Register

A password will be e-mailed to you.

Tento mesiac sa vyberieme v rámci nášho druhého vydania špeciálu Pohľad do hernej minulosti do histórie, aby sme si pripomenuli mesiac apríl roku 2008. Bol totiž natoľko zaujímavý, že nemohol ujsť našej pozornosti. Konkrétnejšie si predstavíme tri, z nášho pohľadu najvýznamnejšie tituly, ktoré vyšli práve v tomto období.

Assassin’s Creed – PC

Prvý a dnes už legendárny Assassin’s Creed vyšiel na konzolách ešte v roku 2007, no na PC sa dostal až o približne polroka neskôr – konkrétne 8. apríla 2008. Assassin’s Creed vznikol ako duchovný nástupca série Prince of Persia: The Sands of Time. Hra od Ubisoft Montreal sa odohrávala v dvoch časových obdobiach a ocitli sme sa v nej súčasne v koži Desmonda Milesa a nájomného vraha Altaïra. Týmto dobrodružstvom sa naštartovala jedna z najsilnejších herných značiek súčasnosti. Minulý rok vznikol aj film s Michaelom Fassbenderom v hlavnej úlohe a vo vývoji je a ďalší herný diel, ktorý by sa mal odohrávať v Egypte.

Hra získala na E3 hneď niekoľko ocenení. Games Critics ju ocenili ako najlepšiu akčnú adventúru, IGN a GameSpot ju ohodnotili ako najlepšiu akčnú hru a GameSpot ju označil aj za najlepšiu vyzerajúcu hru pre PS3. Game Informer ju zaradil na 143. miesto v jeho zozname 200 najlepších hier a ku dnešnému dňu ju označil za tretiu najlepšiu v celej sérii. Čo sa týka hodnotenia na Metacritic, PC verzia si tam vyslúžila hodnotenie 79/100.

Dopyt po Assassin’s Creed svoho času prekonal všetky očakávania. Vo Veľkej Británii hra zosadila pri svojom štarte z prvého miesta rebríčka predajnosti dokonca aj Call of Duty 4: Modern Warfare. Celkovo sa predalo 8 miliónov kópií.

Grand Theft Auto IV – Ps3, Xbox360

Slávna séria a jej v poradí štvrté pokračovanie vyšlo 29. apríla 2008 na vtedy aktuálnu generáciu herných konzol. Hru vytvorilo štúdio Rockstar North, ktoré patrí do skupiny Rockstar Games. Vo štvrtom dieli tejto slávnej série sme sa vcítili do postavy menom Niko Bellic a spolu s ním sme brázdili ulicami Liberty City postavenom po vzore New Yorky. Spojitosti a reálie so skutočným mestom však hra nijak neskrývala. Dej jednotlivých dielov GTA sa štandardne točí okolo krádeží aut, mafiánskych praktík, lúpeží, drog a podobne. Klasicky nemohli chýbať automobilové naháňačky, prestrelky a signalizátor hľadanosti políciou vo forme hviezd. Za zmienku stojí aj rozsiahly soundtrack tvorený rozhlasovými stanicami, ktoré môžete počúvať počas jazdy mestom. Zvlášť vydarená bola stanica s názvom Vladivostok FM a jej ruský repertoár.

Titul Grand Theft Auto IV zbieral v čase vzniku veľmi pozitívne kritiky a obdržal aj rôzne nominácie a ocenenia. Získal hneď niekoľko ocenení Hra Roka od herných médií ako Spike TV, Giant Bomb, Kotaku a GameTrailers, dokonca aj od tých neherných ako The New York Times, The Los Angeles Times a magazín Time. Hodnotenie na Metacritic je 98/100, pričom v čase vydania bola na tomto portáli vyššie hodnotená iba hra The Legend of Zelda: Ocarina of Time.

Grand Theft Auto IV stanovilo nový rekord v predajnosti, keď sa stalo najrýchlejšie sa predávajúcim produktom na poli hernej zábavy. Podarilo sa mu zarobiť 310 miliónov dolárov už počas prvého dňa a celých 500 miliónov dolárov počas prvého predajného týždňa. Behom prvého mesiaca dostupnosti hra predala celosvetovo 8,5 milióna kópii, čím zlomila hneď tri Guinessove svetové rekordy v predajnosti. Celkovo sa hre podarilo predať až 25 miliónov kópii, čo je naozaj slušné číslo.

Turok – PC

Turok možno nepatrí medzi najlepšie hodnotené tituly a vyslúžil si rozporuplné kritiky, no aj napriek tomu stojí za zmienku. Za jeho vznikom stálo štúdio Propaganda Games a o vydanie sa postaralo Touchstone Games s Disney Interactive Studios. Port pre osobné počítače oficiálne vyšiel práve v apríli 2008. Na konzolách sa hra totiž objavila už o dva mesiace skôr. Turok je klasickou FPS a ujali sme sa v ňom roly amerického vesmírneho mariňáka Josepha Turoka, ktorý bol spolu s tímom vyslaný, aby pomohol zajať svojho predchádzajúceho veliteľa a hľadaného zločinca – generála Rolanda Kana. Najväčším lákadlom, boli jednoznačne súboje s dinosaurami, ktoré voľne čerpali z rovnomennej komiksovej série.

Hra si na Metacritic odniesla hodnotenie 69/100, čím sa naozaj nezaradila medzi top tituly. No i napriek tomu jej napríklad Magazín Play udelil známku 9/10 a GameTrailers, ktorí ju hodnotili na 8,3/10 zas vychválili modely a animácie dinosaurov. Viaceré weby potom peli ódy na jej vizuál, či chválili solídny framerate.

Turok predal počas prvých dvoch mesiacov 1 milión kusov, čím sa zaradil medzi úspešné tituly. Štúdio Propaganda Games dokonca začalo pracovať aj na pokračovaní, no produkčné štúdio skončilo v tomto období svoju činnosť a tak sme sa ho nikdy nedočkali.

Spomínané hry však zďaleka nie sú jedinými zaujímavými titulmi z apríla 2008. Určite si vybavíte aj ďalšie ako Mario Kart Wii, Okami, Valkyria Chronicles, či Kings Bounty: The Legend

Druhý diel nášho špeciálu je na konci. Ako vnímate vy osobne apríl roku 2008?

Komentuj!