Register

A password will be e-mailed to you.

Plavíte sa po mori, vietor je priaznivý, počasie je nádherné a ostrov s pokladom už je vidieť len pár stoviek metrov pred vami. A tak zvoláte na svojho kolegu piráta: ,,Poď mi stiahnuť plachtu a nachystaj sa na spustenie kotvy.” No a ten vyletí, poriadne podgurážený, z podpalubia, všade rozlievajúc rum a cez zábradlie zletí priamo do rozvlneného oceánu. Aj takéto veci sa mi stali pri hraní uzatvorenej bety Sea of Thieves.

V tom momente išlo samozrejme všetko pátranie za pokladom bokom. Rýchlo som si musel sám poskladať plachty a spustiť kotvu, aby som kamaráta nestratil z dohľadu. V mori číhajú žraloky a ja potrebujem niekoho, kto mi bude počas búrky vylievať vodu z podpalubia a plátať diery v trupe lodi. To keď ako skúsený morský vlk znova narazím na útesy. Kamarát doplával na loď, úspešne sme zakotvili neďaleko ostrova a vybrali sa hľadať poklad. Našim vodítkom bol len zdrap papiera s básničkou, či hádankou, ktorá od nás chcela, aby sme pri kresbe búrky urobili 5 krokov na sever a začali kopať. A všade na ostrove číhali kostlivci…

Nebojte sa, dopadlo to na výbornú. Poklad sme našli, bez ujmy sme sa doplavili naspať na domovský ostrov a v miestnej kantíne sme to poriadne rozbalili pri alkohole a dobrej hudbe. Ako sa to ale celé začína, ako sa z hráča stane pirát a čo musí taký ostrieľaný morský vlk zvládať, aby na mori v Sea of Thieves prežil? No, v prvom rade by sa mal naučiť nekotviť na útesoch…

Hra vám pri spustení dá na výber z troch režimov. Sólo režim, kde sami ovládate malú loďku, musíte sa starať o plachty, kotvu, kormidlo aj navigáciu sám. Tento režim je skvelý na učenie sa mechaník hry, ale to pravé potešenie a zábava prichádza až pri kooperačnom hraní.

Tu môžete hrať buď vo dvojici, kde už si viete podeliť starostlivosť o loď. Takže jeden sa stará o plachty a kormidlo, druhý sleduje námornú mapu, alebo či sa na okolí nenachádzajú napríklad lode cudzích hráčov. Vtedy treba nabiť delá a byť pripravený na boj. Pokiaľ kolega nepije v podpalubí, to je potom zasa všetko na vás. Avšak aj o tom je život piráta, prvoradá je predsa zábava, život na mori je krásny a krutý. A krátky, ak napríklad počas búrky nestíhate vedrom vyhadzovať vodu z podpalubia. Alebo keď zakotvíte na útese a zabudnete opraviť tú veľkú dieru pod schodami na palubu…

Vrcholom a najlepším zážitkom je však hra vo štvorici, kde už máte na starosti aj oveľa väčšiu loď a aj tímová spolupráca bude v tomto režime najdôležitejšia. V bete neboli dostupné nejaké extrémne obtiažne úlohy, ale verím a dúfam, že v plnej hre budú miesta, kde sa v inom, ako štvorčlennom zložení neodváži nikto vkročiť.

Predtým než vyplávate za dobrodružstvom na otvorené more by ste však mali urobiť niekoľko zásadných vecí. Okrem opíjania sa v hostinci za zvukov harmoniky je totiž potrebné v prvom rade získať mapu k pokladu. Prvú máte zadarmo od priekupníka v meste, ďalšie si potom budete musieť kupovať za zlato. Na lodi si mapu môžete aktivovať, následne dostanete jednu z dvoch rôznych pomôcok.

Prvou je klasická mapa, akurát tu vidíte len tvar ostrova a krížik s umiestnením pokladu. Žiadny názov ostrova, súradnice, nič. Tento ostrov preto musíte vyhľadať na námornej mape ktorú máte na palube lodi. Keď ostrov nájdete, viete si ho označiť, ale cestu si musíte navigovať sami. Takže ak je od vás ostrov smerom na severozápad, tak je potrebné ísť hore ku kormidlu a nastaviť kurz na severozápad. Keď (ak) dorazíte na miesto, vašou úlohou je preskúmať ostrov, jeho tvar a charakteristické črty. Tie treba prirovnať k mape a tak určiť polohu pokladu vyznačenú krížikom na mape. No a potom už len vytiahnuť lopatu a začať kopať. Ak sa pri prvom zaborení lopaty do piesku ozve zvuk nárazu na truhlicu, máte vyhraté. Ak nie, mali by ste znova skontrolovať, či ste miesto kopania naozaj určili správne.

Podobné je to aj pri druhom spôsobe hľadania pokladov, pomocou hádanky. Tu už dostanete názov ostrova a indície. Takže je potrebné hľadať napríklad jaskyňu s podzemným vodopádom, poklad je potom päť krokov od neho na východ. Tieto úlohy sa môžu aj kombinovať, ak dostanete viacfázovú výpravu.

Nie, to nie je prezentačný artwork. Takto v hre naozaj vyzerá voda

Na ostrovoch číhajú aj kostlivci, tí na vás útočia mečmi, pištoľou, alebo vás ostreľujú z kanónov už keď sa približujete k ostrovu. Ulovenú truhlicu potom treba dostať naspať na loď a doniesť do domovského prístavu, kde ju predáte obchodníkovi a za zarobené peniaze si nakupujete dalšie mapy, oblečenie aj zbrane.

Čo sa týka grafického spracovania, je pre niekoho dosť rozporuplné. Postavy a objekty sú vytvarované vo veľmi svojskom, špecifickom štýle, ktorý nemusí sadnúť každému. Niekto ho odsúdi ako detský, ja zastávam názor, že je hravý a jednoduchý, preto efektný. Ale voda a efekty svetla, to je iná káva. Tu už sa nedá moc vytýkať nič. Myslím si, že nebudem ďaleko od pravdy, ak poviem, že Sea of Thieves má najkrajšie spracovanú vodu, akú som kedy v hre videl. Vlny majú krásne spenené vrcholky, pekne sa od nej odrážajú slnečné lúče. Počas búrky z tej vody išiel naozaj strach a ja som sa naozaj bál spadnúť, že sa už nevynorím. To že ma tá krásne spracovaná masa vody pohltí a skončím na lodi duchov. A zopárkrát sa mi to aj stalo.

Bohužiaľ, samotnej bete musím vytknúť závažné problémy s matchmakingom a spájaním sa s priateľmi. Z mnohých pokusov o hru s kamarátom sa nám podarilo spojiť len jedenkrát, aj to ho neskôr z hry vyhodilo a druhýkrát sa už nepripojil. Kedže je toto primárne kooperatívna hra a veľká časť zážitku bude prameniť z toho, ako budete v hre spolupracovať, či robiť vylomeniny po prístavoch a na mori, zle spracovaný matchmaking môže Sea of Thieves ublížiť.

Loď duchov

Beta Sea of Thieves ukázala, že je to hra veľmi sympatická, zábavná a miestami vďaka prekrásnej vode a slniečku aj dychberúca. Ukázala, že má tento krásne grotesktný svet obrovský potenciál. Ukázala ale aj problematický matchmaking a nutnosť vymyslieť a dodať viac činností ako len hľadanie pokladov. Mne osobne však hra ukázala hlavne to, že sa 20. marca 2018 máme na čo tešiť.

Prístup do uzatvoreného beta testu poskytla spoločnosť


Komentuj!