Register

A password will be e-mailed to you.

V hernom svete sa občas stáva, že niektoré hry sú kontroverznejšie. Či už ide o prehnané násilie, alebo sexuálne témy, či nahotu. Čím však pobúril Kingdome Come: Deliverance Nemcov?

Mediálnou a hráčskou kritikou si nedávno prešiel napríklad aj Star Wars: Battlefront 2, kôli lootboxom. Z minulosti poznáme prípad Jacka Thompsona a kauzy okolo GTA. A svojich 15 minút mediálnej slávy si užíva aj česká stredoveká hra, za ktorou stojí Warhorse Studios a Dan Vávra.

Vávra je pomerne známou postavou českej scény a rešpekt si vyslúžil napríklad aj prvou Mafiou. No istý blogger Jan Heinemann vo svojom texte rieši čo všetko je na tejto hre, Warhorse, respektíve jeho tvorcovi zlé. Vávra je vraj  sexista a rasista. Bodovito by sa to dalo zhrnúť približne takto:

  • Hra sa má držať historických faktov, no vraj interpretuje dejiny po svojom.
  • Vávra mal na sebe black-metalové tričko Burzum na Gamescone 2017. Jeden člen tohto projektu je pravicový extrémista.
  • Vávra na YouTube lajkuje black-metalové a genderovo nerovné veci.
  • Vavra je takzvaný “wthite supremacist” – teda v princípe človek, ktorý nenávidí iné rasy ako bielu.
  • Kingdome Come: Deliverance neobsahuje žiadne (afroamerické) čierne postavy.
  • Vavra je tiež sexista, lebo sa postavil proti ľavicovým názorom – a tieto postoje sa údajne preniesli aj do hry a to aj vďaka tomu, že nie je možné hrať za ženskú postavu (hoci v stredoveku neboli ženské rytierky vôbec samozrejmosťou).
  • Rovnako je Dan vraj samozvaným najlepším českým historikom.

Vávra sa samozrejme týmto tvrdeniam, ktoré sú častokrát vytrhnuté z kontextu, bráni. Je irelevantné kto čo lajkuje vo svojom voľnom čase a rovnako zvláštne je perzekuovať niekoho pre jeho hudobný vkus. Dan Vávra je vnímaný verejnosťou pomerne kontroverzne, či už pre svoju kritiku voči všeobecne dobre prijatým hrám, alebo vďaka tomu, že si nekladie servítku pred ústa. V skutočnosti teda zrejme vôbec nejde o “korekciu” nesprávneho názoru, ale o súboj ega a uzemnenie “neposlušného” človeka.

Je bohužiaľ smutné, že niektorí ľudia zaťahujú politiku do hier, pretože to hráčov naozaj nezaujíma, tí chcú hrať kvalitné hry. Danovi Vávrovi, samozrejme, prajeme veľa síl pri tvorbe kvalitných hier – Kingdome Come: Deliverance totiž pred vydaním naberá veľmi zaujímavé kontúry.

 

Komentuj!