Register

A password will be e-mailed to you.

Možno ste postrehli nedávne správy o zásahu vydavateľa Take-Two Interactive, pod ktorý spadá aj štúdio Rockstar Games, voči módom pre Grand Theft Auto V. Čo presne spustilo lavínu kritiky a hnevu hráčov na ich adresu?

Štúdio Take-Two Interactive sa totiž pred pár dňami rozhodlo zakázať OpenIV a jeho tvorcom dokonca pohrozili žalobou. Možno vám samotný názov veľa nepovie – ak nie ste v obraze, ide o nástroj, pomocou ktorého komunita tvorila už dlhé roky obľúbené módy pre túto hernú sériu. Znamená to, že módovaniu pre Grand Theft Auto V definitívne odzvonilo?

Kameň úrazu spočíva v tom, že podľa oficiálneho vyjadrenia Take-Two Interactive môžu nainštalované OpenIV módy údajne zasahovať aj do online časti Grand Theft Auto V, Grand Theft Auto Online. Tvorcovia módovacieho nástroja sa bránia tomuto tvrdeniu. Hoci veria, že by vyhrali následný súdny proces, rozhodli sa zbytočne neriskovať a nestrácať  tým drahocenný čas.

Výsledkom je približne 44000 negatívnych užívateľských hodnotení Grand Theft Auto V na Steame za posledných 30 dní. Iba 12% nových hodnotení sa nesie v pozitívnom duchu a priemerné hodnotenie hry kleslo na 66%, čo je na pomery značky katastrofa. Príčina? Zákaz OpenIV. Takmer okamžite bola spustená aj petícia pre obnovenie podpory tohto nástroja, ktorá ma na konte desaťtisíce podpisov a je cítiť, že táto situácia nenecháva ľudí chladnými.

Možnosť módovania hier je často najsilnejším argumentom PC komunity v žabo-myších vojnách s konzolistam. Konkrétne v prípade Grand Theft Auto V šlo o módy, ktoré v online časti hry vyslovene kazili zážitok ostatným hráčom. Vďaka niektorým ste napríklad mohli vyhádzať na zem módované peniaze a ak ich dvihol nevedomý hráč, hrozil mu za to ban. Strieľanie áut zo samopalu, zmeny gravitácie, či lietanie sú už kategóriou samou o sebe. Nielen kvôli cheaterom (viac v našom článku o cheatoch) je tak Grand Theft Auto Online pre mnoho hráčov absolútne nehrateľnou záležitosťou.

Ako by ste riešili tento problém vy?  Možnosť módovania rozhodne nie je na škodu, avšak ako sa hovorí: oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Ak väčšina módov kazí zábavu poctivým hráčom, potom je toto kontroverzné riešenie správnym krokom, za ktorým stojíme aj my. Povedzme si na rovinu, na vine je samotná komunita, ktorej Rockstar povolil až príliš.

Komentuj!