Register

A password will be e-mailed to you.

Rock’n’rollová legenda a člen siene slávy Dion DiMucci má problém s použitím jeho skladby v post-apokalyptickej hre Fallout 4. Čo presne sa Dionovi nepozdáva?

Dion DiMucci je v rebríčku Rolling Stone na 63. mieste najlepších spevákov a ako tu už zaznelo, v minulosti bol zaradený aj do rock´n´rollovej siene slávy. Najväčšiu slávu si však mohol užívať ešte v období medzi 60. a 70. rokmi, čo je už pekne dávno.  Každopádne, predmetom jeho nespokojnosti je použitie skladby The Wanderer pri propagácii titulu Fallout 4. Z toho dôvodu sa rozhodol zažalovať spoločnosť Zenimax Media, pod ktorý spadá aj Bethesda Softworks o jeden milón amerických dolárov.

Práve Bethesda totiž podľa jeho vyjadrenia nesie vinu za vzniknutú situáciu. Zrejme to však nebude až také jednoduché. Ťažko totiž veriť, žeby taká firma ako Bethesda použila nejakú pieseň bez vysporiadania sa s autorskými právami a to sa podľa  všetkého ani neudialo. Podmienky zmluvy však hovoria o tom, že hudobník má právo zakázať použitie jeho piesne ak sa mu nebude pozdávať kontext hry, alebo aspoň požadovať viac peňazí. A v tomto zrejme Bethesda naozaj pochybila, nakoľko spevákovi neposlala finálnu verziu reklamy. Ten bol podľa vlastných slov znechutený všadeprítomnou temnotou a násilím, čo vôbec nezodpovedá tomu, o čom jeho pieseň naozaj je.

Inkriminovaná reklama pritom zobrazuje iba zlomok násilia, čo sa v hre vyskytuje, v opačnom prípade by totiž DiMucci zrejme požadoval viac ako len jeden milión dolárov. Tak, či tak, DiMucci  si mohol zistiť aj dopredu, akému typu hry prepožičiava svoju skladbu, nakoľko séria Fallout je všeobecne známa aj vďaka štylizovanému násiliu. Nuž uvidíme, či tento prípad skončí na súde alebo sa obe strany zmieria mimosúdne.

 

Komentuj!