Register

A password will be e-mailed to you.

Keď sa navrhujú počítače, väčšinou sa robia väčšie kompromisy. Buď sú veľmi výkonné, ale tomu potom odpovedá aj prenositeľnosť, spotreba a veľkosť. Alebo sú malé a prenosné, ale väčšinou nebývajú o veľa výkonnejšie než klasické konzoly, ktoré sú však väčšinou omnoho lacnejšie. No a potom sa tu raz za čas objaví počítač, ktorý na prvý pohľad nerobí žiadne kompromisy. Jedným z takých počítačov je Trident 3 Arctic od MSI.

A z väčšej časti je to pravda. Trident skrýva vo svojich kompaktných rozmeroch plnohodnotný procesor Intel Core i7-7700, taktovaný na 3.6 GHz a grafickú kartu nVidia GTX 1070. Tie dopĺňa 16 GB DDR4 RAM, 1 TB HDD a 256 GB SSD. Trident stavia na prenositeľnosti, kompaktných rozmeroch a zároveň vysokom výkone. Samozrejme, že toto všetko má svoju cenu, či už čo sa týka koncovej ceny, alebo rozloženia jednotlivých komponentov.

Je to proste plnohodnotný herný počítač v konzolovom balení. Zároveň je tento počítač veľmi efektívne chladený. Chladenie procesoru a grafickej karty je vzájomne oddelené fyzickou bariérou, aby bol zaručený čo najefektívnejší odvod teplého vzduchu a aby medzi sebou tieto chladiace okruhy neinterferovali.

Maty

Zároveň je počítač veľmi tichý. A to hlavne vďaka dvom prvkom. Za prvé, v počítači sú použité iba lopatkové ventilátory, nenájdete v ňom žiadny turbínový. Za druhé, pri nečinnosti sa počítač prepne do módu pasívneho chladenia. To má za následok trochu vyššie teploty v idle, ale nie je to nič, čo by spôsobovalo akékoľvek problémy. Trident je tak ako v záťaži, tak aj v nečinnosti tichší, než napríklad Xbox One.

Zároveň je aj menší. Už pribalený bezdrôtový ovládač pre Xbox One evokuje využitie tohoto počítača ako konzoly. Ten pripojíte pomocou Bluetooth. To mi však osobne trvalo asi týždeň, než som na to prišiel. Pretože ako správny chlap, ktorý nerozmýšľa, som sa odmietal konzultovať s návodom na použitie.

Počítač sa zmestí do väčšieho batohu a môžete ho bez problémov prenášať napríklad na chatu, alebo na internát. Váži približne toľko ako lepší herný notebook. Samozrejme musíte počítať s tým, že budete musieť so sebou ťahať klávesnicu a myš a musíte mať k dispozícii na určenom mieste monitor s reproduktormi, alebo televízor.

Čo sa týka konektivity, máte k dispozícii 5 HDMI portov. Dva na GPU, jeden na základnej doske a dva pre VR. Samozrejme že tento systém je kompletne VR a 4K ready, takže do budúcnosti by ste sa nemali báť nedostatku výkonu. K tomu dva DisplayPorty, DVI výstup, 8 USB výstupov vrátane USB typu C, a niekoľko zvukových výstupov. Čo sa týka bezdrôtových sietí, počítač disponuje bluetooth a wifi príjmačmi. Budete však musieť oželieť diskovú mechaniku.

Dizajn Tridentu by mal evokovať kryštál ľadu. K tomu máte k dispozícii aj nastaviteľné LED svetlá v hornej časti počítača. V bielej farbe tak pôsobí veľmi premyslene a zaujímavo. Ešte viac vynikne, keď k nemu použijete priložený stojan a počítač budete mať položený vertikálne.

Teploty v idle stav dosahujú okolo 55°C zhodne na CPU aj na GPU. To nie je až tak veľa, väčšinou sú to teploty, ktoré dosahujú aj herné notebooky. Teplotu však môžete znížiť výmenou teplovodivej pasty. Nami zaznamenaný pokles dosiahol 8°C. Avšak ani pôvodná pasta nie je vyslovene zlá. MSI použilo nevysychajúcu pastu, takže by si mala svoje teplovodivé vlastnosti uchovať aj po rokoch používania.

V záťaži však už teploty atakujú 90°C na CPU. Z toho vyplýva, že tu nie je veľa miesta na zvyšovanie taktov. To, a ešte obmedzenie v podobe slabšieho zdroja. Ten vám dodá len 230W, takže na zvyšovanie napätia na procesore alebo grafickej karte môžete zabudnúť, už tak z neho pri záťaži počítač ťaží maximum.

Zdroj je k tomu koncipovaný ako externý a tým pádom šetrí miesto v samotnom počítači. No môže pôsobiť nevzhľadne a veľmi rušivo, pokial ho neskryjete niekam za skriňu, alebo pod písací stôl. Veľkosťou dokonca prekonáva zdroj samotného Xboxu One. Zato počítač je oproti tejto konzole menší, kompaktnejší a tichší.

arctic trident

Primárnym účelom tohoto počítača je hranie hier. A v tomto smere spĺňa počítač očakávania. Testovali sa hry v maximálnom možnom nastavení vrátane špeciálnych nVidia/AMD efektov v rozlíšení FullHD s maximálnym anti-aliasingom, ktorý je prednastavený v určitej hre. Testuje sa 10 minút hrania v herných exteriéroch, pokiaľ možno v súboji. Túto metodiku budeme uplatňovať aj pri ďalších recenziách herných PC. Použitý ovládač nesie označenie GeForce Game Ready 384.94 WHQL.

Výsledky priemerného fps, vrátane minimálnych fps si môžete pozrieť v tabuľke vyššie. Ako vidíte, next-gen hry zvláda GTX 1070 nad 60 fps s veľkou rezervou. Vo väčšine z nich nebol zaznamenaný pád pod 60 fps a všetky testované hry bežali väčšinu času veľmi plynule, vrátane svojho času zle zoptimalizovaného titulu Batman: Arkham Knight. Taký Mass Effect: Andromeda bežal na Tridente bez drhnutia.

Pri hraní v 4K rozlíšení však kvôli plynulosti budete musieť znížiť určité detaily, alebo vypnúť niektoré efekty. Zároveň sme nechali na počítači prebehnúť Time Spy, DirectX12 benchmark od 3DMarku, v ktorom Trident dosiahol celkové hodnotenie 5710 bodov, na grafickej karte 5894 a na procesore 4854 bodov.

Čo je však nespornou výhodou je hlavne upgradovateľnosť celého systému. Môžete vymeniť prakticky všetko od RAM, cez procesor, grafickú kartu, harddisk. K dispozícii však máte na základnej doske iba dva sloty pre RAM, takže s výberom nových treba opatrne. No aj za takých 5 rokov si môžete povedať že chcete investovať len do novej grafickej karty, alebo nového procesoru a predĺžiť tak životnosť tohto počítača. Avšak pri výbere si musíte dávať pozor na spotrebu daných komponentov, ktorá by v ideálnom prípade nemala prekročiť spotrebu tých súčasných.

A teraz k tej hlavnej nepríjemnosti, cene. Všetci sme vedeli, že kde sa nerobia väčšie kompromisy na výkone v kombinácii s kompaktnosťou počítača, odrazí sa to na cene. Tá sa pohybuje v okolí 1.800€ (47.000 Kč). Za čo už dokážete poskladať o level vyšší počítač. Avšak nezabúdajme komu je tento počítač určený. Je určený predovšetkým hráčom, ktorí sa nechcú nechať viazať konzolovými službami, výkonom a cenovou politikou hier, požadujú vysoký výkon a zároveň prenositeľnosť a k tomu chcú občas využiť počítač na prácu, alebo kreatívne tvorenie.

Nezabúdajte že dostávate plnohodnotný PC so všetkým čo k tomu patrí. Celkovo je Trident veľmi príjemným prekvapením. Netrpí prehrievaním, má vydarený dizajn a výbornú konektivitu. Je kvalitne spracovaný a aj keď je hlavne z plastu, nepôsobí lacno. Cena sa môže zdať privysoká, avšak počítač je určený úzkej skupine zákazníkov, ktorí s ňou počítajú. Pre bežného smrteľníka však bude tento počítač pravdepodobne nedosiahnuteľný, čo je škoda, pretože je to výborný kus hardwaru.

Operačný systém Windows 10 Home
CPU Intel® Core™ i7-7700 Procesor (3,6 GHz)
Čipset Intel® H110
RAM 16 GB DDR4 2400MHz SO-DIMM
GPU NVIDIA GeForce GTX 1070 8 GB
Disk HDD + SSD 1,26 TB
Bezdrátové siete Bluetooth, Wi-Fi 802.11 ac
Zdroj 230 W
Výstupy 4 × USB 2.0
HDMI
LAN, Výstup na slúchadlá/ reproduktor, Vstup pre mikrofón, USB 3.1 Type-C, zvukový vstup (line in), zvukový výstup (line out), USB 3.1 Type-A
Skriňa 232,47 mm x 346,25 mm x 71,83 mm
3,17 kg

 

Produkt na testovanie zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

MSI Trident 3 Arctic - Tichá a prenosná beštia
MSI Trident 3 Arctic je vynikajúca záležitosť pre fajnšmekrov, ktorej najväčším nedostatkom je vysoká cena. Pokiaľ však máte dostatok finančných prostriedkov, rozhodne mu dajte šancu.
Pozitíva
  • Výkon
  • Kompaktnosť a dizajn
  • Tichosť
Negatíva
  • Cena
  • Slabší externý zdroj
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (7 Hlas)

Komentuj!