Register

A password will be e-mailed to you.

Egypt je jedna z najdlhšie existujúcich civilizácii ľudskej histórie. Slávni stavitelia pyramíd, tvorcovia hieroglyfického písma a balzamovači mŕtvych. Predynastic Egypt sa však pozerá na úplne iné obdobie. Pred slávnymi kráľmi, ktorých hrobky sa čneli do nebies, do čias, kedy Níl bol domovom skromných kmeňov živiacich sa lovom a zberom. Našim cieľom nie je nič iné, než sa stať zakladateľom civilizácie, ktorej dedičstvo sa ozýva naprieč históriou.

Recenzovaná verzia: PC

Píše sa rok 5000 pred naším letopočtom. Teda písal by sa, keby ľudia tejto doby poznali písmo. Váš kmeň sa práve usadil na mieste, ktoré bude v budúcnosti známe ako Hierakonpolis. Na to aby kmeň rástol však len usadenie sa nestačí a určite to nestačí na vytvorenie zjednoteného kráľovstva. Bude potrebné skúmať územie okolo, expandovať  a využívať novo získané zdroje. Nakoniec podmaniť si svojich susedov, jednou cestou, či druhou.

Napriek tomu, že som práve spomenul všetky prvky 4X stratégie (explore, expand, exploit, exterminate) označiť tak túto hru by nebolo fér voči gigantom žánru ako Civilization, či Stellaris. Aj keď Predynastic Egypt zdieľa niektoré prvky týchto titulov, jedná sa skôr o rozprávanie príbehu mladého národa a jeho strastí. Zodpovedá tomu aj štruktúra rozprávania, kde sa pomimo náhodných udalostí testujúcich dlhodobú pripravenosť vyskytujú aj historické výzvy, na základe ktorých vás hra hodnotí. Jedná sa tak o akýsi mix stratégie a puzzle hry s náznakom adventúry.

Predynastic Egypt pozostáva z manažovania svojich občanov, ktorým môžete priradiť prácu na poličkách na mape. Každé políčko má priradené suroviny, ktoré sa dajú získať jeho obrábaním. Týmto sa získavajú základné suroviny slúžiace na vykonávanie ďalších akcií, či už skúmanie nových technológii, rozšírenie kmeňa o nových obyvateľov, stavbu budov alebo modlenie k bohom.

Správne plánovanie toho, ktoré políčka obrábať a na čo a kedy využívať suroviny, je dôležité pre prežitie nástrah, ktoré na vás môže vrhnúť nemilosrdná egyptská divočina alebo nepriatelia vášho kmeňa. Pokiaľ máte už prežitie pod palcom, treba pozornosť upriamiť na historické udalosti. Tieto sa objavia niekoľkokrát v určitých bodoch v priebehu hry a poskytujú historický kontext a naráciu. Každá z týchto výziev je iná, vyžadujúca iný prístup. Ich štruktúra sa však medzi samotnými hrami nemení. Pri viacnásobnom hraní je tak možné s nimi počítať a optimalizovať svoj výkon okolo nich.

Historické výzvy siahajú od ochrany mladého kmeňa pred cudzími nájazdníkmi krátko po jeho zvyku až po súboj v občianskej vojne za zjednotenie Egypta. Každá z nich má tri úrovne splnenia podľa toho, ako ste si viedli ohodnotené medailami. Samozrejme, čím lepšia medaila, tým viac bodov sa objaví na ‘vysvedčení’ na konci hry.

Práve táto snaha o získanie čo najlepšieho hodnotenia dáva hre jej znovuhrateľnosť, keďže samotné smerovanie vývoja je striktnejšie než v štandardnej stratégii. Pokiaľ by však táto výzva nestačila, nechýba možnosť okoreniť si hru pomocou špeciálnych modifikátorov hneď na začiatku, ktoré ju môžu sťažiť alebo zľahčiť v niekoľkých ohľadoch. Tie sú, samozrejme, náležite ohodnotené bodíkmi na úplnom konci.

Čo by to však bol za simulátor zjednotenia Egypta, keby nebolo koho zjednocovať? Na svojej ceste históriou stretnete ostatné kmene Egypta. Tie je možné si podmaniť buď diplomaticky, čo stojí nemalé suroviny, alebo použiť hrubú silu. Súbojový systém nie je komplikovaný, viac-menej pozostáva len zo sledovania toho, ako sa dve farby pretláčajú a náhodné hody kockou určujú, ktorá strana má výhodu. Starosťou hráča je hlavne mať dostatočne veľkú armádu na prekonanie hrozby.

Celkovo je Predynastic Egypt zaujímavým kúskom, hlavne ak sa zaujímate o túto tému. Nie je to rozhodne najhlbšia stratégia na trhu. Ponúka však výzvu pre tých, čo sa rozhodnú ukázať, že majú na to nazývať sa pravým kráľom zjednoteného Egypta. Jej príjemná atmosféra, krátka herná doba (jedno prejdenie vám zaberie približne 2 hodiny), ako aj ľahko pochopiteľné mechaniky, z nej však robia zábavnú oddychovku na niekoľko večerov.

Predynastic Egypt - Staňte sa zjednotiteľom Nílskej civilizácie
Predynastic Egypt vás prevedie históriou od malého kmeňa po hrdé kráľovstvo a šikovne kombinuje odľahčené prvky tradičných 4X stratégii s rozprávaním príbehu o slastiach a strastiach života na Níle.
Pozitíva
  • Historické spracovanie
  • Príjemne štylizovaná grafika
  • Poskytuje výzvu
Negatíva
  • Menšie technické problémy
  • Náhodný element v súbojoch
  • Po splnení všetkých výziev už nemá čo ponúknuť
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!