Register

A password will be e-mailed to you.

Komiksová tematika je aktuálne v kurze. Situácia je pre Marvel a DC Comics o niečo ružovejšia na filmovom plátne, avšak ani fanúšikovia videohier nemajú o komiksových hrdinov núdzu. NetherRealm Studios známe vďaka sérii Mortal Kombat nám v roku prinieslo bojovku Injustice: Gods Among Us, ktorou trafilo klinec po hlavičke. Výborné ovládanie, mnoho známych a aj menej známych postáv z DC komiksov, návykový multiplayer, hodiny skvelej zábavy, skrátka výborne namiešaný kokteil. Po štyroch rokoch prišlo pokračovanie, ktorého úloha bola jednoznačná, a to prekonať svojho predchodcu. Podarilo sa?

Recenzovaná verzia: PlayStation 4 Pro

Pokiaľ ste náhodou prvý diel Injustice nehrali a pustíte sa rovno do pokračovania, nemusíte sa obávať. Hoci hra obsahovala príbeh, nebudete sa veľmi strácať, pretože pokračovanie vám v úvode vysvetlí, čo sa stalo. Pokiaľ ste však hru hrali, je to iba vaše plus a budete mať o mnohých veciach lepší prehľad. Minule bol príbeh celkom fajn, no nebol podaný úplne najlepšie. Tvorcovia sa našťastie poučili, a tentokrát to dopadlo omnoho lepšie.

Batman vs. Superman

Aby sme v príbehu nemali chaos, aspoň v krátkosti sa vrátim k prvému dielu Injustice. Tu sa trochu nevyhnem spoilerom, takže ak máte v pláne vrátiť sa k tomuto titulu, preskočte k ďalšiemu odstavcu. V alternatívnej dimenzii Superman zabil svoju priateľku Lois Laneovú, následne došlo k odpáleniu atomovej bomby a zničeniu Metropolisu. Nestalo sa tak zo Supermanovej vlastnej vôle, keďže v tom mal prsty každému dobre známy Joker. Ten Supermana nadrogoval a donútil ho vykonať tento (zlo)čin. Superman potom Jokera zabil a stal sa z neho krutovládca, ktorého cieľom síce bolo bojovať proti zlu, no nie úplne správnymi prostriedkami. Jeho vláda One Earth Regime však nebola po chuti Batmanovi a jeho stúpencom. Preto zostrojil proti tejto krutovláde odboj a vojna mohla začať. Následne sa začalo s premiestňovaním postáv z jedného univerza do ďalšieho. Na bojovú hru bol príbeh slušný, no autori úplne nezvládli jeho podanie.

Injustice 2 pokračuje v príbehu, ktorý nastolil prvý diel. Pokračovanie sa posúva o päť rokov ďalej, pričom Batman pokračuje v nápravách škôd, ktoré spôsobil jeho niekdajší priateľ a spojenec. Superman je pod zámkom, takže by malo byť všetko v poriadku, no nie je tomu tak. Z vesmíru sa na planétu rúti ďalšia hrozba a nezostáva nič iné, ako opäť bojovať proti zlu. Tou hrozbou je Brainiac a má iba dva ciele. Prvým je zabitie Supermana a druhým zničenie planéty Zem. Hoci si možno budete hovoriť, že načo je v bojovke príbeh, no v Injustice 2 stojí príbehový režim za to. Hoci jeho zápletka nie je objavná, ide o veľmi dobrú jazdu na horskej dráhe, ibaže stále idete šialeným tempom smerom dolu. Chémia medzi postavami, dabing, výborné animácie, scenár a mnoho ďalších drobností skrátka skvelo dohromady fungujú. Od prvých minút až po samotný záver príbehového režimu budete s radosťou sledovať, ako sa príbeh bude odvíjať, čo je pri bojovej hre pomerne neštandardné. Navyše sú tu dva konce, takže si kampaňou prejdete minimálne dva krát, aby ste si odkryli aj sekundárny koniec. Minule to NetherRealm Studios úplne nevyšlo, no pri pokračovaní sa poučili a servírujú skutočne napínavé dobrodružstvo, od ktorého sa vám nebude chcieť odísť.

Easy to Learn, Hard to Master

Súbojový systém je spoločne s ovládaním naozaj prístupný pre každého hráča bez ohľadu na to, či ide o nadšenca do bojoviek, alebo úplného nováčika. Jednoduché údery a ľahké kombá zvládne robiť každý hráč, no ak budete chcieť byť šampiónom, pripravte sa na hodiny a hodiny tréningu. Pokiaľ ste hrali predošlý diel, budete sa tu cítiť ako doma, no i tak sa bez poriadnej prípravy neobídete.

Súbojový systém stojí na dvoch základných pilieroch. Tým prvým je Super Meter a druhým sú juggle kombá, respektíve žongovanie s nepriateľom vo vzduchu. Pokiaľ sa naučíte reťaziť jedno kombo za druhým a budete držať svojho nepriateľa bezmocného vo vzduchu, budete v suchu. Nie, že by sa proti tomu nedalo nijako brániť, no je to veľmi náročné. Väčšinou je to istá smrť, no kto vie, ten vie, a kto nie, ten musí trénovať. Spomínal som už Super Meter, ktorý hrá dôležitú úlohu, pretože vám otvára nové možnosti v boji a iba pri jeho naplnení môžete využiť superútok, ktorým sa veľmi často dá zvrátiť priebeh zápasu. Využiť ho môžete aj pri takzvanom Clash systéme, kedy nepriateľa priamo konfrontujete a podľa toho, koľko máte naplnených políčok v Super Meter meradle, toľko môžete proti nepriateľovi využiť. Môžete tak získať späť časť strateného zdravia a nepriateľovi zase zdravie ubrať. Veľmi užitočná vec, ktorú budete v bojoch využívať.

RPG prvky v bojovke?

Hoci to môže znieť bizarne, no aj do “obyčajnej” bojovky je možné zakomponovať RPG prvky. V Injustice 2 ide o časti brnenia, ktoré zbierate v bojoch. Tu získate časť obleku pre Batmana, tam zase niečo pre Harley Quinn a podobne. Nazbieraním dostatočného množstva predmetov môžete úplne zmeniť vzhľad vášho obľúbeného hrdinu, no kozmetické úpravy nie sú všetko. Vďaka týmto častiam robíte svojho superhrdinu silnejšieho, takže vám to môže pomôcť v ďalších bojoch. Tieto predmety sú rozdelené do troch tried, ato Common, Rare a Epic. Niektoré predmety však nemôžete použiť ihneď a musíte mať svojho hrdinu vylevelovaného, inak vás hra k vylepšeniu nepustí. Možno sda chytáte za hlavu, že načo tvorcovia pridali do hry niečo podobné, no v praxi to výborne funguje a motivuje vás to v ďalšom hraní.

Tieto predmety získavate rôznymi spôsobmi, či už v špeciálnych motheboxoch, za hernú menu, alebo skrátka v bojoch. Hra vás aj týmto spôsobom motivuje, aby ste sa k nej neustále vracali a odomykali si nové a nové predmety, ktorými vylepšíte svojho hrdinu.

Mnoho režimov k dispozícii, zaujme však Multiverse

Keďže ide o bojovku, nemôže chýbať tréning, no tomu asi veľmi veľa hráčov pozornosť venovať nebude. Prítomný je aj režim jeden na jedného, simulačný režim, kde si vyberiete bojovníkov a oni medzi sebou bojujú bez toho, aby ste vy museli byť aktérmi. je to síce hlúposť, no aj týmto spôsobom sa dá vaša postava vylepšovať, takže určité opodstatnenie tento režim predsa len má. Omnoho zaujímavejšie však pre väčšinu hráčov budú multiplayerové režimy. S nepriateľmi si môžete sily zmerať v online bitkách, no lokálny multiplayer taktiež nesmie absentovať. Prítomný je aj režim King of the Hill, kde vlastne bojujete proti protivníkom dovtedy, pokiaľ neprehráte. Vtedy vaše miesto “kráľa” preberá ďalší hráč a týmto štýlom sa pokračuje. Online fungoval počas testovania spoľahlivo a nemal som s ním problémy.

Najzaujímavejším režimom je však singleplayerový Multiverse. Tento režim síce pripomína Tower mód z Mortal Kombatu, no rokmi osvedčený nápad rozširuje a vylepšuje. Prítomné sú rôzne kúty multivesmíru, kde plníte rôzne úlohy a za ne dostávate odmenu. Niekedy to zvládnete ľavou zadnou, inokedy sa môžete riadne potrápiť, keďže sú tu prítomné rozličné modifikátory, ktoré vedia danú úlohu riadne zenpríjemniť. Výzvy sa menia, niektoré máte k dispozícii deň, niektoré iba hodiny, no stále je čo robiť. Čo sa týka hernej náplne, v tomto smere som bol ja osobne spokojný a verím, že budete aj vy.

Chybička sa pritrafila?

Môžem skonštatovať, že Injustice 2 netrpí žiadnymi chybami, aspoň som sa s nimi nestretol. Nie všetko je však ružové. V prvom rade je tu nepekná politika NetherRealm Studios. Hoci máte v základe 28 bojovníkov, čo rozhodne nie je málo, ďalší prídu ako platené DLC, čo je podľa mňa veľká škoda. Kto si kúpil najvyššiu edíciu hry, toho to trápiť nemusí, no ak budete tužiť po svojich obľúbencoch, ktorí sa dostavia až v DLC, nezostane nič iné, než vytiahnuť svoje kreditky a prispieť autorom. Fighter Pack 1, ktorý ponúkne 3 postavy má stanovenú cenu 19,99$, a to rozhodne nie je málo.

Druhá vec sú arény. Sú síce podarené a veľmi pekné, no ich počet nie je veľmi vysoký. Konkrétne tu je 12 prostredí, medzi ktorými nechýba Batcave, Kahndaq a ďalšie. Arén určite mohlo byť viac, no pokiaľ v budúcnosti prídu ďalšie (najlepšie vo forme neplateného prídavku), bude to len a len dobre. Skvelé sú aj superútoky každého hrdinu, no je obrovská škoda, že je pre každého k dispozícii iba jeden. Hoci sa na ne budete spočiatku veľmi radi pozerať, rýchlo sa obohrajú. Keby autori pre každú postavy vymysleli dva až štyri útoky, bolo by to omnoho pestrejšie a lepšie.

Mikrotransakcie. Áno, tento postrach nechýba ani v Injustice 2. Jediné šťastie je, že prinášajú iba kozmetické zmeny, ktoré neovplyvňujú zápasy. V opačnom prípade by som ich bral ako veľké mínus, no v takejto podobe sa to dá prežiť.

Final Round

V samotnom závere môžem o Injustice 2 hovoriť iba v dobrom. Ide o skvelú bojovku, ktorá ponúka hodiny a hodiny skvelej zábavy. Nechýba jej vtip, brutalita, skvelý bojový systém, audiovizuál na úrovni, kopec režimov a ani podarený príbehový, či Multiverse režim. Pokiaľ sa vám páčil prvý diel, respektíve Mortal Kombat, určite si Injustice 2 zadovážte, stojí to za to. V porovnaní s prvým dielom ide o veľký skok vpred a už teraz je jasné, že Tekken 7, ktorý je za rohom bude mať čo robiť, aby kvality počinu od NetherRealm Studios prekonal. O tom si však povieme niekedy inokedy, teraz už na mňa čakajú problémy v multivesmíre…

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Injustice 2 - Vojna superhrdinov pokračuje
Injustice 2 je skvelá bojovka a pokiaľ máte radi tento žáner nemali by ste si ju nechať ujsť. Ponúka množstvo obsahu, skvelý súbojový systém, zaujímavý príbehový režim a mnoho ďalších prvkov. Škoda iba DLC politiky NetherRealm Studios a menšieho počtu arén. Napriek tomu vám Injustice 2 môžem vrelo odporučiť, ide o jednu z najlepších bojoviek na trhu. A to hovorím ako fanúšik Tekkena...
Pozitíva
  • Súbojový systém, dynamické a rýchle súboje
  • Príbehová kampaň, audiovizuál
  • Solídny počet bojovníkov, Multiverse režim
Negatíva
  • Nové postavy pribudnú formou DLC
  • Málo arén
90%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!