Register

A password will be e-mailed to you.

Autor populárnej fantasy série Zaklínač Andrzej Sapkowski sa v poslednom čase niekoľkokrát vyjadril na margo herných adaptácii jeho kníh. Mimo iné sa nechal počuť, že mu hry od CD Projekt RED škodia tým, že na seba berú všetku pozornosť. Nedávno vyšla na verejnosť infomácia o tom, koľko vlastne Sapkowski zarobil na obchode s CDPR. Práva na jednu z najvplyvnejších RPG značiek súčasnosti mu vyniesli len 35 tisíc poľských zlotých.

Ide o sumu, ktorá po zarátaní inflácie predstavuje dnes zhruba 10 000 euro. Pre pripomenutie, herný Zaklínač predal spolu viac než 20 miliónov kópií a priniesol poľskému štúdiu mnohomiliónové obraty. Nie je tak možno prekvapením, že Sapkowski sa snaží pozornosť upriamiť späť na seba aspoň kričaním o tom, ako veľmi mu hry ublížili, hoci bez nich by za mlákou ostal zrejme len neznámym menom.

CD Projekt nie je prvým vývojárskym štúdiom, s ktorým poľský autor jednal. Ešte behom 90. rokov prejavilo záujem o jeho prácu štúdio Metropolis Software. Zo spolupráce však nič nevzniklo a projekt prvej Zaklínač hry zlyhal. V roku 2002 došlo na televízne spracovanie jeho kníh, avšak príliš vrelého prijatia sa nedočkalo. Možno aj tieto skúsenosti boli dôvodom, prečo sa Sapkowski s CD Projektom dohodol na tejto, spätne smiešnej, sume. Chcel si zarobiť aspoň niečo, no nečakal veľký úspech.

Witcher 1997

Snáď sa Sapkowski teda poučil a jeho nedávna dohoda s Netflixom na seriálovej adaptácii mu vynesie viac. Inak sa v prípade jeho úspechu môžeme o pár rokov tešiť aj na kritizovanie tohto spracovania.

Komentuj!