Register

A password will be e-mailed to you.

Pre mnohých hráčov je vývojárske štúdio FromSoftware už takmer ikonické. Prvýkrát však vzbudili väčšiu pozornosť až v roku 2013, kedy vydali svoju PlayStation 3 exkluzivitu Demon’s Souls. Veľmi unikátna atmosféra, spolu s neľútostnou hrateľnosťou a nezvyčajným rozprávaním príbehu si okamžite našla svoj okruh fanúšikov a tak štúdio s úspechom pokračovalo v tomto koncepte aj ďalej. Pôvodný koncept Demon’s Souls bol dotiahnutý priam k dokonalosti v hre Dark Souls, a tak bol v takmer identickej forme použitý aj v následných pokračovaniach.

Avšak priamymi predchodcami hry Demon’s Souls boli u nás menej známe série King’s FieldShadow Tower. Obe značky sa výhradne objavili na zariadeniach PlayStation, ak teda nebudeme rátať zopár dielov King’s Field pre mobilné telefóny. Na prvý pohľad sa od zvyšných hier FromSoftware ich predošlé počiny líšili, ale je to len prvý dojem. Pohľad z prvej osoby, oproti 3rd person pohľadu použitému v Demon’s Souls a sérii Dark Souls tvorí jediný rozdiel medzi týmito hrami. Či už King’s Field, alebo Shadow Tower boli totiž tituly postavené na základoch, ktoré boli v sérii Dark Souls už iba vyleštené a vylepšené. Aj zdanlivo odlišný titul Bloodborne, bol vlastne len ďalší Dark Souls, akurát sa odohrával v neogotických kulisách viktoriánskeho Anglicka. Tituly od FromSoftware sú teda od roku 1994 postavené na rovnakých základoch a tak ich nedávne odhalenie pripravovanej hry vzbudilo medzi ich fanúšikmi poriadny rozruch…

Tak čo je to vlastne predstavené v tomto kratučkom, iba 25 sekundovom teaseri? Aká bude nová hra od FromSoftware? Bude to Bloodborne 2, Dark Souls 4 alebo vynovený Shadow Tower? Na fanúšikovských fórach už zúri búrlivá diskusia, pričom každý má svoje argumenty. Veľa hráčov sa prikláňa k názoru, že ide určite o Bloodborne 2, kedže logicky by po ukončení príbehu Dark Souls mala byť na rade práve táto séria.

Teaser však predstavuje akúsi metaforu smrti a posmrtného života. Ja si preto myslím, že FromSoftware sa rozhodli ísť hlbšie a vrátili sa ku svojim základom. Názov Shadow Tower je primárne postavený na využití slova “tieň”, ktoré nájdeme použité aj v teaseri. Je tiež potrebné poznamenať, že sa Shadow Tower dočkalo aj pokračovania s názvom Shadow Tower Abyss, ktoré vyšlo pre PS2 v roku 2003, avšak iba pre japonský trh. Obe hry boli publikované a vyvinuté FromSoftware, takže určite vlastnia všetky práva.

Tak trochu aj verím, že pri slovách “Shadows Die Twice” ide o novú verziu Shadow Tower. Táto, dnes už málo známa hra totiž obsahovala prvky všetkých úspešných titulov od FromSoftware, a tak by si zaslúžila plnohodnotný remake. Čo si myslíte vy?

Komentuj!