Register

A password will be e-mailed to you.

Herný rok 2017 výrazne nezaostával za tým predošlým a priniesol viacero kvalitných hier, ktoré stáli za pozornosť. Ktoré hry roku 2017 zaujali najviac našu redakciu?

Každoročne vychádza množstvo hier naprieč rôznymi platformami a rozhodne nie je v silách našich redaktorov, aby odskúšali všetko. Ak vás však zaujíma ako vyzerá top hra roka podľa každého redaktora, potom ste tu na správnom mieste. Ja vám len môžem prezradiť, že výber je to rozhodne pestrý. Na základe súhrnného hlasovania redaktorov sme sa taktiež pokúsili zostaviť redakčnú TOP 10. Ako to teda dopadlo?

Martin Kubeš

Horizon Zero Dawn – “Horizon Zero Dawn je jasnou voľbou pri hre roku 2017. Súboj s Uncharted: The Lost Legacy bol síce zrejmý, no pri pohľade na to, čo ponúka novinka od Guerrilla Games bolo o čísle jeden rozhodnuté. Príbeh a celé dobrodružstvo Aloy je skvelou jazdou od začiatku až po záver. K tomu si prirátajte výborné súboje, množsto dychberúcich momentov, zaujímavé postavy, vydarené rozširenie The Frozen Wilds a skvelú technickú stránku. Vznikol tak počin, ktorý nepredstavuje v mojich očiach iba hru roka 2017, ale aj jednu z najlepších exkluzivít pre PlayStation 4.”

Matty

Prey – “Od Prey som rozhodne nečakal málo, no dostal som ešte viac. Hra má pritom svoje muchy a nie všetky herné zložky mi sadli na stopercent. Ako celok však ide o vynikajúci mix FPS a RPG, ktorý poteší hráčov uprednostňujucich komplexnejšie záležitosti na úkor lineárnych strieľačiek.”

Róbert Hagan 

Cuphead – “Kanadské Studio MDHR nám tento rok prinieslo pomerne unikátny kúsok. Cuphead vyniká svojim jedinečným kresleným štýlom, ktorý sa inšpiruje animákmi 30. rokov. Ten je naozaj fantasticky spracovaný a je vidieť, že do neho išlo kopec lásky a snahy. O to viac treba pochváliť, že nezaostáva ani hrateľnosťou. Súboje s bossmi, ktoré sú hlavnou náplňou hry, sú spracované výborne. Sú náročné, ale tým správnym spôsobom, ktorý núti z vás vytiahnuť viac. Správne časovanie a rýchle reakcie sú nutnosť. Výsledkom je parádny zážitok.”

Adam Hambálek 

Planescape: Torment: Enhanced Edition – “Napriek tomu, že je to staršia hra, tak vďaka tejto novej edícii som si ju znovu užil dokonale a opätovne strávil takmer 65 hodín, ponorený do tohto unikátneho sveta.”

Róbert Herda

Resident Evil VII: Biohazard – “Séria Resident Evil sa radí medzi moje najobľúbenejšie virtuálne horory. Najnovší prírastok do tejto rodiny som preto, pochopiteľne, očakával so zatajeným dychom. Z tak veľkej zmeny, akou bol pohľad z prvej osoby, som mal každopádne trochu obavy a obával som sa, že Capcom chce vytvoriť vlastnú variáciu na Outlast. Avšak už prvá hodina v hre odhodila všetku moju skepsu a ponúkla mi jeden z najlepších hororových zážitkov posledných rokov. Autori výborne skombinovali mrazivé prechádzanie úzkych koridorových interiérov a miestami ich okorenili o poriadnu dávku akcie. Zároveň však nezabudli ani na survival prvok a rozhodne si budete vážiť každý jeden náboj. Vytvorili tak jeden z najlepších dielov a vrátili sérii pomyselný titul Kráľ videoherného hororu.”

Broslowski

The Legend of Zelda: Breath of the Wild – “V roku 2017 sa pre mňa ako hráča stalo niečo výnimočné. Dostala sa mi do rúk konzola od Nintenda a s ňou aj The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Okrem toho že to bola láska na prvý pohľad, po mnohých rokoch to bola hra, v ktorej som nechal stovky hodín, a aj po tak dlhom hernom čase sa hre darilo udržať ma v pozore. Komplexita enginu, nádherný artwork, pútavé osudy hlavných, ale aj vedľajších postáv, mnoho minihier, funkčná mikroklíma, úplne nové nápady a herné mechanizmy prepracované do detailu a neopakovateľný open world svet ma očaril na toľko, že túto hru považujem nielen za hru roku 2017… a pre mňa osobne je to jedna z najlepších hier vôbec.

Jozef Moravec

Life is Strange: Before the Storm – “Skvelá záležitosť, ktorá uzavrela nevypovedaný príbeh odohrávajúci sa pred prvým dielom Life is Strange. Hoci má svoje nedostatky, pre fanúšikov ide o povinnosť a Deck Nine odviedli pri neľahkej úlohe skvelú prácu.”

René

Horizon Zero Dawn – “Horizon Zero Dawn je mojim titulom roka 2017. Hra si ma získala vo všetkých smeroch a nemala by chýbať v zbierke žiadneho hráča. Skvelá grafika a vynikajúci príbeh hrdinky Aloy, ktorú hráč spozná už ako malé dieťa a pokračuje v jej dobrodružstve vo vyššom veku. Príbeh doslova vtiahne do diana a spoločne so skvelou hrateľnosťou zabezpečí, že je o zábavu postarané po celý čas hrania.

Miroslav Slemenský

Halo Wars 2 – “Hoci Halo Wars 2 nie sú dokonalou hrou, mňa si tento titul dokázal za rok 2017 získať najviac. Zaujímavá kampaň, rožšírenie príbehu univerza Halo a mnoho prvkov v hrateľnosti, ktoré uspokoja ako hráčov stratégií, tak i iných žánrov, skrátka vydarená kombinácia. Je pravdou, že v tomto roku vyšli aj kvalitnejšie stratégie, no najčastejšie a najradšej som sa vracal práve k Halo Wars 2. I preto je to pre mňa hra roku 2017.”

Gabriel Klimo

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy – “Herná legenda sa vrátila späť v plnej sile. Skvelo spracovaný remaster ma vrátil do najlepších čias môjho detstva, kde som s prežil s Crashom nezabudnuteľné chvíle a jeho trilógia ma baví aj po rokoch.”

Daniel

Mass Effect Andromeda – “Aj po prvotných pôrodných bolestiach a veľmi chaotickom vývoji mi Andromeda zase navodila radosť z prieskumu galaxie (tentokrát novej) a jej záchrany. Síce to nebezpečie nie je až také naliehavé ako v pôvodnej trilógii a rozsiahlosť planét ich občas robí prázdnymi, no grafická stránka je niečo, na čom si dali tvorcovia záležať. Aj preto je škoda, že aj kvôli zlým rozhodnutiam vydavateľa je zatiaľ táto séria uložená v ľade a nemáme možnosť zistiť ako skončí nádejný príbeh novej trilógie.”

Marek Pillár

Persona 5 – “Ako fanúšik predošlého dielu som sa na hru veľmi tešil a nesklamala ma. Naopak, dokázala vyšperkovať JRPG stereotypy do úplnej dokonalosti. Persona 5 predstavuje JRRG v najlepšej forme a ukazuje cestu, ktorou by sa mal uberať žáner ťahových rpg. Ak k tomu tomu prirátam jedinečné grafické spracovanie a soundtrack na už standardne vysokej úrovni, tak piata Persona je pre mňa jednoznačne hrou roka 2017.”

Daniel Palička

Pinball FX3 – “Kromě zábavné hratelnosti, duelového režimu, kdy musíte překonat skóre předem vybraného hráče a tuny bonusových materiálů k jednotlivým pinballům vám Pinball FX3 nabídne obrovskou škálu propracovaných a detailně promyšlených stolů, na kterých se vždycky hratelnost výrazně liší. Mnoho stolů je sice potřeba si dokoupit, což je pochopitelné, když to je hra zadarmo, ale i tak se jedná o výbornou ukázku zábavné hry, která vás po pár hodinách neomrzí, bude vás šíleně bavit a u níž se zabavíte na velké množství času.”

leebigh

Little Nightmares – “Malá dívenka Six, oděná v žlutou pláštěnku, se stala mou nejoblíbenější herní hrdinkou za rok 2017. Zdánlivě křehká holčička prozkoumává hlubiny tajemné lodi Maw, nabízející temné strašidelné prostředí a vizuálně povedené odpudivé nepřátele. Mix žánru plošinovky, logických puzzlů se špetkou stealthu mě přikoval k monitoru a v mnoha úsecích svou atmosférou vyvolával příjemné mrazení v zádech.”

Ondřej Halíř

Night in the Woods – “Night in the Woods je speciální hra, které se jemně a velice důvěryhodně podařilo vytvořit mysteriózní a zároveň velice osobní a dojemný příběh. Také mě velice uchvátil vizuál s velice citlivou a podmanivou hudbou. Jednoznačně největší příběhový zážitek za tento rok, takhle se dělá příběhová hra.”

A tu už je sľubovaný rebríček TOP 10 2017 podľa našej redakcie.

10. Little Nightmares

Na prvý pohľad nenápadná plošinovka s logickými prvkami a atmosférou pripomínajúcou filmy Tima Burtona učarovala viacerým redaktorom natoľko, že to sa nakoniec vtesnala aj do nášho výberu. Ak ste o nej náhodou nepočuli, rozhodne by ste to mali napraviť. Little Nightmares za to určite stojí.

9. Nioh

Nioh by sa dal svojim spôsobom popísať ako samurajské Dark Souls a je predpoklad, že ak vám sadla táto omnoho známejšia séria, na svoje by ste si mohli prísť aj tu. Aspoň čo sa týka nekompromisnej obtiažnosti, nakoľko hra vám nedá zadarmo doslova nič. Mnohí hráči však majú podobnú výzvu radi a ak nim patríte aj vy, Nioh je pre vás ako stvorený.

8. Life is Strange: Before the Storm

Life is Strange: Before the Storm môžete veľmi ľahko odpísať ako zbytočný prequel nečakaného hitu roka 2015, ktorý vlastne neponúka žiadne zásadné odpovede. Nepodieľali sa na ňom ani pôvodní tvorcovia a z dôvodu štrajku dokonca ani dabéri. No hoci panuje všeobecná mienka, že kvalitu originálu sa nepodarilo dosiahnuť, vo výsledku i tak prevláda výrazná spokojnosť s výsledkom.

7. Prey

Arkane Studios sa pomaly ale isto stávajú akousi istotou na videohernom trhu. Aspoň čo sa týka dodávanej kvality a v roku 2017 vyrukovali hneď s dvoma skvelými záležitosťami. Viac ako Dishonored: Death of the Outsider však rozhodne zaujala hororová akcia Prey, ktorú mnohí recenzenti pasujú za dokonalého nástupcu legendárneho System Shocku. A to je naozaj obrovská pochvala.

6. Mass Effect: Andromeda

Pravdepodobne najväčšie prekvapenie v našom rebríčku okupuje šiestu priečku. Hra, ktorú mnohí považujú za jedno z najväčších sklamaní roka však má svoje kvality. Ak ju nebudete za každú cenu porovnávať s jej predchodcami a nahliadnete viac pod jej povrch, zistíte, že, i napriek nenaplneným ambíciám, má čo ponúknuť.

5. Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Menšie prekvapenie sa skrýva aj na piatom mieste, kde sa prebojoval remaster mimoriadne obľúbenej trilógie Crash Bandicoot od Naughty Dog. V zásade síce platí, že hra, alebo v tomto prípade skôr kolekcia hier, si udržala rovnaké klady a zápory, akými disponovala v minulosti, lenže nostalgii niekedy neporučíte.

4. Uncharted: The Lost Legacy

Uncharted nie je len Nathan Drake a samostatné spustiteľné rozšírenie k štvrtému dielu v hlavnej úlohe s Chloe Frazer to naplno potvrdzuje. A to len dobre. Ďalším pokračovaniam by sme sa každopádne nebránili, avšak či sa ich niekedy dočkáme, to je v tejto chvíli vo hviezdach.

3. Wolfenstein II: The New Colossus

Prvou hrou na stupni víťazov je pokračovanie úspešnej FPS Wolfenstein: The New Order z roku 2014. U hráčov výrazne zabodoval už predošlý diel (celkovo siedmy v rámci série Wolfenstein) a sequel nastavenú kvalitu rozhodne nepodliezol. A pre nás je to iba dobre, naozaj kvalitných FPS pre jedného hráča je totiž ako šafránu.

2. Horizon Zero Dawn

Jasný favorit na hru roka u nás ostal tesne pod úplným vrcholom. Kritici aj hráči hru milujú a inak tomu nie je ani v našej redakcii. Na prvé miesto to síce ani napriek vysokým kvalitám nestačilo, ale to nič nemení na tom, že ak by ste si mali vybrať iba jeden titul, ktorý vyšiel v roku 2017 na konzoli PlayStation 4, Horizon Zero Dawn by mal byť vašou prvou voľbou.

1. Resident Evil VII: Biohazard

Kráľ sa vracia, nech žije kráľ. Nový Resident Evil je názornou ukážkou toho, ako skĺbiť osvedčené prvky zo starších dielov a modernejší prístup k látke. Kým v predošlých dieloch hororová atmosféra výrazne ustupovala akcii, tu sa karta obrátila, čo bolo iba k prospechu veci. Atraktivitu titulu dodáva aj pohľad z prvej osoby, ktorý bol v sérii použitý prvýkrát a ak máte doma PlayStation VR, môžete si vychutnať pravdepodobne najlepšiu hru aká sa kedy objavila na VR zariadeniach. Našich redaktorov hra každopádne nadchla natoľko, že v súhrnnom hlasovaní ju neprekonal nikto ďalší.

Vyhodnotenie hier roku 2017 podľa našej redakcie teda máme úspešne za sebou. Aké sú top hry tohto roka podľa vás?

Komentuj!