Register

A password will be e-mailed to you.

Ktoré hry dominovali predajom v končiacom roku? Pokiaľ vás zaujímajú tieto štatistiky,  práve pre vás je určený nasledujúci prehľad, pri ktorom sme vychádzali z koncoročných tabuliek VGChartz.

Rok 2017 bol z pohľadu hráčov celkom úspešný. Aj keď sme nezaznamenali žiadny výrazný prelom v oblasti hardwaru, Sony a Microsoft predstavili nové konzoly. VR bohužiaľ ostáva v šuplíkoch. Ďalším výrazným faktorom pre hráčov je samozrejme software, respektíve hry. Čo dominovalo predajom?

Na prvom mieste sa umiestnila FIFA 18, ktorá za 6 týždňov stihla naprieč PlayStation 4 predať cez 7 miliónov kópií. A len samotný Ultimate Team EA tento rok vyniesol okolo 800 miliónov $. Zdá sa, že táto séria tu s nami ešte pobudne nejaký ten rok. Na konto futbalu však treba poznamenať, že sa každoročne po krokoch posúva k lepšiemu.

Druhé miesto okupuje mimoriadne úspešný Nintendo Switch titul The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Aj Zelda je tu snami už niekoľko rokov, a zdá sa že open world a ladenie do klasického RPG žánru pre jedného hráča hre sedí. Svoje samozrejme urobila aj platforma, na ktorú bola táto hra vydaná.

Nintendo boduje aj na bronzovej priečke s Mario Kart 8 Deluxe, rovnako pre Switch. Nintendo si svoje značky dokáže postrážiť a prakticky vždy ide aj o predajný úspech. Inak na tom nie je ani Mario, ktorý prerazil tento rok aj na poli pretekania s 3,7 mil. predaných kópiami.

Veľkým herným prekvapením tohto roku bol Horizon: Zero Dawn, ktorý bodoval nielen v recenziách, ale aj v predajoch. 3,7 milióna predaných kusov na PS4 (len o 26 tisíc predaných kusov menej ako Mario)  to jasne dokumentuje. Hra, ktorá padla z čista jasna, vyniesla Sony 4. miesto v rebríčku a oslovila najmä európskych hráčov, kde predala polovicu kusov. Ide o jedno z najpríjemnejších herných prekvapení.

Prvú päťku uzatvára už nesmrteľná značka v podobe Call of Duty WWII. S 3,5 mil. kusov predaných na PS4 ide už štandardne o úspech, aj keď z herného hľadiska táto séria dlhodobo neprináša nič nové. Zdá sa však, že ľudí stále baví a to hlavne vďaka multiplayeru. Svižné akčné tempo každopádne predurčuje Call of Duty i na ďalšie hry.

A tu je pohľad na kompletnú TOP 10 najpredávanejších titulov roka 2017 na konkrétnych platformách:

  1. FIFA 18 (PS4) – 7,104,089 kópií
  2. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Switch) – 4,356,201 kópií
  3. Mario Kart 8 Deluxe (Switch) – 3,785,655 kópií
  4. Horizon Zero Dawn (PS4) – 3,759,370 kópií
  5. Call of Duty: WWII (PS4) – 3,576,235 kópií
  6. Super Mario Odyssey (Switch) – 2,829,736 kópií
  7. Crash Bandicoot N.Sane Trilogy (PS4) – 2,736,866 kópií
  8. Splatoon 2 (PS4) – 2,696,234 kópií
  9. Tom Clancy´s Ghost Recon Wildlands (PS4) – 2,685,364 kópií
  10. Pokemon Sun/Moon (3DS) -2,676,388 kópií

Ako si môžete všimnúť, predajom výrazne dominovala platforma PlayStation 4. Tá má na konte až 93 miliónov predaného kusu softwaru. Hlboko na druhom mieste je Xbox One s 31 miliónmi predaných hier, nasledovaný konzolou Nintendo Switch, ktoré má 21 miliónov hier na konte.

Na poli hardwaru rovnako dominovala PlayStation 4, ktorá predala 13,7 miliónov kusov konzoly. Druhé miesto patrí Nintendu Switch – priručná konzola predala 8,5 miliónov kusov. Tretie miesto patrí Microsoftu a Xbox One so 4,6 predanými konzolami. Rebríček neuvádza pomer nových a starších modelov PlayStation/Xboxu, avšak je predpoklad, že skoršie vydanie PlayStation 4 Pro a otáľanie Mircosoftu s novou konzolou výraznejšie ovplyvnili celkové predaje.

Celkovo bolo predaných 187,5 miliónov kusov hier a 32 miliónov kusov hardwaru. Sami sme zvedaví, ako to bude vyzerať o rok.

Komentuj!