Register

A password will be e-mailed to you.

Vietnam bol jedným z najväčších konfliktov moderného sveta po druhej svetovej vojne. Aj preto je možno prekvapivé, že sme veľmi dlho nedostali žiadne nové hry odohrávajúce sa v tomto období. Tento fakt sa rozhodli napraviť vývojári z britského Antimatter Games, ktorí prinášajú tímovú multiplayer FPS Rising Storm 2: Vietnam.

Recenzovaná verzia: PC

Antimatter Games sú veteráni tímu, ktorý priniesol aj prvý diel série. Jeho zameraním boli boje medzi Japonskom a USA v Pacifiku. Hra bola chválená najmä za masívne taktické bitky až 64 hráčov a asymetrické poňatie, kde každá strana konfliktu mala k dispozícii iné možnosti. Na týchto charakteristikách buduje aj Rising Storm 2: Vietnam a snaží sa s nimi prebojovať na výslnie vojnového FPS žánru.

Jedným z hlavných rozdielov oproti populárnej konkurencii ako Call of Duty a Battlefield je väčší dôraz kladený na realizmus a autentický pocit prítomnosti na bojisku. Nečakajte preto žiadne vymoženosti ako zameriavací krížik, či informáciu o počte zostávajúcich nábojov a zásobníkov. Keď sa ocitnete pod ťažkou paľbou, rozmaže sa videnie a mierenie bude prakticky nemožné. Prípadné zranenia bude treba ošetriť obväzmi.

Komunikácia je základ

Tímy proti sebe bojujú na mapách inšpirovaných reálnym Vietnamom v bitke 32 hráčov proti 32. Tieto strany sa potom ďalej delia na taktické jednotky, každá vedená vedúcim družstva. Na čele armády je veliteľ, ktorý má špeciálne právomoci a možnosti na ovplyvnenie smerovania hry. Asi nie je nutné veľmi zdôrazňovať, že výhra záleží od zohratosti a najmä komunikácie v rámci jednotiek aj medzi nimi.

Mimo veliteľa hra ponúka aj ďalšie role. Zatiaľ čo bežný vojak je vybavený základnou výzbrojou svojej strany konflitku, špecialisti vypĺňajú špecifické úlohy potrebné pre efektívnu kontrolu bojového poľa. Guľometčík je slabší v pohybe, no na statickom mieste za dobrým krytím je nebezpečnou hrozbou poskytujúcou veľkú palebnú silu a supresiu prichádzajúcich jednotiek nepriateľa. Špeciálne role sú obmedzené počtom, čo môže viesť k prípadom, kedy sa nemusíte dostať k tej, ktorú ovládate najlepšie alebo vás najviac baví. Každá strana konfliktu sa navyše líši v tom, aké role ponúka.

Asymetriu medzi stranami je cítiť naprieč celou hrou. Mimo rôznej ponuky rolí majú Američania aj inú výzbroj a zbrane než Vietnam. Postavia sa proti sebe legendy zbrojárskeho priemyslu ako M16 a AK-47. „Hračky“, s ktorými je naozaj zábava sa hrať vďaka výborne zvládnutému spracovaniu pocitu zo streľby. Od ovládania až po zvukový dizajn, akoby tieto nástroje vojny vo vašich rukách ožili plne pripravené vás vtiahnuť späť do 60. rokov.

Schopný veliteľ je polovica úspechu

Čo by to bolo za hru o Vietname bez najdesivejšej zbrane tohto konfliktu? Autori nezabudli ani na napalm a popri ňom pridali ďalšie možnosti ako nepriateľským jednotkám znepríjemniť život a zasadiť v nich strach. Artiléria, letecké nájazdy a ďalšie schopnosti sú jednou z hlavných výsad veliteľa. Ten ich môže pravidelne privolávať a kontrolovať tak bojisko vo svoj prospech. Musím povedať, že z pohľadu vojaka je naozaj hrôzostrašné byť pod ťažkou paľbou artilérie, alebo v horiacej budove. Často neostáva nič iné ako sa kryť, alebo sa pokúsiť o zúfalý útek zo zasiahnutého miesta.

Schopnosti veliteľov sa takisto líšia na základe toho, na ktorej strane konfliktu sa veliteľ nachádza. Vietnamské sily sa môžu tešiť na potenciálne peklo zhodené z amerických stíhačiek, majú však odpovedať zrýchlením respawnu svojich vojakov a rýchlym prečíslením opozície. Kvôli týmto možnostiam je veliteľ veľmi dôležitou súčasťou tímu a to, akým smerom sa hra uberá záleží na jeho schopnostiach a rozhodnutiach. Horší veliteľ tak môže mať negatívny dopad na celý tím a môže tým pokaziť hru svojim spoluhráčom.

S tým ako sa postupne zlepšujete v hre, odomykajú sa nové a nové možnosti. V prípade Rising Storm 2: Vietnam je však všetok obsah ako zbrane a výbava dostupný od začiatku. Žiadne vylepšenia zlepšujúce výkon a účinnosť zbraní teda nebudú novým hráčom znepríjemňovať život pri hre proti veteránom. Získava sa teda len kozmetický obsah – helmy, vesty, okuliare. Pokiaľ bolo teda vašou ašpiráciou byť najmódnejším vojakom v konflikte vo Vietname, máte svoju šancu.

Tri rozdielne módy

Hra ponúka tri online módy. Z nich Supremacy by sa dal považovať za štandardný. Obe strany tu bojujú o dané body na mape so snahou mať ich na konci viac než súper. Podobné herné módy môžete nájsť aj v konkurenčnom Battlefielde, či v Insurgency. V Supremacy navyše Američania získajú možnosť povolať do boja helikoptéry, ktoré slúžia jednak na dodatočnú palebnú podporu, alebo na rýchle premiestnenie armád.

Druhým módom je Territories, ktorý poskytuje štandartný asymetrický konflikt medzi útočníkmi a obrancami. Cieľom útočníkov je obsadzovať postupne ciele na mape, zatiaľ čo ich obrancovia chránia. Tretí mód, Skirmish, je viac komornejší, navrhnutý pre hru najviac 24 hráčov, oproti 64 v predchádzajúcich dvoch. Tímy majú obmedzený počet respawnov, ktoré musia využiť na získanie prevahy nad súperom. Tento mód má simulovať neľútostné malé súboje, ktoré behom vojny prebiehali medzi Američanmi a partizánmi severného Vietnamu.

Mapy sú založené na reálnej vietnamskej scenérii a ponúkajú rôzne prostredia od mestského, cez ryžové plantáže až po drsnú džungľu Indočíny. Celkovo mapy pôsobia veľmi prírodne a často hlavným zdrojom krytia budú kry a húštiny. Postupovať treba opatrne, jednak kvôli pascám, ktoré mohol pripraviť druhý tím, ale aj kvôli nie vždy jednoduchej orientácie v teréne. Môže sa stať, že sa behom prestrelky stratíte a skončíte za nepriateľskou líniou. Opäť treba zdôrazniť potrebu komunikácie s ostatnými členmi družstva a tímu, aby sa predchádzalo takýmto nechceným situáciám.

Rising Storm vyniká najmä zvukmi

Po technickej stránke Rising Storm 2: Vietnam vyniká najmä svojimi zvukmi, ktoré pridávajú zbraniam ten správny šmrnc. Grafika síce nepatrí k svetovej špičke, no pozerať sa na ňu dá. Predsa sa však hráč sem-tam musí zastaviť aby sa kochal nad východom druhého slnka v podobe napalmového nájazdu, predtým než bude pokračovať v boji.

Keďže sa jedná o čisto PC hru, dostupné nastavenia dokážu upraviť skoro každý aspekt hry tak, aby vám vyhovoval – V-sync, FOV, všetky 3 módy zobrazenia, ďalšie nastavenia grafiky, rozhrania, či prestavenie kláves sú samozrejmosťou. Čo mi však osobne prekážalo, je neexistencia nastavenia veľkosti modelov zbraní, ktoré mi prišli až príliš veľké a zaberali na obrazovke veľa miesta.

Celkovo je Rising Storm 2: Vietnam jedným z najzaujímavejších titulov zasadených do prostredia vietnamskej vojny a nie len preto, že táto tematika nie je až taká častá. Je to jedna zo zaujímavejších masových FPS na trhu a za danú cenu sa ju oplatí aspoň skúsiť, pokiaľ máte záujem v žánri alebo v téme. Nejedná sa však o miesto pre hrdinov. Individualizmus je často zatienený dobrou spoluprácou a komunikáciou. Pre výhru je naozaj potrebné byť súčasťou tímu, skôr než hrať sa na Ramba. Máte na to postaviť sa neľútostnej opozícii v drsných bojoch Indočínskej džungle?

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Rising Storm 2: Vietnam - Dobré ráno, Vietnam
Rising Storm 2: Vietnam zahadzuje jednoranové pušky druhej svetovej vojny a nahrádza ich modernejšími automatickými zbraňami. V kombinácii s delostrelectvom, útočnými vrtuľníkmi a pekelným napalmom sa dotvára neľútostná atmosféra tohto konfliktu. Velitelia a vedúci družstiev vedú svoju stranu k víťazstvu v drsných bitkách 32 proti 32, kde nie je miesto pre individualizmus, potrebná je drina a tímová práca.
Pozitíva
  • Verné znázornenie zbraní, prostredia a zvukov
  • Všetok nekozmetický obsah dostupný od začiatku
  • Asymetrické strany konfliktu
Negatíva
  • Nevýhoda pri slabšom veliteľovi / špecialistoch
  • Nie vždy sa dostatene do úlohy špecialistu, ktorú chcete
85%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!