Register

A password will be e-mailed to you.

Už po prečítaní nadpisu si určite každý povzdychne a povie: “ach bože, už zase tí zombíci”. Ani by som sa tomu nečudoval, veď za posledných päť až sedem rokov nás zombie atakujú takmer na každom kroku. Celý ten ošiaľ začal vysielaním amerického seriálu The Walking Dead, ktorým sa inšpirovalo mnoho herných tvorcov. Koncept zombie apokalypsy zjavne oslovil i mnohých vývojárov, no čo skutočne láka herných fanúšikov na zombie hrách? 

Keď na Steame vyšli prvé zombie survival hry, fanúšikovia boli samozrejme nadšení. Už nemuseli sledovať koniec sveta iba v televízii ale mohli sa v ňom reálne ocitnúť. Vžili sme sa do úlohy ľudí, ktorí prežili nákazu a museli sa vysporiadať s jej následkami. Zamysleli ste sa niekedy, čo by ste robili vy v podobnej situácii? Nemusí sa vždy jednať len o zombie nákazu, ktorá je povedzme si pravdu, nereálna. Ešte stále hrozí niekoľko scenárov, ktoré by sa mohli udiať a svet by sa zmenil na nepoznanie.

Neustále hroziaci vojnový konflikt, hrozba terorizmu, emigrantská kríza, rôzne výkyvy počasia, zemetrasenia, záplavy a ešte omnoho viac. Zrazu je všetko stratené, infraštruktúra nefunguje, vládne zložky ako polícia, záchranná služba a hasiči nám viac nepomôžu. Budete odkázaní na seba a svoje vlastné schopnosti. Princíp je ten istý a za cieľ si kladieme jedine a prioritne prežiť. Dokázali by ste to?

Verím, že takmer každý hráč tohto typu hier sa už niekoľko krát zamýšľal nad podobnou otázkou. Kam by smerovali vaše prvé kroky? Mali by ste potrebné vybavenie? Mali by ste k dispozícii nejakú zbraň? Vystačili by vám k prežitiu doterajšie zásoby potravín a vody? To sú len základné otázky, na ktoré však odpoveď nie je známa.

Čo ponúka kvalitná zombie-survival hra?

V dobrej hre o prežitie sa hráč takpovediac vžije do úlohy hlavnej postavy. Zažíva jej útrapy, premýšľa nad tým, ako prežiť, snaží sa vyvarovať nebezpečenstvu a reaguje na každý podozrivý zvuk alebo mihotanie v kroví. Nie každý by hneď opustil svoj rodný domov a vydal sa do nebezpečných ulíc, ktoré sú plné nakazených. V prvých dňoch by to aj tak bolo veľmi nebezpečné už len z dôvodu, že by to napadlo takmer každého. Každý by sa vydal po zásoby a preto by ste sa vonku stretli s odporom. Ľudia v takýchto situáciách strácajú morálne zábrany a sú schopní správať sa horšie ako zvieratá. No čo by sme zmohli doma, ak by nám nefungovala elektrina, netiekla voda a nešlo kúrenie. S veľkou pravdepodobnosťou by nám z toho po čase začalo šibať.

Aj s touto otázkou, ktorá je veľmi reálna, sa zaoberajú tvorcovia hry Project Zomboid. V nej si na začiatku vytvoríte svoju vlastnú postavu, určíte jej povolanie, ktorému sa venovala pred vypuknutí nákazy, a nekompromisne vás vrhá do jej epicentra. Samozrejme nie tak zhurta, všetko to zlé sa dostaví postupne. Najprv začínate doma a máte dostatok zásob, elektrina funguje, vo vodovodných kohútikoch máte dostatok pitnej vody a spočiatku vás nič nenúti opúšťať váš domov. No po určitých dňoch nás vaša zvedavosť a aj míňajúce sa zásoby prinútia vydať sa do ulíc. Stretnutie s prvým nakazeným však vyvoláva šok, z ktorého sa musíte rýchlo dostať . No a kým si uvedomíte, čo sa vlastne deje, zistíte, že vám ide o život. Vraciate sa domov a snažíte sa vstrebať informácie, ktoré ste nadobudli vonku. Je potrebné zaobstarať si zbraň, ktorá vám bude kryť chrbát pri každodennom putovaní za zásobami. V noci je to o niečo nebezpečnejšie a zombie, prechádzajúci po ulici reagujú na každý pohyb a hluk, a preto musíte byť potichu. Je potrebné roztrhať oblečenie a prestieradla na handry, aby ste z nich následne mohli vytvoriť provizórne záclony a zakryť všetky okná. Zombie vás totiž môžu spozorovať vnútri budovy a vtedy je zle. Veľmi realisticky je vyobrazený aj fakt, že sa vás po čase zmocňuje zúfalstvo a beznádej. Preto musíte odfiltrovať svoje myšlienky a z času na čas proste vypnúť pri čítaní dobrej knihy alebo písaním do denníka. V takýchto hrách človek neustále premýšľa nad tým, ako by sa správal v podobnej situácii on sám a vžije sa do hlavného hrdinu.

Zombie apokalypsa na divokom západe

V prídavnom DLC balíčku k hre Red Dead Redemption s názvom Undead Nightmare sa hlavný hrdina John Marston takisto potýka s problémami zombie nákazy. Z ničoho nič sa jeho svet obracia naruby keď sa začnú diať divné veci a jeho rodina je nakazená vírusom. Ak chce, aby ešte niekedy boli jeho blízki takí ako predtým, musí prísť problémom na koreň a zistiť, čo sa to do pekla deje. V Undead Nightmare je post-apokalyptický svet vyobrazený skutočne reálne. Na jednej strane nespútaná sloboda, kedy sa v tichosti a nerušene presúvate po pustej prérii. No na strane druhej, to ticho a samota vyvolávajú úzkostný pocit beznádeje. Vidieť je to najmä na preživších, ktorých mnohokrát chytí panika. V takomto psychickom rozpoložení človek nevie rozoznať správnosť svojich činov a nedokáže rozmýšľať racionálne. Často sa v domnení, že už nemá čo stratiť, pustí do nepremyslených úkonov.

Simulátor prežitia

State of Decay je presne ten typ hry, ktorá vás núti improvizovať. Zrazu nie je možné riadiť sa striktne nalinkovaným príbehom a rozhodnutia sú plne vo vašich rukách. Aj keby ste sa na podobný scenár pripravovali celý život, vedzte že aj tak vás zanechá nepripraveného. V hre si užívate zaslúženú dovolenku s priateľmi v národnom parku uprostred divočiny. Nemyslíte na nič iné iba oddych, chytanie rýb, grilovanie a popíjanie piva. No čo čert nechcel, zrazu jeden z vašich priateľov začne vykazovať znaky nákazy. Onedlho na to je váš kemp pod útokom krvilačných zombie a vy len tak-tak pochytíte dych. Je potrebné pohotovo reagovať , chytiť prvý trám, čo je po ruke a biť nakazených hlava nehlava. Všetci sú z týchto udalostí v šoku, pretože kto by čakal taký scenár v bohom zabudnutej krajine. Vyšli ste si na dovolenku, chceli ste uniknúť od každodenných starostí a zrazu ste uprostred zombie apokalypsy.

V kempoch a horských chatách sa zabarikádovali ľudia, ktorí prežili tieto útoky, no je potrebné upokojiť vzniknutú situáciu. To znamená nahromadiť všetky možné zásoby a zabarikádovať sa v jednej z chát. Nie každý sa však dokáže vyrovnať s touto situáciou, mnohých ľudí chytí panika a začnú sa správať hystericky. Každý v hre bojuje o holý život a preživších, ktorí ešte dokážu v sebe nájsť zvyšky zdravého rozumu, napadne vytvorenie akéhosi base-campu a teda základne, ktorá bude slúžiť ako útočisko.

V podobnej situácii je vhodné mať vo svojej skupine ľudí s vhodnými profesiami. Zíde sa vám lekár, ktorý sa stará o zdravotný stav ľudí, zbrojár poskytujúci funkčné zbrane, kuchár ktorý navarí každodennú stravu, ale aj automechanik, či technik zabezpečujúci dobrý technický stav vozidiel. No v núdzovej situácii človek musí brať to čo má k dispozícii a nesmie si veľmi vyberať. Preto je potrebné využiť všetko čo má ruky a nohy a je aspoň trochu schopné.

S narastajúcimi zásobami a počtom schopných ľudí si postupne môžete vytvárať viaceré vysunuté pracoviská ako napríklad zdravotné stredisko, malú farmu či muničný sklad. Základom je však nevytvoriť si s vašou základňou úzky citový vzťah. Je totiž možné, že ju budete musieť náhle opustiť a stratíte všetko. Aj o tom je zombie survival apokalypsa.

Drsného chlapa nič neprekvapí

V titule Dead Rising 3 hráte za drsného automechanika, ktorý je zvyknutý na tvrdú a ťažkú prácu vo svojej dielni. Nebojí sa zašpiniť si ruky v práci ale ani mimo nej. Zombie apokalypsa ho zastihne práve počas smeny, no nedá sa povedať že by na ňu nebol pripravený. Nick sa jednoducho dokáže odosobniť a a ihneď vie, čo musí spraviť. Jeho prvoradou úlohou je nájsť cestu zo svojej dielne a rýchlo uniknúť do bezpečia. Nie je to však žiaden vojak a nedisponuje strelnými zbraňami. Vo svoj prospech však dokáže využívať vlastné prostriedky a z budovy sa dokáže prebiť pomocou veľkých oceľových kľúčov, či lopaty. Vonku to však nevyzerá o nič lepšie, ulice a cesty sú totiž preplnené infikovanými ľudmi. Nick nám ukazuje, ako sa popasovať s nepriaznivou situáciou, ako byť drsný, no zároveň nestrácať hlavu a ako byť kreatívny pri výrobe prostriedkov na vlastnú ochranu. Všetkým je, samozrejme, jasné, že Dead Rising 3 je z väčšej časti satira určená pre pobavenie a že sa nezakladá na reálnych udalostiach no aj napriek tomu má v sebe kúsok posolstva, na základe ktorého človek začne premýšľať ako prepper (človek pripravujúci sa na apokalypsu).

Čo dodať záverom?

Takto by sme mohli pokračovať aj ďalej, no tých pár uvedených príkladov z konkrétnych hier názorne demonštruje, že k zombie apokalypse sa dá vždy pristupovať trochu odlišným spôsobom.  Každý z nich však má niečo do seba a pokiaľ herní vývojári odvádzajú dobre svoju prácu, hráči sa veľmi radi ponoria do fiktívnych svetov, ktoré predstavujú koniec sveta, tak ako ho poznáme. A o to ide v prvom rade. Mnohí hráči sa podvedome túžia konfrontovať s niečím, čo sa vymyká stereotypu bežného života a pritom nie je až tak vzdialené realite, ako napríklad prechádzanie sa po iných planétach, či fantasy svetoch plných rôznych príšer.  A presne toto im zombie hry poskytujú vo vrchovatej miere. Predsa len, hrozba terorizmu nad nami visí každý deň a hoci sa javí ako málo pravdepodobné, že raz dospeje až do takého štádia, reálne sa nedá odhadnúť čo bude o takých desať rokov…

 

 

 

Komentuj!