Register

A password will be e-mailed to you.

Prázdniny sú definitívne za nami a spolu s novým školským rokom prichádza aj ďalšie pokračovanie našej pravidelnej rubriky Hity a prešľapy. Tentokrát sa pozrieme na august 2017. Ak sa teda chcete dozvedieť aké hry v tomto mesiaci zožali najväčší úspech a naopak, ktorým by ste sa radšej mali oblúkom vyhnúť, tak v tom prípade je táto rubrika určená práve pre vás.

Hneď na úvod sa spolu pozrieme na to najlepšie, čo nám ponúkol august 2017. Na začiatok musíme opäť podotknúť, že rebríček hier nie je tvorený našou redakciou, ale priemerným hodnotením kritikov z celého sveta. Informácie čerpáme z portálu metacritic.com, ktorý priemeruje celosvetové hodnotenia hier z najznámejších herných serverov.

1. Undertale (PS4)

Ak ste fanúšikmi retro RPG hier, o Undertale ste už určite počuli. PC hráči si túto skvelú záležitosť mohli užiť už v roku 2015. Už vtedy bola chválená za jej výborne spracovaný príbeh a zábavnú hrateľnosť, okorenenú skvelým súbojovým systémom. Mnohí recenzenti taktiež ospevujú fakt, že na každom jednom rozhodnutí, ktoré v hre učiníte, naozaj záleží. Tie isté aspekty potom logicky zaujali aj majiteľov konzol. Hra dosiahla metascore o hodnote úžasných 94%. Hráčske skóre je však o niečo slabšie nakoľko neprajníci tohto žánru dávajú hre nepriaznivé známky. Skóre užívateľov sa tak zastavilo na hodnote 6.2.

2. Sonic Mania (PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch)

Pri príležitosti 25. výročia série Sonic the Hedgehog si pre nás SEGA pripravila menšie prekvapenie. Tým je vydanie špeciálnej edície Sonica, ktorá prináša staršie levely z klasických hier určených na SEGA Genesis a dopĺňa ich i novými levelmi. Fanúšikovia sú spokojní a chvália hru za jej výborný dizajn úrovní, soundtrack a hlavne za zábavnú hrateľnosť. O kvalitách najnovšieho Sonica teda niet najmenších pochýb o čom svedčí aj výsledné metascore 89%.

3. West of Loathing (PC)

Nezávislé štúdio Asymmetric nám tento mesiac prinieslo svoju úplne prvú hru. Jedná sa o RPG s jednoduchou kreslenou grafikou dohrávajúce sa na divokom západe. West of Loathing sa dočkal mimoriadne pozitívnej odozvy hlavne vďaka skvelému humoru, súbojovému systému a v neposlednom rade i vďaka bohatým možnostiam úpravy vašej postavy. Jedná sa o výborný začiatok pre nové štúdio pričom metascore 87% hovorí samo za seba.

4. Pillars of Eternity: Complete Edition (PS4, Xbox One)

PC hráči už určite veľmi dobre poznajú hru s názvom Pillars of Eternity. Ide sa o veľmi úspešné izometrické RPG vytvorené firmou Obsidian Entertainment. Tí stoja napríklad aj za úspešným titulom Fallout: New Vegas či South Park: The Stick of Truth. V dobe svojho vydania bol titul chválený za obrovské množstvo obsahu, rôznorodú náplň hry a pútavý fantasy svet, či taktický súbojový systém. Mnohí recenzenti dokonca tvrdili, že ide o najlepšiu záležitosť z dielne Obsidian Entertainment. Hra dostala i dve veľké expanzie, ktoré rozšírili jej hernú dobu o desiatky hodín. Konzolová verzia prichádza s niekoľkými vylepšeniami a taktiež ponúka i dve spomínané rozšírenia. Výsledkom je výborné metascore o hodnote 87.

5. F1 2017 (PC, PS4, Xbox One)

Séria F1 nás sprevádza už naozaj dlhú dobu a ani tento rok nie je výnimkou. V najnovšom ročníku sme sa dočkali vylepšenej grafickej stránky, zlepšenie herných mechaník a v neposlednej rade aj rozšírenia možností. To stačilo na to, aby si odniesla veľmi priaznivé známky. Metascore najnovšieho ročníku F1 sa tak vyšplhalo na úctyhodných 87%.

Špeciálne umiestnenie: XCOM 2: War of the Chosen (PC, PS4, Xbox One)

Vlani dorazilo na obrazovky herných monitorov pokračovanie úspešnej ťahovej stratégie XCOM: Enemy Unknown, ktoré dostalo názov XCOM 2. To aj v našej recenzii obstálo veľmi dobre. Viac ako rok od vydania hry si pre nás autori pripravili prekvapenie v podobe jedného obrovského rozšírenia. War of the Chosen prináša úplne nový príbeh, postavy a mení, či vylepšuje mnohé prvky z pôvodnej hry. Rozšírenie je vraj tak rozsiahle, že mnohí recenzenti sa neboja nazývať ho XCOM 2.5 alebo dokonca XCOM 3. Stále sa však jedná len o rozšírenie a to je aj dôvod prečo sa nachádza v špeciálnom umiestnení. Pokiaľ by sa jednalo o plnohodnotný titul, tak by obsadil druhú priečku s metascore 88%.

To by bolo z tohtomesačných hitov a prešlapov všetko. Žiadne vyložene zle hodnotené hry sa v augustovom rebríčku neobjavili, takže sa až zdá, akoby vývojári prestali produkovať nekvalitné hry. Škoda len, že to nie je pravda. Tak či tak, nateraz náš sumár ukončíme. Ak s výsledným rebríčkom nesúhlasíte poprípade vám v ňom nejaký titul chýba, tak sa kľudne o svoj názor podeľte prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!