Register

A password will be e-mailed to you.

Phil Spencer prezdradil víziu Microsoftu do budúcnosti v smere emulácie Xboxu na PC. Vieme, že nové MS konzoly budú mať spätnú kompatibilitu. No dočkáme sa aj emulovania na našich PC? Je to hudba ďalekej budúcnosti, alebo si konzolové hity zahráme už čoskoro? 

Svet PC hardwaru, softwaru a hier nikdy nespí. Na E3 konferencii mal samozrejme prezentáciu aj Microsoft a hráči boli zvedaví na novinky ohľadom Xboxu. Práve tam sme sa dozvedeli o spätnej kompatibilite hier pre nové Xboxy a to až  k prvej konzole tejto značky.

PCGamer však nedal vydýchnuť šéfovi Xbox divízie Microsoftu Philovi Spencerovi ani po náročnej E3. Padla aj otázka, či PC bude niekedy podporovať hry z Xboxu. Na to Phil reagoval jednoznačne: “áno – chceme aby ľudia mohli hrať hry”.  Spencer totiž chce prinášať hráčom radosť a ako inak ich potešiť, než rozšíriť ich možnosti hrania. Aj keď dnes je už takmer každý veľký titul multiplatformový, stále sa nájde exkluzivita obmedzená na jednu platformu. Šéf konzolovej divízie Microsoftu tiež uviedol fakt, že aj keď záujem rozhodne je, emulovať architektúru x86 z Xbox360 na PC je z technického hľadiska veľmi náročný proces. Najväčší problém predstavuje neunifikovanosť hardwaru PC hráčov. Ide o omnoho jednoduchší proces, ak máte jednotný hardware, ako má napríklad nový Xbox One. Emulátor, respektíve spätná kompatibilita je tak otázkou vôle a nie prekonávania technických problémov. Podobné pokusy už priniesla fanúšikovská základňa, hlavne pri emulovaní hier z PS2 na PC. No tieto pokusy dopadli často neslávne a aj na silnom hadwari sa fps prepadávali na jednociferné hodnoty. Faktom však ostáva, že emulovanie pre PC je možné. Takže ak sa do tohto problému zahryzne gigant kalibru Microsoft, toto úsilie by mohlo priniesť túžený výsledok, aj keby mal fungovať len v obmedzenej forme a pre užšiu paletu hier.

Plány Microsoftu pre budúcnosť teda poznáme. Momentálne je však otázne či túto myšlienku nedrží pri živote práve Phil Spencer, ktorého prípadným odchodom by sa táto vízia mohla drasticky zmeniť. Pravdepodobne to však nepatrí medzi top priority, skôr pôjde o plány z pohľadu dlhodobejšieho horizontu.

Komentuj!