Register

A password will be e-mailed to you.

Najlepších svetových hráčov Doty porazil bot spoločnosti OpenAI. Ako sa mu vôbec mohlo niečo také podariť? Ak ste pozorne sledovali akciu The International 2017, tak vás táto informácia neprekvapí.

Spoločnosť OpenAI je nezisková organizácia Elona Muska. Toto meno je známe skôr priaznivcom motorizmu, pretože Elon Musk je generálnym riaditeľom Tesla Motors. Čo však tohto pána spája s Dotou? AI, respektíve umelá inteligencia, ktorá bola aplikovaná na botov v Dote. Všetci dobre vieme, že implementovaní boti ktorých dodávaný priamo v hre od Valve nie sú práve najinteligentnejší. Priemerneho až podpriemerného hráča zrejme cheatujúca AI na najvyššej obtiažnosti porazí, no profesionálni hráči s ňou vraj nemajú najmenší problém. To však nie je prípad OpenAI.

Tej sa totiž podarilo poraziť aj tých najlepších hráčov. Medzi nimi aj Danyla Ishutina, známeho skôr pod nickom Dendi. Aj keď ten už nie je v top forme ako kedysi, stále by však zrejme porazil 98% hračov 1v1 mid only. V poli porazených boli aj mená ako SumaiL či Arteezy takže najlepší vo svojom odbore. Všetci nastupovali do tohto duelu proti počítaču s úsmevom a vtipom na perách. Ten ich po chvíli prešiel a po zápase mnohí zostali šokovaní.

Čím je vlastne tento bot zaujímavý? Nuž, v prvom rade tým, že sa učil hrať podľa toho, že sledoval iné hry. Trvalo mu asi dva týždne kým sa dostal na úroveň dnešných pro hráčov. Najprv iba náhodne behal po mape a umieral. Potom prišiel na lepšiu taktiku – zostal stáť v oblasti základne, čo viedlo k tomu, že prestal umierať. Neskôr však začal pomaly vystrkovať rožky, až sa naučil všetky podstatné veci. Je naozaj obdivuhodné, ako rýchlo sa dokázal zorientovať v tak komplexnej hre ako Dota.

Dnes už tento bot vie blokovať mid creeps wave s dokonalou presnosťou, pričom ani najlepší hráči to nezvládnu na takejto úrovni. Podľa Dendiho pôsobí takmer ako živý hráč, no nerobí vôbec žiadne chyby. Okamžite vo svoj prospech využije každý milimeter priestoru a na milisekundy dokáže ovládať dianie, ability, itemy, last hity či denies. Jeho štýl hry je celkovo veľmi agresívny a to ho predurčuje k tomu, aby porazil takmer každého živého hráča. OpenAI zatiaľ dokáže hrať len 1v1. Tvorcovia však sľubujú plnohodnotný OpenAI 5 členný tým botov, ktorý by mal dokázať plne spolupracovať a vyhrávať aj 5v5.

Tento úspech je čosi ako betatest. Musk hovorí, že táto umelá inteligencia by našla široké využitie v priemysle, medicíne, technike a podobne. No zrejme najskôr v automobiloch Tesla. Skvelý úspech, no osobne v tom vidím aj negatíva. Mnoho ľudí totiž môže vďaka automatizácii prísť o prácu. Netreba zabúdať ani na dnes skôr vtipné fantasmagórie typu Skynet z filmovej série Terminátor. Umelá inteligencia je ako oheň – dobrý sluha, no aby sa nestál zlým pánom.

 

Komentuj!

O autorovi

Hry hráva už viac ako polovicu svojho života. Jeho začiatky hernej kariéry sa dátuju do 90. rokov a vyrastal na klasike ako Wolfenstein 3D či Doom. Najlepšia hra vôbec: Half-Life a Counter-Strike. Hráva takmer všetko od casual hier po hardcore simulátory. Motto: "správny hráč nieje obmedzovaný jednou platformou...mal by vlastniť všetky."

Súvisiace príspevky