Register

A password will be e-mailed to you.

Nie je tomu až tak dávno, čo sa na Slovensku uskutočnila jedna z najväčších udalostí pre hráčov. Kto nevie o čom hovorím, tak mám na mysli LENOVO LEGION Y-Games 2017.

Áno, už aj hráči majú svoje eventy. Môžu sa tu stretnúť so sebe podobnými, nabrať nové kontakty, získať nových priateľov a podobne. V neposlednom rade sa môžu poriadne zabaviť tak, ako to majú hráči radi, a teda pri hraní hier. Miesto si tu nájdu aj tí, ktorým sa zunovalo slovo „casual“ a prišli si na tento turnaj zahrať nielen o ceny, no najmä o prestíž a rešpekt od konkurencie.

Aký bol teda tento ročník Y-Games? Ak by som mal celý event zhrnúť do jednej vety, znela by asi takto: Je to dobrá akcia, no stále je čo zlepšovať. Vec sa má tak, že ak ste boli na akejkoľvek európskej hráčskej akcii, či zahraničnom turnaji, budete sa veľa pomerne často chytať za hlavu. Čo by to však bolo za výzvu pre organizátorov, keby to hneď od začiatku odpálili v tak veľkom štýle, že sa nedá nikam posunúť?

Tento článok bude poňatý mierne filozoficky. Bol by som rád, ak by poslúžil ako konštruktívna kritika od každoročného návštevníka, ktorému sa na evente páči. Zároveň by som bol skutočne rád, aby mala táto akcia európsky formát a v budúcnosti dosiahla ešte vyššiu kvalitu. V konečnom dôsledku sa to začína diať už dnes. Každé jedno podujatie sa vyvíja časom, formuje sa, mení svoj obsah, rovnako ako aj tvár pred verejnosťou. Hernou verejnosťou. Tá dokáže byť skutočne veľmi náročná a kritická, a aj preto sa nemožno čudovať, že aj napriek faktu, že Y-Games sú tu s nami už nejaký ten rôčik, nájdeme stále nejaké negatívne ohlasy. Buď ide o kritiku na samostatných organizátorov, prípadne na iné, väčšie alebo menšie nedostatky samotnej akcie.

V neposlednom rade však na tomto nezáleží. Záleží len na tom, či dokáže túto konštruktívnu kritiku organizátor prijať, spracovať a pretaviť do konkrétnych krokov, ktoré budú v konečnom dôsledku viesť k zlepšeniu úrovne samotného turnaja.

Aký bol teda prvý turnaj v roku 2017?

Turnaj

Hlavným lákadlom všetkých súťaženia chtivých hráčov bola určite turnajová časť. Hralo sa ako na PC, tak na herných konzolách. Na svoje si prišli fanúšikovia FPS, MOBA, kartových, ale aj športových hier. Každá jedna hra mala vlastné pravidlá, podľa ktorých sa do finále dostala vždy dvojica jednotlivcov alebo tímov. Hralo sa nielen o vecné ceny, ale aj o prize pool, ktorý si medzi sebou rozdelili víťazi jednotlivých turnajov. Tieto výhry sú však pre pravého hráča druhoradé. Súťaží sa hlavne o rešpekt a uznanie v rámci veľmi náročnej hernej komunity.

V čom sa teda súťažilo a ako to celé dopadlo?

League of Legends

Víťazi turnaja:

  1. miesto: Slotova Garda – 600€ (16 160 CZK) + vecné ceny
  2. miesto: Cyber Gaming – 300€ (8 080 CZK) + vecné ceny
  3. miesto: eXtatus – 200€ (5 387 CZK) + vecné ceny

DOTA 2

  1. miesto – eEriness
  2. miesto – Hippomaniacs
  3. miesto – Inaequalis Lutea

Counter-Strike

  1. miesto – eXtatus (CS:GO)
  2. miesto – eSuba
  3. miesto – Team Universe

Heartstone

  1. miesto – HilmJoZo
  2. miesto – GarO
  3. miesto – Matty

FIFA

  1. miesto – Rolls Reus
  2. miesto – iWolf.Csibbazzz
  3. miesto – exhaust

NHL

  1. miesto – JoYo11
  2. miesto – Miki z Nitri
  3. miesto – 3Inches

Kvalitu organizácie pre hráčov žiaľ neviem zhodnotiť, nakoľko som sa na akcii nikdy ako hráč neregistroval. Napriek tomu neevidujem žiadne konkrétne sťažnosti cez verejné sociálne kanály, čo možno považovať za dobré znamenie.

Diskusie

Rovnako, ako každý jeden ročník akcie s označením Y-Games, aj tento sa niesol v duchu kvalitných hier, lokálneho turnaja, dobrej zábavy, cosplayu. Nechýbalo ani živé komentované vysielanie. Pre mňa ako návštevníka sú však na takýchto akciách najzaujímavejšie rôzne diskusie a workshopy so zaujímavými hosťami. Napokon presne toto je niečo, čo robí každú akciu unikátnou. Našťastie, tento fakt si organizátor uvedomuje a na podujatí Y-Games nájdete rok čo rok viac a viac zaujímavých prvkov podobného typu.

Skúsme sa nevenovať tomu, či sú youtuberi, streameri a komentátori celebrity alebo nie. Toto by skutočne nemalo byť podstatou tohto článku. Verím, že pre komunitu hráčov sú títo ľudia určite známi a možno ich na takomto podujatí určite považovať za osoby, ktoré sa stali známymi prostredníctvom prostriedkov masovej komunikácie.

Diskutovalo sa hlavne o hernej scéne a komunite. Veď predsa presne o tomto je táto akcia. Na LENOVO LEGION Y-Games 2017 ste mohli stretnúť a diskutovať napríklad so Sajfom (ktorý medzi rečou odviedol skvelú prácu na pódiu ako moderátor jednej z mnohých diskusií), nechýbali však ani Lukáš Frlajs, Duklock, či DonatoLive. Akciu si nemohol nechať ujsť ani známy Žolík, ktorého si mnoho z vás spája s ničením herného príslušenstva. Nemenej zaujímaví boli aj komentátori Dee Thane, Herdyn, Ivan DEV1 Lazarov, Mozzila a môj obľúbený Micák, ktorý napriek svojmu nízkemu veku vystupuje v komentovaní dospelo a profesionálne. Tento chalan si skutočne zaslúži aj vašu pozornosť. Ak by som mohol odporučiť jednu celebritu z hernej komunity, bol by to určite Micák.

Cosplay

Pre mnohých je jedným z najzaujímavejších častí programu práve cosplay súťaž, ktorá na podujatí nezažíva premiéru, práve naopak. Cosplay súťaž sa stala pravidelnou súčasťou Y-Games. Aj vďaka rastúcej popularite coplayu u nás možno predpovedať, že táto tradícia bude pokračovať.  Osobne sa vždy rád otočím za zaujímavým cosplayom, či už ho predstavuje muž alebo žena. Vnímam ho skôr ako umenie, určitú formu personifikácie virtuálnej postavy, ktorú dôverne poznám z virtuálneho sveta. Alebo ešte lepšie, keď ju nepoznám. Fascinuje ma, že vďaka cosplayu môžem osobne stretnúť virtuálnu postavu, o ktorej som predtým vôbec nevedel a môžem ju spoznať v reálnom svete. Znie to možno uletene, ale presne takto vnímam cosplay ja. Pretože ten nie je „len“ o hodinách, dňoch, či týždňoch šitia, skladania a konštruovania kostýmu, ktorý sa na pár minút predvedie porote. Cosplayer musí postavu doslova zosobniť, čo je v niektorých prípadoch skutočne náročné.

Sám som bol skutočne prekvapený, na akej vysokej úrovni sa odohráva lokálna cosplay súťaž. Áno, áno, v zahraničí sú lepšie a áno, je hrozne veľa miesta na zlepšenie. Organizátorom však nemožno uprieť, že sa snažia hodnotiť čo možno najobjektívnejšie a podľa jasných pravidiel. Keď som si prvý krát klikol pravidlá na stránke organizátora akcie, padol som na zadok. Veď posúďte sami.

Cosplayom na pódiu to však určite nekončí. Na Y-games môžete bežne na chodbách, v miestnostiach, na prednáškach, či v diskusiách vidieť aj mnoho nesúťažných cosplayov. Nikdy nebol problém s fotkou, čo kvitujem. Cosplayeri sa asi radi fotia 😊

A ako nám dopadla cosplay súťaž?

  1. miesto – Zoey – Headhunter Nidalee, LoL
  2. miesto – Prue – Zhang Chuhnhua, Dynasty Warriors 8
  3. miesto – Clare – Shao Jun, Assasin’s Creed

Divácka cena – Jaina Proudmoore, WoW

Čestné uznanie – Abik-chan – Ardyn Izunia, Final Fantasy XV

Stream

Ku každému podujatiu takéhoto typu bezpodmienečne patrí aj stream. O popularite streamovania snáď ani nemá zmysel polemizovať, ku kvalitnému hernému eventu patrí aj kvalitný stream, moderátori a zaujímavá grafika.

Čo sa týka tohto ročníka, jednoznačne vidno, že sa organizátori snažia presadiť čoraz kvalitnejších moderátorov. Grafická úprava streamu však určite potrebuje dospieť, rovnako ako réžia celého streamu. Tá totiž vo viacerých momentoch pokrivkávala. Každopádne, nárast kvality cítiť každým ročníkom, čo reflektuje aj počet návštevníkov streamu, ktorý bol tento ročník rekordný.

Hodnotenie organizácie

Na záver si dovolím zhodnotiť podujatie z pohľadu návštevníka.

Čo sa mi páčilo?

  • Po organizačnej stránke event dospieva, čo je dobré. Jednotlivé body programu začínali viac-menej načas, čo je obrovský posun oproti minulým ročníkom.
  • Stretnutie hernej komunity je pre mňa vždy taký malý sviatok. Sme divní ľudia, väčšinou asociálneho charakteru. Napriek tomu mám hernú komunitu veľmi rád, nakoľko je, aspoň podľa mojich dlhoročných skúseností extrémne priateľská a tolerantná. Nikto nerieši či máte 150 kg, alebo v 15 rokoch 3 vlasy. Je jedno, či ste hetero alebo nie…
  • Prize pool – i keď nie je možné vyhlásený prize pool nazvať nejak extrémne vysokým, som rád, že si organizátori uvedomujú, že na trhu rastie konkurencia a bude čoraz ťažšie zaujať hráčov aj zo zahraničia. Uvedenie zaujímavých cien je pre takýto turnaj povinnosťou.
  • Organizácia sa každým rokom zlepšuje, prichádzajú čoraz zaujímavejší hostia.
  • Zaujímavé diskusie, ku ktorým sa inde nedostanete.

 

Čo sa mi nepáčilo?

  • Organizačne je stále čo zlepšovať. Síce sa tento rok neudialo žiadne veľké faux pas, náročnému návštevníkovi, ktorý už niekedy bol na podobnej akcii toto nestačí. Vzhľadom na pomerne nabitý program musia zápasy, prednášky a diskusie začínať na minútu presne.
  • Prize pool by mal byť zaujímavejší, nemusia to byť nutne iba peniaze. Možno by potešil aj lístok na zahraničné herné akcie a podobne.
  • Kvalita moderátorov. Keby Sajfa odmoderoval polovicu vecí na hlavnom stage, ani sa odtiaľ nepohnem. Nejde o to, že to bol Sajfa, ale o to, že to bol profesionálny moderátor, ktorý vedel, čo robí. To, čo sa dialo na pódiu malo teda úplne iné grády, ako keď tam stojí niekto, kto sa síce snaží, ale chýbajú mu skúsenosti. Je mi jasné, že nik učený z neba nespadol, no Y-Games už nie je v začiatkoch ako kedysi, a tak sú očakávania niekde úplne inde.
  • Oproti bývalým ročníkom veľmi málo Xboxov na voľné hranie, pri ktoré sa stačí postaviť a hrať. Zaujímavé je, že som si nikdy neuvedomil, ako tento kus hardvéru patrí k podobnej akcii a jeho absencia bola cítiť.
  • Pomenej herných mimo-turnajových aktivít.

Na záver dodám len jedno. Teším sa na ďalší ročník a želám organizátorom len to najlepšie. Vidíme sa pri ďalších Y-Games.

Komentuj!