Register

A password will be e-mailed to you.

Znova sa vraciame s našim pravidelným mesačným špeciálom Pohľad do hernej minulosti. Aj napriek tomu, že leto je z pohľadu hier väčšinou slabšie, podarilo sa nám vybrať ročník s troma nadpriemerne hodnotenými júlovými titulmi. Konkrétne ide o júl 2003, ktorý si herne pamätajú skôr tí starší z nás.

Star Wars: Knights of the Old Republic (Xbox)

Star Wars: Knights of the Old Republic asi netreba nikomu výraznejšie predstavovať. Ide o mimoriadne známe RPG odohrávajúce sa v populárnom univerze Star Wars od štúdia BioWare. Hra vyšla 15. júla 2003 najskôr pre Xbox a až neskôr ju nasledovali verzie určené pre osobné počítače, Mac, iOS, Android. V spätnej kompatibilite ju dokonca podporuje aj Xbox 360.

O samotnej hre asi nemá zmysel písať zbytočne veľa. Hra sa odohráva 4000 rokov pred filmovou ságou a rozpracováva teda úplne nové obdobie tohto sveta. Inak ide o klasické RPG, založené na plnení rôznych questov, postupom vylepšovaní vašej postavy, no nechýbajú ani rôzne minihry ako preteky klzákov, či kartová hra Pazaak. Bojová časť Star Wars: Knights of the Old Republic je ťahová, postavy sa striedajú v iniciatíve a majú obmedzený počet úkonov. Postavu hráča môžu sprevádzať maximálne dvaja spolubojovníci, ktorí sa taktiež podieľajú na súbojoch. Postavy je možné ovládať samostatne, alebo ich ponechať umelej inteligencii. Mimo bojov sa spoločníci zapájajú do rozhovorov, niekedy dokonca odomknú aj špeciálny quest.

Star Wars: Knights of the Old Republic bol prijatý kritikmi aj verejnosťou mimoriadne pozitívne. Hodnotenie na serveri Metacritic je 94/100 a hra je všeobecne považovaná za najlepši inšpirovanú svetom Star Wars. V dobe vydania sa dočkala viac než 40 ocenení Hra roka a to aj v mnohých renomovaných magazínoch, ktoré ju i dnes považujú za mimoriadne dôležitý titul hernej histórie. Mimochodom, len na Xboxe sa predalo cez milión kusov a ako to už zaznelo, dnes si ju môžete stiahnuť a zahrať aj na vašom mobilnom telefóne.

Warcraft III: The Frozen Throne (PC)

Warcraft III: The Frozen Throne je oficiálne rozšírenie RTS Warcraft III, ktoré celosvetovo vyšlo 1. júla 2003. Tvorcom hry nie je nik iný ako Blizzard Entertainment. Rozšírenie sa týkalo ako singleplayerovej kampane, tak aj multiplayerovej časti hry a prinieslo nové jednotky, neutrálnych hrdinov a nové kampane za všetky štyri rasy. The Frozen Throne kompletne prepracoval systém zbraní a zbroje, kde je každá trieda zbraní silná proti špecifickým výzbrojám a voči niektorým naopak slabá. Tieto zmeny značne zmenili stratégiu bojov hráča proti hráčovi. Rozšírenia sa dočkali aj námorné bitky, ktoré v pôvodnom Warcraft III hrali len málo podstatnú úlohu.

Warcraft III: The Frozen Throne v priebehu beta fázy testovalo 20 000 hráčov a už počas nej vyšlo niekoľko patchov, ktoré upravovali rôzne chyby a vlastnosti hry. Jedna zo záplat napríklad umožnila spúšťať hru bez prítomnosti CD v mechanike. Rozšírenie real-time stratégie Warcraft III sa svojho času dočkalo mimoriadne pozitívnej odozvy, o čom vypovedá aj vysoké hodnotenie na serveri Metacritic – 88/100

Mario Golf: Toadstool Tour (Nintendo GameCube)

Mario Golf: Toadstool Tour je v Japonsku známy ako Mario Golf: Family Tour a jedná sa o klasickú športovú hru od Nintenda. Hra vznikla ako pokračovanie úspešného titulu Mario Golf na platformu Nintendo 64. Ako býva u hier od Nintenda zvykom, aj v tejto športovej arkáde majú využitie známe postavy z ostatných hier od tohto vydavateľa. Celkovo sa dostane rad na 16 hrateľných postáv, každá so svojím unikátnym herným štýlom a štatistikami. Hlavný herný mód pozostáva z golfového turnaja, tak ako ho poznáme z podobne orientovaných titulov. Na výber však máme aj tréning a rôzne golfové variácie. Medzi ne patrí napríklad mód s názvom „Ring attack“, v ktorom hráč musí triafať loptičku cez kruhy rôznych veľkostí.

Aj Mario Golf: Toadstool Tour bol prijatý veľmi pozitívne. Vo všeobecnosti bol v recenziách vychváľovaný hlavne vizuál hry, zvuky a veľká variácia golfových ihrísk. Celosvetovo sa predalo viac ako milión kópii a pokiaľ by vás zaujímalo ako si viedla na Metacritic, jej hodnotenie je 81/100, čo rozhodne nie je málo.

Udalosti mesiaca júl 2003, ktoré stoja za zmienku… Vedeli ste, že?

  • Práve počas júla 2003 hostila nezisková organizácia IEMA (Interactive Entartainment Merchants Association) svoj štvrtý výročný samit. Táto asociácia je napríklad zodpovedná za ratingový systém hier ESRB, ktorým musí prejsť každý vývojár, ak chce predávať svoje hry v kamenných obchodoch.
  • 16. júl 2003 sa Interactive Digital Software Association (IDSA) premenovala na Entartainment Software Association (ESA). Ak náhodou neviete o koho ide, tak vedzte, že ESA je organizátorom najväčšej každoročnej hernej výstavy Electronic Entertainment Expo – známejšej ako E3.

 

Komentuj!