Register

A password will be e-mailed to you.

September je pravdepodobne najvýznamnejší herný mesiac tohto roka. Po uhorkovej letnej pauze konečne prichádza obrovské množstvo zaujímavých titulov, pričom jeseň patrí už celé dekády aj športovým hrám. Inak to nie je ani v prípade série NBA 2K. Čo prináša nový diel, nazvaný NBA 2K18?

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Ja to nechápem. Naozaj nechápem! Rok čo rok Visual Concept prichádzajú s basketbalom, ktorý je… no, basketbalom. Čo nové je možné vymyslieť za rok? Omyl, vážení športoví priatelia. Tento prípad jasne dokazuje, že kde je vôľa, tam je vždy možné prísť s vylepšením a to aj napriek tomu, že bezkonkurenčne dominujete hernému trhu v tejto oblasti. Športové hry buď milujete alebo ich úplne ignorujete. Ak ste fanúšikom basketbalu, tak milujete sériu od 2K.

NBA 2K18, rovnako ako jeho mladšieho brata, môžete rozdeliť na 4 hlavné módy: MyTeam, MyGM/MyLeague, MyCareer a Play Now. Názov Play Now hovorí sám za seba, čiže ide o rýchlu hru. Vyberiete si tím a hráte buď online alebo offline. MyGM/MyLeague je módom, kde si oblečiete sako a vyskúšate si, aké to je manažovať jeden z tímov v zámorskej lige. Spravujete takmer každú súčasť tímu od hráčov až po cenu lístkov. Novinkou je umiestnenie príbehové pozadia aj do tejto časti, no nečakajte žiaden filmový trhák.

MyTeam, je mojím najobľúbenejším módom a je zameraný na zbieranie kartičiek hráčov (podobne ako Ultimate Team u konkurencie). Tie potom použijete proti iným zberateľom v online hrách alebo offline proti AI. Offline časť vás nechá rôznym spôsobom zbierať virtuálnu MyTeam menu, za ktorú si nové karty kupujete vo forme balíčkov alebo na trhu. Aj táto časť prešla zlepšeniami. Pribudol draft – teda z náhodných 5 kartičiek postavíte družstvo a hráte proti skutočným hráčom. Rovnako tak sa obmedzila sila kádra, takže v online lige v najnižších stupienkoch zrejme nestretnete najsilnejšie diamantové karty.

Pravdepodobne najpopulárnejším módom je akoby hra priamo v hre – MyCareer. Tu si vytvoríte svojho herného avatara a hráte online s prvkami odľahčeného RPG. Tento rok poňali tvorcovia tento režim ako “neighbourhood”, čiže štvrť, kde sa voľne pohybujete po uliciach, navštevujete holičstva a obchody s oblečením. Kupujete si doplnky, upravujete účesy a, samozrejme, hráte proti hráčom na lokálnom ihrisku ako jednotlivec tímu. Neoddeliteľnou súčasťou je zlepšovanie atribútov vášho hráča. To robíte buď pracne tréningom alebo nakupujete za virtuálnu menu VC (NBA obsahuje 2 meny), ktorú získate odmenou za zápasy.  Túto menu si na rozdiel od MyTeam meny môžete zakúpiť za reálne peniaze. Je ju však možné získavať aj v MyGM režime ako odmeny za získané úspechy, umiestnenia a plnenie cieľov. MyCareer je okrem budovania avatara aj príbehovým režimom. V podstate sa jedná o filmové športové béčko, kde sa z chlapca z ulice postupne prepracujete až na hviezdu NBA.

Mnoho ľudí sa sťažuje na VC menu v hre. Problémom systému virtuálnej meny je jej nedostatok, respektíve jej pomalé hromadenie. Možnosti kde ju utratiť, je veľa a ide to hlavne rýchlo. Buď ich utratíte za balíčky v MyTeam, alebo za atribúty, či doplnky a animácie v MyCareer. Alebo možno chcete vlastniť celý klub v móde MyGM? Eventuálne vás hra donúti utratiť eurá, hlavne ak chcete držať krok s konkurenciou v MyCareer a MyTeam. Častokrát, hlavne pri MyTeam, som mal pocit, že je to celé na hrane, kde sa zárobok nevyrovnal výdajom a kontrakty som musel dokupovať za VC body, ktoré som musel nahrať v inom režime. V posledných ročníkoch sa to mierne upravilo.

Aká je samotná hra? Nebudem vás napínať, Visual Concept opäť prekročili svoj tieň. NBA 2K18 je opäť o poznanie lepší diel ako minulý rok – ide prakticky o novú hru. Prechody v animáciách sú omnoho plynulejšie, aj kontakty medzi hráčmi pôsobia lepšie a reálnejšie. Záleží, samozrejme, na tom, akého hráča ovládate, ale funguje tu logické usporiadanie. Rozohrávači sú podstatne rýchlejší ako centri. Tí zasa poľahky zakončia v poste cez nižšieho a slabšieho obrancu. Stephen Curry vás možno rozstrieľa spoza trojkovej čiary, no pri nájazde na kôš, ak ho bráni center, neurobí nič. Dribling nebol nikdy lepší. Správne načasovaná kľučka rozhodí obrancu a vy môžte strieľať  na otvorený kôš. Animácie z jedného pohybu do druhého sú inštinktívne a nevidieť kde presne končia a začínajú, radosť na to pozerať.

Doplnkové a špecifické animácie pôsobia rovnako úžasne. Každý hráč má tie svoje, presne podľa reálnej predlohy. Tým nemyslím len streľbu, či dvojtakty a smeče, ale aj animácie prehrané po úspešnom koši. Curry bozkáva zápästie, nechýba Russel a jeho “ice in the veins”, James Harden a legendárny “cookin'”. A nejde len o tie najznámejšie hviezdy, ale aj “treťotriedných” hráčov, ktorých v priamom prenose vidieť na ihrisku len zopár minút. O presnosti predlôh nemôže byť ani reč, tie sú 1 k 1, vidieť to prevažne na tetovaniach a účesoch. Hlavne sa nezabudlo ani na nováčikov. Zlepšenia sa dočkala aj AI a to vidieť hlavne v obrane. Ak na trojkovej čiare stojí vyslovené strelecké drevo, obrana odstupuje prakticky úplne. Preberanie a výmena hráčov po clone je ako z veľkej knihy.

U svojich hráčov vidíte nad ich hlavami hlášky čo kto chce urobiť – odstúpiť, prebrať a podobne. Rovnaká hra zostala možno len v poste, no aj sem pribudlo zopár animácií. Na druhej strane, je tu zopár neduhov. Napríklad poľahky preletíte okolo obrancu, alebo on cez vás a veľa s tým nenarobíte. Ostať pred hráčom v obrane je prakticky nemožné. Trochu nevyrovnané sú aj útočne doskoky, kde si jeden útočník poľahky doskočí loptu medzi štyrmi hráčmi. 2K sa však celoročne stará o svoju hru a niektoré patche už boli vydané. Do konca roka ich bude isto ešte niekoľko opravujúcich tie najväčšie chyby. Z predošlých rokov viem za seba povedať, že občas šlo o naozaj veľké zásahy do hry.

Ako je na tom prezentácia a technická stránka? Ani tento rok sa na ne nezabudlo. Predzápasové show sú opäť nové, po chvíli sa však opozerajú. Grafika? Úžasná. Vidíte pot, pri účesoch pramienky vlasov, odlesky, odrazy a hru svetla. Novo aplikovaný model fyziky na dresy robí svoju prácu veľmi dobre.

V predošlých rokoch pokrivkávala hudobná náplň. Naposledy spravil dobrú prácu DJ Khaled pri NBA 2K16. Po iné roky som mal pocit presýtenia popom a rockom. Tie sa do hry jednoducho nehodia. Imagine Dragons nech sú akoukoľvek skvelou kapelou, tu pôsobia ako päsť na oko. 2K18 je na tom konečne lepšie a počuť výrazne viac rapu, ktorý skrátka k basketbalu patrí. Najviac ma potešila 25 ročná skladba od Naughty by Nature – Hip Hop Hooray. Výbornou súčasťou je aj NBA 2KTV, ktorú moderuje sympatická Rachel DeMita a každý týždeň prináša novinky zo sveta NBA 2K. Tiež je tu vo forme interaktívnych kvízov možné získať rôzne odmeny.

Absolútnou čerešničkou na torte je komentár. Ten rok čo rok ukazuje ostatným športom ako sa to má robiť po stránke kvality. Hlášky počas zápasov sú naozaj zaujímave a hlavne po 154 zápase vás neiritujú a nemáte chuť ich úplne vypnúť. Zoznam komentátorov je enormne dlhý. V zápase vám spoločnosť bude robiť fantastický Kevin Harlan a veľmi dobre mu sekundujú bývalé hviezdy NBA Chris Webber, Brent Barry alebo Steve Smith. K tejto zostave sa tento rok pridali Kobe Bryant a Kevin Garnett. Počas zápasu je na hracej ploche Dorris Burke alebo David Aldridge, ktorí robia rozhovory s trénermi a hráčmi. Predzápasovú, polčasovú a pozápasovú analýzu poskytne trio Shaquille O’Neal, Kenny Smith a Ernie Johnson.

NBA od 2K ani tento rok nesklamala. Stále sa jedná o najlepšie spracovaný basketbal. S čistým svedomím možno vyzdvihnúť prácu Visual Concepts ako príkladnú pre každého. Každoročne podstatne zlepšujú už to takmer dokonalé a nikdy nespia na vavrínoch. NBA 2K je jednoducho zárukou kvality, na ktorej vám bude prekážať len to, že nieste fanúšikom basketbalu. Aj keď tento rok EA trocha pritlačila na pedál konkurencie so svojou NBA Live. Tá stále ostáva v prachu ďaleko ďaleko za 2K. Superlatíva nestačia na opis kvality tejto hry. Síce aj tu sa vyskytli chyby, celoročná starostlivosť je však takmer zaručená. Trocha zamrzí nútenie do využívania virtuálnej meny a jej grind, ale vieme, že tieto peniaze nejdú na nové autá manažérom a skutočné sa odzrkadľujú v kvalite. NBA 2K18 je tak nabitá obsahom, že počas celého roka nebudete stíhať hrať nič iné.

Hru na recenziu poskytla spoločnosťCenega LOGO

NBA 2K18 - Ten najlepší basketbal?
Perfektný, bezkonkurenčný a staronový kráľ basketbalých simulácií. NBA 2K18 je presne tou hrou, za ktorú radi zaplatíte a budete vedieť, že nepôjde o vyhodené peniaze.
Pozitíva
  • Herná stránka
  • Prezentačná stránka
  • Technická stránka
Negatíva
  • Občasné chyby a bugy, VC mena
  • VC mena
  • Pre fanúšikov futbalu a hokeja - basketbal
95%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!