Register

A password will be e-mailed to you.

Telltale Games sa opäť vracia k sérii The Walking Dead, tentokrát v rámci tretej plnohodnotnej série s podtitulom A New Frontier. Dochádza tejto značke dych, alebo majú postapokalyptycké zombíe stále čo ponúknuť?

Recenzovaná verzia: PC

Štúdio Telltale Games vystrelilo medzi elitu práve vďaka epizodickej serii The Walking Dead z roku 2012 založenej na populárnom komikse od Roberta Kirkmana.  K výraznému úspechu jej však nepochybne pomohol aj rovnomenný seriál, ktorý sa toho času viezol na mimoriadne pozitívnej vlne a diváci ho doslova hltali. Hlavnou postavou bol väzeň Lee, ktorému sa zhodou okolností priplietlo do cesty malé dievčatko Clementine. Práve ona neskôr prebrala žezlo príbehu a druhá séria už bola pod jej taktovkou. Tá zachytávala jej postupnú premenu z vystrašeného dievčatka na sebestačnú osobu. A New Frontier sa ku Clementine vracia, avšak v podstate len z pohľadu pozorovateľa. Dostaneme sa tak do kože novej hlavnej postavy a na jej príbeh sa opäť pozrieme v piatich epizódach.

V tretej sérií The Walking Dead sa hrateľnou postavou stáva Javier Garcia, ktorý čiastočne kopíruje šablónu Leeho z prvej série. Jeho príbeh sa začína odvíjať v Baltimore práve v momente, keď sa civilizácia začne rúcať. Javier tak prichádza o časť rodiny, no podarí sa mu zachrániť aspoň bratovu manželku Kate a jej dve deti, Gabriela a Marianu. Tým sa začína ich cesta a boj o prežitie v nehostinnom svete. Zhoda okolností a vrtkavá šťastena ich však privádza ku zbytkom civilizácie v provizórnom mestečku Prescott. Smolné okamihy nekončia, mesto je zničené a sformuje sa malá skupinka preživších. Tú tvorí Tripp, silák s veľkým srdcom, miestna medička Eleanor, postarší barman Conrad, jeho priateľka Francine a, samozrejme, Clementine.

Postavy majú svoju minulosť, čo je základom pre ich motiváciu a vysvetľuje ich konanie. Príbeh je, našťastie, konzistentný, absentujú v ňom nelogické momenty a nezmyselné konanie charakterov. The Walking Dead: A New Frontier sa zápletkou výrazne inšpiruje v aktuálnom dianí seriálu The Walking Dead. Na jeho pozadí sa akoby odohráva príbeh Clementine a jej prepletenia s Javim. Materiál na Emmy to síce nie je, ale pravdou je že mnoho iných herných scenárov by pôsobilo horšie.

Z pohľadu herných mechaník A New Frontier neprekračuje tieň svojich predchodcov. Ide o adventúru/interaktívny film, kde je príbeh na prvom mieste a až potom nasleduje samotná hrateľnosť. Hra teda väčšinu času pôsobí skôr ako film, s tým, že do diania nezasahujete až tak často, akoby sa patrilo. Telltale Games sa hlavne v minulosti snažili vyvažovať pomer pasívneho sledovania a aktívneho sa zapájania do zápletky a pri prvých dvoch sériach sa im to darilo. Bohužiaľ, pri New Frontier to už mierne prepískli s pasívnou časťou.

Asi 80% času som len sedel a čakal na výber možností pri konverzácii. Aktívnych momentov je žalostne málo a aj to sú tradične obmedzené. V drvivej väčšine prípadov vás hra vyzve aby ste využili WASD na ovládanie svojej postavy, no je možné použiť len jednu klávesu a kráčať smerom dopredu, kým sa spustí prestrihová scéna. Voľnosť pohybu sa objaví v maximálnej miere len na ploche jednej miestnosti, kde je približne 5 interaktívnych položiek. No a na prieskum okolitého prostredia je až na úvod vynechaný úplne.

The Walking Dead využíva tak ako každá hra od Telltale Games aj tu je grafický štýl ladený do komiksu. Výsledku to vôbec neprekáža a s každou ďalšou hrou štúdia je cítiť mierne zlepšenie grafickej stránky projektu. Textúry sú tak v New Frontier zase o niečo kvalitnejšie a prostredia detailnejšie. Grafickú špičku však nečakajte, predsa len sa tieto hry zameriavajú viac na príbeh čo však ocenia majitelia starších konfigurácií. Z technického pohľadu je dôležité aj ozvučenie. To je štandardne na kvalitnej úrovni a v ničom nevybočuje zo zabehnutých koľajníc nastavených predchodcami. Dabing postáv je kvalitný a uveriteľný, svoju úlohu plnia aj zvuky prostredia, či atmosférická hudba.

Ako bolo spomenuté v úvodnom odseku, aj táto séria je rozdelená na epizódy. Približne s mesačnými odstupmi tak postupne vyšlo 5 epizód. Niektoré sú na lepšej úrovni a niektoré naopak kvalitou trocha zaostávajú. V princípe platí, že prvá a posledná zvyčajne majú najlepšiu kvalitu. Z pohľadu dĺžky hrania však ide o kratšie jednohubky. Na prejdenie ľubovoľnej z nich vám postačí hodina, až hodina a pol času, čo je menej ako u starších titulov štúdia. Čo sa týka volieb, tých je tu stále dosť, no výraznejších už pomenej a vyložené križovatky vedúce k rôznym cieľom či vetvám v príbehu som tu nezaregistroval. Všimol som si len mierne postrkovanie istým smerom, čo však pri jedinom prechádzaní hry nemusí byť vyslovene negatívom. Zamrzí však absencia postáv z predchádzajúcich dielov.

The Walking Dead: A New Frontier nie je vôbec zlou hrou, hlavne ak viete do čoho idete a čo od nej máte očakávať. Je však krajne nepravdepodobné, že do tretej série živých a mŕtvych by šiel človek neznalý tvorby Telltale Games. Avšak stále platí upozornenie, že ak hľadáte akčnú záležitosť v ktorej budete likvidovať zombie na počkanie, siahnite radšej po inom titule. Ak vás zaujíma skôr ľudská dráma a ste zvedaví, ako to vlastne dopadne s Clementine, tretia séria vás určite nesklame. Na tvorcoch už však bádať známky únavy materiálu. Osobne však cítim, že tento koncept má stále čo ponúknuť, no bude si to žiadať serióznejší prístup a dôkladnejšie venovanie sa herným aj príbehovým detailom.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

The Walking Dead: A New Frontier - Nová kapitola živých mŕtvych
The Walking Dead: A New Frontier nie je zlou hrou a to aj napriek tomu, že aktívne hranie čoraz viac ustupuje pasívnemu sledovaniu príbehu. A ak ste fanúšikom The Walking Dead, tretia séria by rozhodne nemala chýbať vo vašej zbierke.
Pozitíva
  • Podanie príbehu
  • Postavy
  • Zombie
Negatíva
  • Málo aktívneho zapájania sa do hry
  • Krátke
  • Nevyužitý potenciál postáv predošlích sérií
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!