Register

A password will be e-mailed to you.

minulej časti nášho špeciálu o histórii videohier sme opísali, ako sa videoherný priemysel začal v prvej polovici 70. rokov pomaly rozvíjať. Videohry začali opúšťať obrovské počítače, ktoré boli dostupné len študentom a vedcom. Dokonca sa začali dostávať aj na televízne obrazovky bežných Američanov. Po úspechu, ktorý zaznamenala firma ATARI so svojím automatom Pong sa videohernému priemyslu začali venovať aj iné spoločnosti. Toto logicky spôsobilo, že videohry sa rozvíjali viacerými smermi a hry sa začali deliť na rôzne žánre.

1971 -1974 – Rodia sa žánre

Jeden z amerických študentov Don Daglow v roku 1971 na princípe Pongu vytvoril hru Baseball, ktorá je považovaná za prvú skutočnú športovú hru. Novinkou bolo, že hra obsahovala možnosť turnaja, okrem toho, že sa dal hrať i individuálny zápas. Experimentovanie s novými možnosťami a vývoj hier sa však ešte len začínal. Už v nasledujúcom roku ďalší americký študent Jim Bowery vytvoril hru Hunt the Wumpus, kde hráč prvýkrát nenaháňal žiadnu guličku, ale jeho úlohou bolo skrývať sa a hľadať. Niektorí ju dokonca považujú za predchodcu žánra adventúr. V roku 1974 sa dokonca objavujú prvé pokusy o 3D FPS hry. Za takéto hry sa považujú tituly ako Maze War a Spasim. Za zmienku určite stojí aj hra Airfight, ktorá je zase považovaná za prvý 3D letecký simulátor.

Konkrétne hra Maze War, ktorá, okrem toho, že je považovaná za prvú sieťovú hru vôbec, výrazne ovplyvnila neskorší vývoj žánru RPG. Hráč v nej prechádzal bludiskom, ktoré bolo rozdelené na štvorčekové pole. Mohol sa pohybovať dopredu a dozadu, alebo otáčať v pravých uhloch doprava a doľava. Hráči mohli po sebe navzájom strieľať a za zastrelenie protihráča získavali body, kým za svoju smrť ich naopak strácali. Pôvodný koncept napísal Steve Colley priamo v NASA na počítači Imlac PDS-1. Pôvodným konceptom bola jednoduchá navigácia v bludisku, v grafickom zobrazení 16 × 16 bitov. Je to jeden z ďalších prípadov, kedy sa programátori nudili a vytvorili hru, aby sa navzájom zabavili prechádzaním bludiska.

Ako to konkrétne vyzeralo, môžete vidieť na tomto videu:

Avšak za úplne prvé počítačové RPG je považovaná hra Dungeon, ktorú naprogramoval Don Daglow v roku 1975. Vychádzala z vtedy populárneho konceptu Dungeons & Dragons a prinášala viacero inovatívnych prvkov, ako napríklad rozdiely medzi rasami ako elfovia a trpaslíci.

Za zmienku určite stojí textový simulátor leteckých bitiek s názvom Air, ktorý v roku 1977 vytvorili Kelton Flinn a John Taylor. V tom istom roku vznikla aj hra Zork, ktorá prakticky odštartovala veľkú popularitu textových adventúr. Potenciál nových osobných počítačov, ktoré prišli na trh koncom 70. rokov tvorcovia tejto hry naplno využili a založili celé vydavateľstvo Infocom, ktoré sa venovalo výhradne tomuto žánru. V tej dobe však už mnohí programátori cítili obrovský potenciál aj v počítačoch, ktoré boli spojené sieťou. Toto ich odlišovalo od domácich konzolí, ktoré boli beznádejne off-line. Všetky spomínané hry boli vytvárané na minipočítačoch série PDP, ktoré dominovali počas celých 70. rokov. Bohužiaľ, vtedajší hardware ešte nedovoľoval rozvoj tohto typu hier. Každopádne, výrazne rozdiely medzi hraním na počítačoch a domácich konzolách sa začali rysovať už v tej dobe.

(1977-1980) Druhá generácia videoherných systémov preberá vládu

Po spomínanom obrovskom úspechu hry Pong od firmy ATARI sa vrhajú na trh aj ďalšie firmy a začína skutočný rozmach videoherného priemyslu. Úspech zabezpečil systém cartridge, ktorý umožnil, že na domácom hernom zariadení sa dali hrať aj viaceré hry, nielen jedna, ako bolo u Pongu. Hry už tak mohli byť vkladané z pamäťového média a konzument si mohol zhromažďovať celé knihovne hier, ktoré boli distribuované na cartrige. Programy už neboli ďalej teda vkladané do čipov, ale ukladané do pamätí. Prvé cartridge však mali pamäť iba 2k ROM, ale už čoskoro bola veľkosť pamäte navýšená na 16kB.

Prvou videohernou konzolou na svete, ktorá bola založená na cartridge, sa stala Fairchild VES, ktorá bola uvedená na trh v roku 1976. Takisto ATARI nemohlo zostať pozadu a reagovalo už v nasledujúcom roku 1977, keď tiež vydalo svoju cartridge-konzolu nazvanú Video Computer System (VCS), ktorú neskôr premenovali na Atari 2600. Vďaka väčšiemu menu, ktoré už vtedy ATARI malo, sa stalo najpredávanejšou konzolou na trhu. V samotnom ATARI sa však začali prejavovať vnútorné rozpory a náhle z firmy odchádza skupina programátorov, ktorý v októbri 1979 zakladajú dnes tak dobre známu firmu Activision. Aj zavedenú značku Odyssey bolo škoda nevyužiť a tak v roku 1978 aj Magnavox vydal pre americký trh svoju verziu cartridge-konzole pod názvom Odyssey 2.

Avšak v rovnakom roku, ako prišla na trh Magnavox Odyssey 2, vyšla na konkurenčnej konzole Atari 2600 hra Space Invaders, ktorá zatriasla videoherným trhom. Keď sa v roku 1978 po prvýkrát objavila vo forme hracích automatov, vyvolala doslova revolúciu a jej význam je preto zrovnateľný s príchodom prvej verejne dostupnej videohry Pong. Zatiaľ čo Pong predstavil videohry iba ako nový zdroj zábavy pre širokú verejnosť, Space Invaders už reprezentoval prvú komerčne úspešnú hru, ktorá doslova pohltila tisíce hráčov po celom svete. V podstate môžeme povedať, že práve táto hra stála na začiatku závislosti na videoherných automatoch. Ako perličku môžeme spomenúť fakt, že keď sa prvé automaty s touto hrou objavili v júni 1978 v Japonsku, tak okamžite vyvolali v celej zemi absolútny nedostatok 100 jenových mincí.

Na konci 70. rokov sa objavujú na trhu nové, zase o niečo výkonnostne silnejšie konzoly Intellivision a Colecovision. Intellivision mala unikátny procesor s príkazmi ktoré mali 10 bitovú šírku a registre so 16 bitovou šírkou. Konzola tak bola už hybridom medzi 8 bitom a novým 16-bitom.

Tieto výkonnejšie konzoly druhej generácie umožňovali opäť vyššie grafické štandardy a tak sa sľubne rozvíjajúci priemysel mohol v 80. rokoch rozvíjať ešte viac. A práve tomuto zaujímavému obdobiu sa budeme venovať v nasledujúcom pokračovaní nášho článku o histórii videohier.

Komentuj!