Register

A password will be e-mailed to you.

Hovorí sa, že všetko má svoje za a proti. Táto ľudová múdrosť platí aj pre videohry a nedávny výskum talianskych vedcov prišiel so zaujímavými výsledkami.

Ak ste hráč, respektíve ak hráte videohry radi a často, tak vás v tomto prípade asi veľmi nepotešíme. Taliansky vedecký tým totiž vďaka vyplneným dotazníkom od údajne reprezentatívnej vzorky ľudí dospel k tomu, že hranie videohier znižuje váš záujem o sexuálny život. Poďme si to rozpísať trochu viac.

Prieskum, ktorého sa formou dotazníkov zúčastnilo 400 mužov vo veku od 18-50 rokov bol vyhodnotený nasledovne – hráči, ktorý hrajú videohry viac ako jednu hodinu denne prichádzajú o chuť na sex. Všetko je to spôsobené hormónom šťastia nazývaným dopamín, ktorý je produkovaný práve pri milovaní sa. Tento hormón šťastia funguje v mozgu ako istá forma podporujúca stimulačné centrá potešenia a odmien. V čom je háčik ? Tým, že hry hrávate viac ako hodinu denne síce zvyšujete dávku dopamínu v mozgu, avšak mozog si zároveň vytvára akúsi bariéru a zvykne si na istú formu tejto dávky. Priamy dôsledok toho je, že sa znižuje chuť na pohlavný styk. Aby to neznelo tak strašidelne, hranie hier má aj svoje pozitívne stránky. Medzi jedny z nich patrí aj skutočnosť, že hraním videohier majú hráči menšie problémy s predčasnou ejakuláciou než tí, ktorí hry nehrajú.

Samotný výskum je ešte len na začiatku, a tak ešte stále neexistuje žiadna jednoznačná odpoveď či má hranie videohier negatívny dopad na sexuálny život. My len dodáme, že ide o jeden z mnohých výskumov na tému hrania hier a ak by aj túto hypotézu potvrdilo aj viacero prieskumov, nie je to až taký dôvod na obavy. U každého jedinca to môže byť navyše silne invidivuálne a ovplyvnené aj mnohými ďalším faktormi. Aký je váš názor na tento najnovší prieskum?

Komentuj!