Register

A password will be e-mailed to you.

Spoločnosti AMD sa podarila veľmi netradičná vec, ktorá jedných poteší a zároveň druhých zarmúti. O čo ide? Najnovšie správy uvádzajú novinku, kde si môžete upgradnúť svoju Radeon RX480 na RX580 len pomocou flashu a to priamo doma.

Na technickom fóre TechPowerUp sa nedávno objavil užívateľ “Tonybonjoby”, ktorý si stiahol BIOS grafickej karty Sapphire RX580 Limited Edition. Tento BIOS pomocou AMD ATIFlash dostal na svoju XFX Radeon RX480. Tento husársky kúsok mu uveril aj operačný systém a pôvodná RX480 teraz šliape ako karta o radu vyššia a naviac s vyššími taktami. Rovnako tak aj GURU3D  prináša rovnaké správy, ktoré potvrdzujú tento postup aj pri kartách RX470. Obe modely sa podarilo upgradnuť na tie o radu vyššie. Otázne však je, či by ste sa do toho mali púšťať aj vy, ak nemáte lepšie znalosti o tomto kuse hardwaru a tejto problematike. Réalne totiž hrozí, že sa vám vašu kartu podarí úplne znefunkčniť

Grafické karty a celkovo aj iné komponenty vášho počítača ako RAM, či procesor môžu byť zámerne podtaktované či naflashované na nižšie rady. Je to aj kvôli bezpečnostným limitom hardwaru vzhľadom na použité materiály. Rovnaký čip pritom môže využívať aj niekoľko radov naraz. Tento fakt je úzko spätý s výrobným procesom, ktorý je samozrejme takto menej nákladný v prípade ak vyrábate unifikovaný komponent. Takže v praxi častokrát ide o totožné kusy hardwaru rovnakej alebo rozdielnej rady, ktoré sa odlišujú len svojou softwarovou úpravou na konkrétnom kuse hardwaru – teda BIOSom, ak ide o grafický akcelerátor. Rozdiel môže byť napríklad len v nainštalovanom chladiči, pričom ID zariadenia ostáva rovnaké. Samozrejme pri tomto procese preflashovania je nutné počítať s tým, že nie vždy sa dá dosiahnuť navlas rovnaký výkon hardwaru, ako by ste mali pri originálne zakúpenom kuse vyššej rady. Záleží to od konkrétneho vyrobeného kusu a vášho šťastia. Jednoducho na tento fakt má vplyv mnoho faktorov.

Čo sa týka práve zmieneného flashovania grafických kariet od Radeonu, doterajšie merania priniesli logický fakt, že karta je po “upgrade” teplejšia. To samozrejme môže znižovať jej životnosť avšak na výkonnosti sa to nijako neprejavilo. Benchmarky dokázali bez problémov dokončiť, rovnako sú na tom aj pri hrách. Ak by ste sa do tohto dobrodružstva predsa len chceli pustiť, je lepšie ak máte na karte rýchlejšie GPU (graphical processing unit), teda procesor na grafickej karte. Je to preto, lebo rýchlejšie GPU zvláda vyššie takty lepšie. Naviac karty s lepším GPU majú aj kvalitnejšie komponenty, spoje a podobne. Ďalším dôležitým bodom je overiť si, či vaša karta má jeden alebo dva BIOSy. Častokrát totiž nové karty používajú duálne BIOSy. To je dobrá vlastnosť, pretože tým máte záruku zálohy, ktorú pri akejkoľvek chybe bude treba využiť a vy môžte fungovať ako doteraz. V prípade jedného BIOSu  totiž hrozí, že vaša karta poputuje pri neuspešnom flashi pravdepodobne priamo do koša.

Nakoniec len dodáme UPOZORNENIE aby ste naozaj zvážili riziká, ktoré môže táto procedúra priniesť. Malo by jej predchádzať  dôkladné štúdium článkov aby ste vedeli do čoho idete.  Prajeme veľa šťastia pri flashovaní.

Komentuj!