Register

A password will be e-mailed to you.

Tento mesiac sa v rámci špeciálu Pohľad do hernej minulosti bližšie pozrieme na tri zaujímavé tituly spred ôsmich rokov. V tom čase kraľovala naším obývačkám ešte predchádzajúca generácia herných konzol.  Mladší súrodenci vtedajších hier však majú svoje pokračovania aj v dnešných dňoch.

Infamous – PS3

Infamous je jednou z cenených značiek konzoly PlayStation, ktorá započala svoju púť 29. mája v roku 2009 na konzoli PlayStation 3. Jedná sa o akčnú adventúru z tretieho pohľadu vyvíjanú v štúdiách Sucker Punch Productions. Chopíte sa v nej hlavného protagonistu Cola MacGratha, poslíčka na bicykli, ktorý sa stane obeťou ohromnej explózie ničiacej hneď niekoľko blokov fiktívneho mesta Empire City. Táto nemilá udalosť však nášho hrdinu neusmrtí, ale naopak obdarí elektrickými superschopnosťami. Schopnosti môžete postupne rozvíjať pomocou jednoduchého RPG systému. Zaujímavým prvkom je takzvaný systém karmy, ktorý sleduje vaše využívanie sily ku konaniu dobra, alebo zla. Obyvatelia mesta potom adekvátne reagujú na vaše správanie. Aj napriek tomu, že dej sa odohráva vo fiktívnej metropole, inšpiráciu si Empire City zobralo zo skutočného mesta New York, tak ako množstvo hier pred ňou.

Hra bola kritikmi prijatá pozitívne a vychválené boli najmä inovatívne nadprirodzené schopnosti, či spomínaný systém karmy. Príbeh pozostávajúci z ťažkých rozhodnutí sa recenzentom páčil, no repetetívne vedľajšie misie už menej. Metacritic uvádza pri hre výslednú známku 85/100 čo Infamous zaradilo medzi tie úspešné hry. V predajoch sa novej značke darilo taktiež, keď počas úvodného víkendu v Spojených Štátoch predala 175 900 kópii a stala sa desiatou najlepšie predávajúcou hrou mesiaca. Konečné predajné čísla sa zastavili takmer na dvoch miliónoch kópiách, čo na exkluzivitu skutočne nie je málo. Niet divu, že Infamous nasledoval v roku 2011 druhý diel a v roku 2014 ďalšie pokračovanie s názvom Infamous Second Son, tentokrát už pre konzoly PlayStation 4.

Sacred 2: Fallen Angel – PS3, XBox360

V máji 2009 vyšiel na konzolách PlayStation a Xbox druhý diel akčného RPG Sacred. Jednalo sa o prequel situovaný 2000 rokov pred udalosti prvého dielu. Hra sa odohráva vo svete nazývanom Ancaria, ktorého zdrojom všetkého života je akási mysteriózna T-Energia. O nadvládu nad ňou sa vedú v kraji nekončiace spory jednotlivých rás. O hru sa postaralo vydavateľstvo Ascaron, ktoré malo na svedomí aj prvý diel. V kampani si ako hráč volíte cestu svetla, alebo cestu tieňov a od nej sa následne vyvíja konečný cieľ hry, ale aj cesta k jeho dosiahnutiu. Dej vás situuje buď do úlohy obranca mesta, alebo naopak jeho ničiteľa. Obľúbe sa tešil aj multiplayer, v ktorom ste sa mohli pripojiť do družiny svojho kamaráta a prechádzať hrou spoločne.

Recenzie Sacred 2 boli pozitívne aj negatívne. Hodnotenie sa zastavilo na portáli Metacritic pri čísle 71/100, čo je určite silný nadpriemer. Recenzenti vnímali pozitívne najmä spracovanie sveta a dizajn hry. Vytýkali však technické chyby a vizuálnu stránku hry. Napriek nim si však držal svet Sacred svoju základňu fanúšikov a v roku 2014 vyšlo aj ďalšie pokračovanie s názvom Sacred 3.

UFC 2009 Undisputed – PS3, XBox360

Bojová hra vydávateľa Yuke Osaka mixuje hneď viacero bojových umení v realistickom spracovaní Ultimate Fighting šampionátu. V Amerike hra vyšla na hlavných konzolách 19 mája, v Európe o tri dni neskôr. S mesačným predstihom ste si mohli vyskúšať aj hrateľnú demoverziu. V plnej verzii ste sa následne mohli chopiť až osemdesiatich rôznych bojovníkov naprieč váhovými kategóriami a použiť šesť primárnych bojových štýlov. Nechýbal box, kickbox, muay thai, jiu jitsu, judo či wrestling. Aj vďaka tak širokej škále hra pôsobila pestro a komplexne. Zvládnuť všetky mechaniky UFC a vyhrávať neskoršie zápasy vyžadovalo značnú zručnosť.

Priemerné hodnotenie z 58 recenzii sa na stránke Metacritic zastavilo na čísle 83/100. Kritizovaný bol len online multiplayer s nedostatočným postihom hráčov, ktorí utekali z prehratého boja. Lagovanie hry, ak mal jeden z hráčov pomalé internetové pripojenie, bolo taktiež nepríjemnou skúsenosťou. Na druhej strane, systém hrateľnosti bol všetkými vychvaľovaný. Spike Video Game Awards menovalo UFC 2009 Undisputed najlepšou individuálnou športovou hrou roka 2009. Prekvapením nebolo ani to, že počas prvého mesiaca hra predala viac ako milión kusov.

Udalosti mesiaca marec 2009, ktoré stoja za zmienku… Vedeli ste, že?

  • 4 mája 2009 vznikla edukatívna hra Sneeze, ktorá nás mala poučiť o šírení pandémie chrípky. Že si na ňu nespomínate? Ani my.
  • 17 mája 2009 sa oficiálne začal vývoj slávnej budovateľskej hry Minecraft, ktorá sa stala druhou najpredávanejšou hrou všetkých čias. Väčší úspech zaznamenal iba legendárny Tetris.
  • 25 mája 2009 spoločnosť Tectoy spustila predaj hernej konzoly Zeebo v Brazílii. Táto konzola však neurobila veľkú dieru do sveta a hernú scénu opustila v roku 2011.

Ako ste na tom vy? Tiež ste mali možnosť zahrať spomínané hry, alebo vám niektorá z nich ušla?

 

Komentuj!

O autorovi

Hry hrávam od svojich siedmych rokov, kedy som dostal prvý digitálny handheld. Časom som prešiel cez ATARI, DIDAKTIC M, PC, PS3 až k PS4, ktorá ma zabáva dodnes. Rád vyskúšam všetky možné žánre, ale srdcovky sú FALLOUT 2, WARCRAFT 2, XCOM a v poslednej dobe najmä BLOODBORNE. Aj napriek pracovným povinnostiam a nedostatku času, sa snažím zahrať každý deň aspoň hodinu. Venujem sa však aj sledovaniu filmov, seriálov a čítaniu kníh. Tie o Zaklínačovi sú v posledných mesiacoch úplna topka.

Súvisiace príspevky