Register

A password will be e-mailed to you.

Hororová survival hra Darkwood zbiera najmä kladné hodnotenia, napriek tomu že údajne obsahuje početné bugy. Samotní vývojári zo štúdia Acid Wizard Studio si dokonca pochvaľujú, že sa dobre predáva a to napriek tomu, že oni sami ju okrem Steamu, kde stojí takmer 14 eur umiestnili zdarma na známy torrentový portál  Pirate Bay. Prečo autori pristúpili k takémuto veľmi netradičnému kroku?

Hororová hra Darkwood od vývojárskeho štúdia Acid Wizard, ktoré tvoria iba traja Poliaci, vyšla len nedávno a kontroverzie ju sprevádzali prakticky od samotného oznámenia. Vývoj hry trval dlhé štyri roky a samotní autori sami prekvapovali vyhláseniami, že to trvá tak dlho aj preto, že hororové hry nemajú radi. Na otázku prečo vlastne vyvíjajú hru práve z tohto žánru odpovedali, že tvorba Darkwoodu je vlastne pre nich tak trochu terapiou pred strachom. Keď sa vám to zdá trochu čudné, tak vedzte, že to najčudnejšie ešte len malo prísť.

Podobných menších hororových hier vychádza v poslednej dobe skutočne veľa a aj Darkwood by zrejme zapadol do šedivého priemeru, keby sa jeho autori nerozhodli pre netradičný krok. Následne po vydaní hry na Steame totiž umiestnili svoj výtvor aj na známe pirátske úložisko Pirate Bay. Tento krok okamžite vzbudil pozornosť, ale netradičná reklama nie je jednou príčinou, prečo sa vývojári k takémuto kroku rozhodli. Acid Wizard totiž chceli poukázať na jeden nešvár, ktorému sa doteraz nevenovala dostatočná pozornosť.

Tesne po vydaní hry boli totiž vývojári údajne doslova zavalení e-mailovými žiadosťami o recenzentské kópie. Keby o kľúče žiadali klasické herné weby, alebo uznávaný blogeri bolo by to v poriadku, ale väčšina týchto žiadostí býva údajne falošná. Rôzni malí a nevýznamní blogeri, či samozvaní “sledovaní” youtuberi sa takýmto spôsobom vraj bežne snažia z autorov hier dostať kľúče, ktoré potom predávajú cez rôzne internetové obchody, ako je napríklad G2A. Pochybný pôvod kľúčov na tejto stránke bol známy už dávno, ale takto natvrdo to ešte nikto neodhalil. Acid Wizards sa preto rozhodli dať svoju hru radšej zdarma všetkým, miesto toho, aby na nej niektorí jedinci zarábali týmto spôsobom.

Vývojári tak vlastne celkom šikovne zabili viacero múch jednou ranou. Urobili sofistikovanú reklamu sebe a svojej hre, ktorá by inak zrejme v množstve podobných titulov zapadla a zároveň poukázali na dlhotrvajúci problém, ktorý si konečne zaslúžil publicitu. Hru si teda okrem kúpenia na Steame či GOGu môžete výnimočne legálne stiahnuť aj na Pirate Bay a preto vám aj my výnimočne ponúkame odkaz na toto pirátske úložisko.

Komentuj!

O autorovi

Od útleho veku hráč počítačových hier, holdujúci najmä žánrom RPG, adventúr a stratégií. Rovnako milovník kvalitnej beletristickej a odbornej filozofickej literatúry, študent filozofie a fanúšik európskej aj americkej kinematografie od 30. rokov do 70. rokov 20. storočia.

Súvisiace príspevky