Register

A password will be e-mailed to you.

V tomto článku sa budeme venovať skladaniu herného PC podľa rôznych požiadaviek. Je totiž jasné, že každý hráč si pod pojmom herné PC predstaví niečo iné. Aj preto vám ponúkneme hneď niekoľko herných zostáv, z ktorých si určite vyberie každý.

Predstavíme si celkovo šesticu konfigurácii herných PC. Nakoľko sa chlapci z AMD poriadne pochlapili a priniesli na trh konečne poriadnu platformu, ich procesory sa hodia aj do high-endových PC. Všetky PC budú vyskladané bez periférií. Ku každej zostave bude priradená zaujímavá skrinka, ktorú si však ešte môžete upraviť podľa osobných preferencií. Zostavy sa budeme snažiť skladať tak, aby v konečnom dôsledku pôsobili dobre aj po vizuálnej stránke.

Všetky linky z dnešného článku budú smerovať do e-shopu alza.sk. Nehľadajte za tým žiadnu reklamu. Jediným dôvodom, prečo tomu tak je, je ich skvelý filter a kvalitný web, na ktorom sa dobre a jednoducho hľadajú konkrétne súčasti.  Ak sa vám niektoré ceny komponentov nepozdávajú a chcete čo-to ušetriť, pokojne si zostavu vyskladajte inde.

Nenáročný hráč – Herná zostava do 500€

V sekcii „Nenáročný hráč“ sa nájde každý, pre koho sú hry len akýmsi doplnkom alebo rozptýlením raz za čas. Rovnako sa tu však nájdu aj hráči, ktorí jednoducho nechcú vyhodiť veľa peňazí za herné PC.

Poďme sa teda pozrieť, čo všetko sa dá vyskladať do 500€. Ako som spomenul už vyššie, predstavíme si dvojicu PC v každej kategórii. V jednej zostave použijeme platformu od Intelu, v druhej od AMD. Zostavy by mali v konečnom dôsledku ponúknuť podobný výkon, a výber je len vec osobných preferencií.

AMD

Procesor: AMD RYZEN 3 1300X – Cena s DPH 128,90€

Doska: ASROCK AB350M-HDV – Cena s DPH 69,99€

RAM: Corsair 8GB DDR4 2400MHz CL16 ValueSelect – Cena s DPH 62,90€

Grafická karta: SAPPHIRE NITRO Radeon RX 560 4G – Cena s DPH 132,90€

Pevný disk: WD Blue 1TB – Cena s DPH 50,90€

Zdroj: EVGA 430W – Cena s DPH 36,90€

Skrinka: SilentiumPC Regnum RG1W Pure Black – Cena s DPH 37,90€

Spolu: 519€

AMD momentálne ponúka veľa výkonu za malú cenu. Aj preto je trojková rada ako stvorená pre občasných hráčov. Pri niektorých tituloch sa však nenechá 1300X zahanbiť ani pred podstatne silnejšími modelmi od Intelu, čomu nasvedčujú aj niektoré zahraničné recenzie. Intelu sa v segmente chudobnejšieho hráča momentálne dýcha priťažko, keďže AMD ponúka štyri fyzické Ryzen jadrá za bezkonkurenčnú cenu pri modeli 1300X. Tento model ponúka základnú taktovaciu frekvenciu na úrovni 3,5 GHz, ktoré však môžu „priturbiť“ až na 3,7 GHz.

Nie je to nejak extrémny nárast, ale poteší. Čo sa týka vybranej dosky, zavážila cena a portová výbava. Ryzen si rozumie s rýchlymi RAMkami, no v tomto prípade je to miesto, na ktorom sa bude šetriť. Vyberám 8GB DDR4 2400MHz modul od Corsair. Grafická karta je mierne kontroverzným výberom, nakoľko je citeľne slabšia ako tá, ktorú sme vybrali do zostavy Intel. V prvom rade sme chceli poskladať komplet AMD zostavu. Nakoniec karta bojuje silným argumentom, a tým je cena. Oproti modelu 1050 Ti ušetríte až cca 40€ čo je osmina z ceny celého PC.

Použitá základná doska poslúži ako lacný, ale spoľahlivý základ pre zvolené CPU. V praxi bude možné procesor na tejto doske pretaktovať stabilne až ku hranici 4 GHz, čo sa mierne podpíše aj na podanom výkone. Nezabudnite však na kvalitné chladenie! Na dodávanom chladiči by nemal byť problém procesor dlhodobo prevádzkovať bez akéhokoľvek prehrievania. Ak sa však už začnete pohrávať s nastavením napätia v BIOSe, myslite na lepšie chladenie.

Zvolený disk ponúkne dostatočnú kapacitu na čokoľvek. Áno, SSD by bolo podstatne lepšie. Jedná sa však o PC do 500€ a jednoducho sa tam nevojde. Hlavne ak predpokladáme, že PC ide do rúk skôr príležitostnému hráčovi. Zvolený disk o kapacite 1TB bude však výkonovou brzdou. Ak by ste mohli do PC investovať čo i len 60-70€ navyše, určite ho investujte do SSD, na ktorý sa nainštaluje aspoň operačný systém a nejaké tie základné programy. Podstatne vám to zvýši celkovú plynulosť celého systému.

K uvedenej zostave sa hodí SAPPHIRE NITRO Radeon RX 560 4G. Skvelý pomer ceny a výkonu v kombinácii s príjemnou spotrebou pri nepretaktovanom chode ocení každý občasný hráč. S kartou sa však viete aj mierne pohrať a taktovaním ju dostať nebezpečne blízko 1050Ti.

Použitý 430W zdroj patrí k tým základnejším, no z recenzií nevychádza najhoršie. EVGA má na trhu zopár kvalitných kúskov v zaujímavých cenových hladinách. Keď už aj známy recenzent, ktorý sa špecializuje na počítačové zdroje, „jonnyGuru“ napíše, že zdroj je z technického hľadiska v poriadku, nie je o čom diskutovať. Za danú cenu ide o jasnú voľbu pre obe platformy.

Nakoniec vybraná skrinka s „presklenou“ bočnicou SilentiumPC Regnum RG1W Pure Black. Napriek tomu, že patrí k tým najlacnejším a pri skladaní zostavy sa poriadne zapotíte, ponúka prívetivú kvalitu, samostatnú komoru pre zdroj a vetrák na odsávanie zohriateho vzduchu zo skrine. Za tie peniaze ide rozhodne o dobrú voľbu.

V globále bude mať táto AMD zostava o niečo vyšší CPU výkon v porovnaní s vybraným Intelom. Štyri jadrá vám dovolia plynulejší multitasking. Čo sa týka čisto herného výkonu, ak by boli nejaké tie eurá navyše a zvolila by sa AMD Radeon RX 570 miesto 560, súboj by to bol viac než vyrovnaný. Takto bude v čisto hernom výkone dominovať 1050 Ti v Intel zostave. Ak však zvážime, že väčšina „budget“ hráčov hráva na 60 Hz monitoroch s rozlíšením 1080p. Táto karta bude s prehľadom postačovať. Stačí sa uspokojiť s o niečo slabšími detailami.

Ak by ste potrebovali ešte niečo ušetriť?

V tejto zostave by sa dal bez nejakého priepastného rozdielu vymeniť samotný procesor. Prechod z Ryzen 3 1300X (3,5 GHz, turbo 3,7 GHz) na Ryzen 3 1200 (3,1 GHz, turbo 3,4 GHz) v praxi znamená nižšiu základnú taktovaciu frekvenciu. Samotný procesor vydá na 107€ a jeho osadením do tejto zostavy možno teda ušetriť nejakých tých 20€. Dostali by sme sa teda okamžite tesne pod hranicu 500€. Ryzen 3 1200 možno rovnako pretaktovať a môže sa tak viac vyrovnať svojmu výkonnejšiemu „bratovi“.

A ak by ste si priplatili aj 50 €?

V tom prípade by ste mali jednoznačne investovať do grafickej karty. Výkon osadenej karty je síce v poriadku z pohľadu občasného hrania, s príplatkom 50€ by ste sa však dostali trochu ďalej. A čo zvoliť? Nuž, pri momentálnej dostupnosti RX 570 od AMD asi len 1050 Ti od nVidie.

Ak by ste nepotrebovali vyšší GPU výkon, môžete vyhodiť osadené HDD, priplatiť si 50€ a zvoliť napríklad 256 GB SSD riešenie.

Komentuj!