Register

A password will be e-mailed to you.

Prezentácia na tohtoročnej E3 od Microsoftu bola plná očakávaní. Čo všetko včera v noci predstavil tento technologický gigant si povieme v súhrnnom článku. Poďme rovno na vec.

Konferencia E3 začala v duchu úvodného videa ktoré vizuálne znázorňuje, ako sme sa rokmi dostali z rozlíšenia 640×480 až ku rozlíšeniu 4K. Tlačová konferencia Micorosftu sa začala v tomto duchu a už bolo jednoduché odhadnúť, že počas celej E3 v podaní Microsoftu bude kľúčové označenie 4K. Nakoľko bol „Project Scorpio“ po hardvérovej stránke plne predstavené už skôr, Microsoft na úvod predstavil novú konzolu len krátkym videom, ktoré bolo okamžite po príchode Phila Spencera podporené skandovaním publika. Publikum priamo na mieste, ale aj všade na svete netrpezlivo očakávalo ohlásenie názvu novej konzoly.

Tak a je to oficiálne! Nový Xbox sa bude volať Xbox One X. Medzi pôvodný Xbox One a jeho menšieho súrodenca Xbox One S vstupuje Xbox One X v pozícii lídra s najvyšším výkonom z celej rodiny. Rovnako sa môžeme baviť o vizuálne pekne a jednoducho spracovanej konzole, ktorá zaujme, okrem zaujímavým konceptom chladenia vďaka Vapor-chamber, minimalistickým dizajnom, ktorý je podčiarknutý malými rozmermi samotnej konzoly. Toto som skutočne nečakal, klobúk dolu.

Nová konzola Xbox One X vstúpi na trh celosvetovo už tento rok, a to konkrétne 7. novembra. Ak sa neudeje v stajni SONY nič revolučné, bude sa jednať o najvýkonnejšiu hernú konzolu súčasnosti. Nakoniec bloku o novom Xboixe prišiel Kareem Choudhry predsa len predstaviť hardvér novej konzole. Toto sú hlavné lákadlá nového Xboxu One X – výkon 6 TFlops, 12 GB GDDR 5 RAM, pravé 4K rozlíšenie s možnosťou supersamplingu pre FullHD monitory, HDR,  Dolby Atmos audio a 4K UHD Blu-ray mechanika.

Celkom slušné, čo poviete? Vyzerá to tak že nový Xbox bude konzolou, ktorá prinesie nielen hráčom, ale daj vývojárom možnosť poriadne sa vyšantiť.

Obrovskou otázkou bola spätná kompatibilita, respektíve systém, akým budú ďalej do budúcna produkované a vydávané hry na platformu Xbox. Našťastie to všetko dopadlo najlepšie ako mohlo. Všetky hry, ktoré doteraz vyšli budú kompatibilné aj s Xboxom One X a všetky hry, ktoré budú uvedené na trh budú taktiež kompatibilné aj so staršími verziami Xboxu One. Hráči teda neprídu o svoju hernú knižnicu. Počas konferencie dokonca Microsoft ohlásil, že niekoľko najpopulárnejších herných titulov, ktoré momentálne nájdeme na platforme Xbox, dostanú počas roka úplne zadarmo 4K patch, ktorý umožní doplnenie hry o nové 4K textúry, a teda bude možné, aby si hráči užili tieto hry v 4K rozlíšení.

Prinesie však nový Xbox One X niečo aj pre ľudí, ktorý nemajú k dispozícii 4K displej? Microsoft tvrdí, že určite. V praxi som z konferencie vycítil nasledovné. Xbox One X garantuje pri FullHD rozlíšení vždy 60fps, a zároveň umožní 4K hranie pri 30 FPS (niektoré menej náročné hry, napríklad Forza Motorsport 7 budú dokonca bežať v 4K pri 60fps). Ak by sa toto podarilo naplniť v plnom rozsahu aj pre už vydané hry, bolo by to skutočne úžasné. Upgrade na nový One X by teda mal zmysel aj pre každého, kto berie konzolový gaming seriózne. Záležať to však bude na vývojároch, aby svoje hry aktualizovali, v opačnom prípade vám konzola zaručí iba stabilný framerate. Ako hra doposiaľ bežala v 30fps a framerate kolísal, s Xboxom One X to bude minulosťou.

Vzhľadom na veľkosť samotného zariadenia bola na mieste otázka chladenia. Microsoft nenechal nič na náhodu a hneď v rámci prezentácie vysvetľuje, že i keď i o najvýkonnejší a zároveň aj najmenší Xbox vôbec, chladenie je prepracované do detailu. Liquid-cooled Vapor Chamber chladenie poznáme už roky z PC sveta, známe je aj zo sveta chladenia grafických kariet, ktoré v minulosti najviac úspešne prezentoval výrobca Sapphire.

Ďalším dôležitým faktom zostáva, že všetko momentálne dostupné príslušenstvo kompatibilné s aktuálnymi verziami Xbox One je plne kompatibilné s novým Xbox One X. Nebudete teda musieť meniť svoje drahé Scuf ovládače, ani dokupovať volant k novej Forze. Všetko by malo fungovať tak, ako sme na to zvyknutí.

Microsoft pokračoval v prezentácii herných noviniek pre ročník 2017-2018. Phil ohlásil, že si počas nabližšieho roka príde na svoje každý hráč. Poďme sa pozrieť teda na to, čo nás v nasledujúcom hernom ročníku čaká a neminie.

Forza Motorsport 7

Ťavy. Vyzerá to na novú Forzu… Microsoft uvádza novú Forzu Motorsport 7, ktorá bude plne profitovať z nového Xboxu One X. Hra pobeží v 4K rozlíšení pri 60fps. Ak tomu bude tak aj v praxi, tlieskam. Uverím však až keď uvidím. Nová Forza vyzerá, samozrejme, výborne. Či už ste fanúšikom série alebo nie, musíte priznať, že značka Forza momentálne definuje triedu automobilových závodov a ak SONY neprinesie nové Gran Turismo, pravdepodobne to tak aj zostane.

No a aby toho nebolo málo, otáča sa stena a vyzerá to tak, že práve živo na pódiu nastane svetová premiéra nového modelu automobilu značky Porche. Microsoft zložil poklonu aj stále rastúcej, vôbec najväčšej virtuálnej komunite virtuálnych jazdcov. 4,8 miliónov hráčov je skutočne úctyhodné číslo. Forza Motorsport 7 vyjde 3. októbra 2017, pričom okrem konzol zavíta aj na PC.

Metro Exodus

Absolútnym prekvapením (aspoň pre mňa) bolo uvedenie nového Metra. To vyzeralo na herných ukážkach absolútne výborne, slová sa hľadajú len ťažko. Uvidíme ako na novom Xboxe hra pobeží, nakoľko sú tituly Metro notoricky známe svojou hardvérovou náročnosťou. Viac o hre nájdete v samostatnej novinke.

Assassin’s Creed Origins

Prvé in-game videá potvrdili, že nový Assasin’s Creed sa odohráva v Egypte. Skvelé miesto na zasadenie novej série, no je otázne, ako ho autori dokážu využiť. Herné mechaniky vyzerá byť z predložených ukážok zachované, uvidíme čo nám tento krát ukáže príbehová časť. Viac o hre v samostatnej novinke.

Nasledovalo predstavenie ďalších zaujímavých titulov ako PlayerUnknown’s Battlegrounds, Deep Rock Galactic, The Darwin Project, The Last Night, či The Artful Escape. A ak ste si mysleli, že dlhotrvajúca vlna zombie hier je preč nemáte pravdu. Už v minulosti predstavený State of Decay 2 konečne dostal dátum vydania! Dragon Ball FighterZ je niečo, čo mňa úplne prekvapilo a uvedenie takejto hry na konferencii Microsoftu som skutočne nečakal.

Pre fanúšikov MMORPG prichádza úplná revolúcia. Na konzolu sa valí momentálne podľa môjho názoru najlepšie a najkomplexnejšie MMORPG pod názvom Black Desert. Napriek tomu, že je táto hra vonku už nejaký ten piatok, stále ju možno považovať za relatívnu novinku vo svete MMORPG.

Čo by to bolo za E3 keby sa nepredstavili novinky zo sveta Minecraftu, všakže. A pre hráčov Minecraftu pomerne veľké novinky. Po novom si Minecraft môžete zahrať spolu naprieč rôznymi platformami, ako PC, konzoly a mobil. No a ako inak, nesmie chýbať 4K patch. Žarty stranou, Minecraft v 4K a s prelešteným vizuálom vyzerá fakt dobre…

S veľkou ukážkou prichádza i Sea of Thieves. Očakávaný titul to bude mať pomerne nároční, aby naplnil očakávania náruživej komunity, no ja mu držím palce. Z titulu srší humor, pekná grafika, no a hlavne kooperatívna akcia, ktorá sa  z herného priemyslu čoraz viac vytráca. Vždy som chcel byť pirátom, a teraz vďaka Sea of Thieves aj budem!

Poslednou veľkou prezentovanou hrou je Anthem od BioWare. Hra bola predstavená už o deň skôr na konferencii EA, avšak gameplay sme uvideli až pri prezentácii Microsoftu. Vizuálna stránka ukážok a gameplayu mi úprimne vyrazila dych. Veľmi si želám, aby tento titul vyzeral skutočne tak, ako bol prezentovaný. Čo je však dôležitejšie, hra je od tvorcov pôvodnej trilógie Mass Effect, takže by po rozporuplne prijatej Andromede  mohla byť práve Anthem tá správna náplasť.

Okrem toho sme videli hry Code Vein, Tacoma, Super Lucky’s Tale, neustále odkladanú dvojicu Cuphead a Crackdown 3 (konečne však obe hry dostali dátum vydania), Ashen, Life is Strange: Before the Storm, Middle-earth: Shadow of War, Ori and the Will of the Wisps a mnoho ďalších hier. Tento ročník to bolo skutočne zaujímavé a podľa môjho názoru Microsoft predstavil veľké veci.

Či už vás nový Xbox One X zaujal alebo nie, i bez neho včera Microsoft predstavil množstvo noviniek, ktoré sa dotknú aj majiteľov aktuálnych Xboxov One. Prekvapenie na záver, Microsoft uvádza do programu spätnej kompatibility hry z „Original Xbox“, čo bol vôbec prvý Xbox od Microsofu. Momentálne sa teda budú dať hrať na najnovších Xboxoch hry zo všetkých generácii Xboxu.

Cena novej konzoly Xbox One X bude 499$. Či je to veľa alebo málo, nemá zmysel komentovať, to musí posúdiť každý jeden z vás individuálne. U nás by mala byť cenovka rovnaká, a to 499€, i keď v cene v dolároch chýbať daň a clo. Oficiálna cena pre Českú republiku je 13 490 Kč.

Microsoft sa z launchu Xboxu One poučil, a preto Xbox One X dorazí na trh globálne bez obmedzení 7. novembra 2017!

Komentuj!