Register

A password will be e-mailed to you.

Ak by som mal vybrať jednu jedinú plaformu, na ktorej by som ako majiteľ značky vydával svoj titul, ktorý je zameraný hlavne na detské publikum, určite by som si vybral Nintendo. Nie je tajomstvom ani prekvapením, že na tejto platforme hrá mnoho mladých hráčov a uvedenie Cars 3: Driven to Win na Nintendo Switch nemôže prekvapiť hádam nikoho.

Recenzovaná verzia: Nintendo Switch

Fimová séria Cars je tu s nami už niekoľko rokov, a niet sa čomu čudovať. Medzi mladými divákmi je veľmi obľúbená a aj jej najnovšie pokračovanie sa dočkalo dobrého prijatia. Vývojári z Avalanche Software si vzali na plecia pomerne ťažkú úlohu. Popri vydaní nového pokračovania filmovej série vytvoriť i kvalitnú hru zasadenú práve do sveta Bleska McQueena.

Najprv sa pozrime na grafickú stránku. Za najväčšieho rivala tohto titulu by som označil Mario Kart, konkrétne jeho najnovší prírastok Mario Kart 8 Deluxe. Ten je v tomto ohľade niekde úplne inde s ostrou grafikou plnou nádherných efektov. Oproti nemu Cars 3: Driven to Win ponúka len priemernú vizuálnu masáž. Nevyzerá síce zle, no v porovnaní so spomínanou záležitosťou určenou pre Nintendo, je jasné, kto hrá prvé husle. Horší vizuál sa neprejavuje ani v lepšom framerate, kde je opäť výhercom Mario. Kvalita zvuku a dabingu tiež nie je na vysokej úrovni. Jediné, čo tak môžem Cars 3 naozaj vyzdvihnúť sú staré známe mechaniky zo série.

Cars 3: Driven to Win ponúka driftovanie, ostreľovanie nepriateľov a nechýba ani známy boost, ktorý sa postará o rapídnu akceleráciu vozidla. Hra však nie je úplne bez nových nápadov. Ponúka aj viaceré novinky, ktoré môžu potešiť niektorých nadšencov pretekárskych hier. Naklonenie na dvojicu kolies, či jazda vzad je príjemným spestrením arkádovej hrateľnosti. Pokiaľ vás niekto na trati nahnevá, alebo si chcete rýchlejšie nabiť boost, vtedy stačí akurát pozrážať okolitých súperov. Z budovania boostu sa tak stáva kvalitná zábava.

Súťažiť inak môžete s jedným z 23 rôznych vozidiel a vo výbere, pochopiteľne, nechýbajú mnohé známe postavičky tejto série, vrátane ústredného charakteru Bleska McQueena. Nie všetky máte k dispozícii ihneď a niektoré si postupne odomykáte úspechmi v jednotlivých pretekoch. Okrem toho, že jednotlivé modely sa od seba líšia vizuálne, čiastočne sa odlišujú aj svojou fyzikou. Samozrejme, iba do určitej miery, netreba zabúdať na to, že Cars 3: Driven to Win je v prvom rade arkádová záležitosť. Hra neponúka ani vyložene málo tratí a 21 sa javí ako pomerne slušné číslo. Podobne je to aj s hernými režimami, ktorých je až šesť a okrem klasického jazdenia si môžete vyskúšať napríklad aj preteky s využítím zbraní.

Ak si však myslíte, že hra s detským motívom o autíčkach s emočne vypätým príbehom bude prechádzka ružovou záhradou, ani netušíte ako veľmi sa mýlite. Náročnosť je naozaj vysoká. Cars 3 doslova klame telom a neskúseného hráča položí na lopatky aj na tých najnižších úrovniach. Osobne sa považujem za skúseného hráča, no tento titul ma naozaj prekvapil. Aj napriek tomu, že občas všetko spravíte perfektne, môže nastať situácia, kde okolo vás prefičí súper, akoby mal v zadnej časti karosérie namontovanú raketu. Vyvalené oči budú asi najčastejšou reakciou prekvapeného hráča. Rovnako som sa nemohol zbaviť pocitu, že celá hra behom pretekov pôsobí mierne spomaleným dojmom. Toto môže byť spôsobené nižším frameratom v prípade verzie pre Nintendo Switch.

Pre koho je vlastne určený tento titul? Na prvý pohľad sa tvári ako hra určená primárne pre deti, tu je však prekážkou vysoká obtiažnosť. Nakoľko je Cars 3: Driven to Win poňatý ako arkáda, prečo zbytočne kaziť zábavu vyššou náročnosťou? Počítačom riadení pretekári vedia byť niekedy až príliš efektívni a v praxi sa často deje, že súper bezdôvodne naberie boost a tesne pred cieľom vás odpáli mimo trať. Ani dlhoročná skúsenosť s týmto žánrom vám teda nemusí stačiť na to, aby ste na tento titul bez problémov vyzreli. Na druhej strane, ostrieľaní hráči to môžu brať pokojne ako plus a ani deťom to nemusí až tak výrazne prekážať. Ak máte doma ratolesť, ktorá je fanúšikom série Cars, je viac než pravdepodobné, že sa bude baviť minimálne na výtvarnom štýle hry a a znovu-poznávaní svojich obľúbených autíčiek a bude jej to plne stačiť k spokojnosti.

Cars 3: Driven to Win rozhodne nie je nevydarenou záležitosťou, no výraznejšie ho zachraňujú hlavne zaujímavé mapy, ktoré však svojimi nápadmi a celkovým dizajnom môžu len okrajovo konkurovať tým, ktoré ponúka séria Mario Kart. Hra je dizajnovaná hlavne na opakované cvičenie jednotlivých tratí a zbieranie achievementov. Deti poteší licencia od Disney, dospelých možno nadchne vysoká obtiažnosť.

Čo dodať na záver? Ste fanúšikom série Cars alebo máte ratolesť, ktorá je fanúšikom série, berte, nič podobné na trhu nenájdete. Ak však chcete skutočne kvalitnú arkádovú pretekársku hru, myslím že nie je o čom: séria Mario Kart a hlavne spomínaný Mario Kart 8 Deluxe vám dokáže ponúknuť oveľa, oveľa viac.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Cars 3: Driven to Win - Zahrajte si za Bleska McQueena
Cars 3: Driven to Win je slušné arkádové pretekanie, ktoré tiahne vpred najmä filmová licencia. Ak však vyložene neprahnete po tom, aby ste si zajazdili za Bleska McQueena, siahnite radšej po Mario Kart 8 Deluxe, ktorý je kvalitatívne na úplne inej úrovni.
Pozitíva
  • Slušný počet áut a herných režimov
  • Vydarené trate
  • Filmová licencia
Negatíva
  • Vyššia obtiažnosť (najmä pre deti)
  • Priemerná grafika
  • Kolísajúci framerate
60%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!