Register

A password will be e-mailed to you.

Ďalší mesiac je už za nami a my vás tak opäť môžeme privítať pri pokračovaní našej pravidelnej mesačnej rubriky nazvanej Hity a prešľapy. Tentokrát sa pozrieme na máj 2017. Opäť platí, že ak sa chcete dozvedieť, aké hry bodovali v danom mesiaci a naopak, akým by ste sa radšej mali oblúkom vyhnúť, tak v tom prípade je tento článok práve pre vás.

Na začiatok si ako obvykle predstavíme to najlepšie čo nám mesiac máj 2017 ponúkol a v krátkosti si predstavíme jednotlivé hry. Opäť pripomíname, že informácie o hrách a ich hodnoteniach čerpáme z portálu metacritic.com, ktorý priemeruje celosvetové hodnotenia hier z najznámejších herných serverov.

              1. Injustice 2 (PS4, XOne)

Minulému mesiacu jednoznačne vládlo pokračovanie úspešnej bojovky menom Injustice z roku 2013. Pokračovanie je rovnako ako aj jeho predchodca ospevované od bežných hráčov aj od kritikov z celého sveta. Najviac sa chváli zaujímavý príbeh, vyladené ovládanie a dynamické súboje, ktoré vraj dokážu hráčov udržať na dlhé hodiny. Ostatne aj v našej recenzii si Injustice 2 vyslúžil viac ako solídne hodnotenie a veľa vypovedá aj metascore o hodnote 88%.

2. Thumper (Switch)

Na hybridnú konzolu Nintendo Switch sa dostal ďalší hit, ktorý nesie názov Thumper. Ide o hudobne ladený adrenalínový titul, kde prechádzate určitými dráhami a snažíte sa dostať do cieľa. To všetko je okorenené výborným soundtrackom, ktorý je navyše podľa mnohých hráčov aj kritikov tou najlepšou časťou hry. Tento adrenalínový zážitok si získal nielen srdcia hráčov, ale aj kritikov a vyšplhal sa na metascore o hodnote 87%.

3. Guilty Gear Xrd REV 2 (PC, PS4)

V prípade  Guilty Gear Xrd REV 2 sa jedná o kompletné vydanie bojovky, ktorá zožala veľký úspech už v decembri minulého roku. Hra je chválená kvôli obrovskému množstvu obsahu, zábavným 2D súbojom a v neposlednej rade aj kvôli nádhernému anime spracovaniu. Hra je taktiež chválená aj za odlišnosť oproti napríklad vyššie spomínanému Injustice 2.  Toto všetko pomohlo tejto bojovej hre vyšplhať sa na metascore 87%. My hru už nejakú dobu máme v redakcii a recenziu môžete očakávať čoskoro.

4. Minecraft: Switch Edition (Switch)

Minecraft snáď netreba predstavovať nikomu. Nintendo Switch verzia sa dočkala mimoriadne pozitívnej odozvy u kritikov, a to vďaka jej obrovským možnostiam a otvorenému svetu. Exkluzívne pre Switch boli vytvorené napríklad aj skiny s motívmi Super Maria. Starší hráči, ktorí si ešte pamätajú úplne prvú verziu tohto fenoménu, však ani zďaleka nie sú tak prívetiví. Sťažujú sa najmä na nemožnosť pridávania módov, málo skinov pre herné postavičky a v neposlednom rade aj na to, že im mapa príde omnoho menšia, než na akú sme boli zvyknutí pri konzolových a PC verziách tejto známej hry. Celkové metascore je však pozitívne a dosiahlo veľmi pekných 86%.

5. Prey (PC, PS 4, XOne)

V prípade Prey (2017) nejde o pokračovanie netradičnej FPS z roku 2006 – nová hra s ňou má spoločný iba názov. Arkane Studios každopádne nesklamali a po Dishonored 2 naservírovali hráčom ďalší mimoriadne vydarený titul. Chvála smeruje hlavne na komplexnú hrateľnosť okorenenú o množstvo zaujímavých prvkov, vynikajúco spracované prostredie vesmírnej stanice Talos I a pôsobivo vystavaný príbeh. Hra výborne obstála aj v našej recenzii a celkové metascore sa vyšplhalo na hodnotu 86%.

1. Špeciálne umiestnenie: Galactic Civilizations III: Crusade (PC)

V prípade Galactic Civilizations III: Crusade sa nejedná o samostatnú hru, ale o rozširujúcu expanziu pre hru Galactic Civilizations III. Kritici toto rozšírenie chvália za veľké množstvo obsahu a mnohé vylepšenia, ktoré zásadne menia pôvodnú hrateľnosť, čo sa len tak nevidí.  Na druhej strane, bežní hráči tvrdia, že im expanzia nefunguje tak, ako by mala a nové funkcie úplne neladia so zabehnutými pravidlami pôvodnej hry. Výsledné metascore o hodnote 88% každopádne vypovedá o určitých kvalitách a preto by bola chyba toto rozšírenie minimálne nespomenúť.

2. Špeciálne umiestnenie: Forza Horizon 3: Hot Wheels (XOne)

Aj v prípade druhého špeciálneho umiestnenia sa jedná o rozširujúcu expanziu. Tentokrát však opustíme nepreskúmaný vesmír a presunieme sa do kabín rýchlych aút. Forza Horizon 3: Hot Wheels je rozšírením pre úspešnú pretekársku hru Forza Horizon 3 a prináša do nej šialené dráhy a autíčka Hot Wheels, ktoré si môžete dobre pamätať aj z detských čias. Podľa všetkého naozaj stojí za to, o čom nakoniec vypovedá aj metascore 88%.

3. Špeciálne umiestnenie: RiME (PC, PS4, XOne)

Tretím a zároveň aj posledným neoficiálnym hitom mesiaca máj 2017 sa stal menší projekt menom RiME. Jedná sa o zábavnú adventúru s logickými prvkami, v ktorej využívate prevažne svoj rozum a akrobatické nadanie. Kritikov hra zaujala najmä vďaka príbehu a pôsobivému vizuálnemu spracovaniu. O nesporných kvalitách hry vás môže utvrdiť aj naša recenzia, pričom metascore sa ustálilo na krásnych 86%

Teraz sa však presuňme k tomu horšiemu z uplynulého mesiaca. Dobrou správou je, že nasledujúci zoznam nebude veľmi dlhý a tentokrát sme sa rozhodli spomenúť iba jednu hru, ktorej by ste sa mali pre vlastné dobro vyhnúť.

1. Reservoir Dogs: Bloody Days (PC)

Jedná sa už o v poradí druhé herné spracovanie legendárneho filmu Quentina Tarantina známeho ako Gauneri (Reservoir Dogs). O prvej videohernej adaptácii ste pravdepodobne nepočuli, nakoľko sa jednalo o priemernú strieľačku bez poriadnej filmovej licencie. Keďže sa ďalší pokus o hru podľa tohto filmu nachádza v prešľapoch, tak pravdepodobne tušíte, že tentokrát to nedopadlo lepšie.  Hráčom opäť najviac vadí absencia filmovej licencie, zlé ovládanie a nezaujímavý vizuál. Nájdu sa aj takí, čo tvrdia, že nejde o vyloženú katastrofu, no faktom je, že i tak ide o nanajvýš priemernú záležitosť, ktorá nestojí za výraznejšiu pozornosť. Čo-to vypovedá aj metascore o hodnote 45%.

Minulý mesiac ale žiadne väčšie prešľapy nepriniesol a preto náš sumár nateraz ukončíme. Opäť zdôrazňujeme, že hry do rebríčku nevyberá naša redakcia, ale priemerné hodnotenia kritikov z celého sveta. Ak vám ale nejaká hra, či už v hitoch alebo prešľapoch chýbala, poprípade s našim rebríčkom nesúhlasíte, kľudne sa podeľte o svoj názor prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!