Register

A password will be e-mailed to you.

Nórske štúdio Funcom je známe najmä kultovou adventúrnou ságou The Longest Journey a taktiež aj MMO produkciou, z ktorej vynikajú najmä tituly Secret World a Age of Conan: Unchained. Do druhého menovaného sveta sa vracajú s ich novým survival počinom Conan Exiles, ktorý sa nebojí ukázať trocha kože a brutality.

Svet barbara Conana nie je jedným z tých, kam by ste chceli vziať svoju rodinu na príjemný výlet. Krv, pot a slzy je to, čo čaká tých, čo sa vyberú do drsnej divočiny Hyborie. Dvojnásobne to platí o Zemi Vyhnaných, kam sa dostanú tí, čo už v spoločnosti nemajú miesto. Hráč sa teda neocitá v koži neviniatka a už pri tvorbe postavy je ukrižovaný a ponechaný svojmu osudu uprostred púšte za činy, ktoré kedysi spáchal.

No cudzinec prechádzajúci okolo sa zmiluje nad osudom tejto stratenej duše a zachráni postavu od krutého osudu. Byť ponechaný napospas krutej divočine bez zbraní, oblečenia, vody či jedla je však len mierne lepšia vyhliadka než tomu bolo pred oslobodením. Pred hráča je teda postavená prvá výzva – prežiť, nájsť vodu a jedlo.

Preži

Ak to doteraz nebolo jasné, vzdialený škrekot… niečoho… dáva jasnú indíciu, že prežitie nebude jednoduché. A čas sa kráti. Jednou z kľúčových mechaník Conan Exiles je zaistiť základné potreby pre svoju postavu – aby nezomrela od hladu, či smädu, pričom ich ukazovatele sú indikované v hornej časti obrazovky. Ich pomalý posun smerom nadol ženie hráča aby niečo robil a robil to rýchlo.

Rýchle porozhliadnutie po okolí veľa odpovedí nedá, okrem ruín, piesku a neurčitého revu. Po úvodnom šoku je tak nutné dať sa do pohybu. Popritom sa hráč postupne zoznamuje s mechanikami hry ako zbiera zo zeme kamienky, či papeky, ktoré budú užitočné neskôr pri tvorbe prvých nástrojov. Inventár disponuje zoznamom vecí, ktoré je možné vytvoriť a surovín, ktoré sú na to nutné. Skrýva taktiež atribúty a štatistiky ovplyvňujúce schopnosti postavy, ktoré sa dajú vylepšovať s pribúdajúcimi bodmi skúsenosti.

Po úvodnom prieskume sa naša postava konečne dostáva do novej scenérie, zelený kaňon cez ktorý prechádza rieka. S vyprahnutými ústami a veľkým smädom sa ruky napriahajú smerom k vode, keď sa z trávy objaví podivný tvor s úmyslom pochutnať si na neskúsenom dobrodruhovi. Bez zbrane nezostáva nič iné, než ísť na poctivú férovku, pričom výhrou je mimo života aj prístup k vode.

Bojový systém v Conan Exiles je jednoduchý, no poskytuje stále istú mieru flexibility a taktizovania. Zbrane ako aj brnenie sú podriadené opotrebeniu a umožňujú dual wielding – čo znamená možnosť mať buď dve menšie zbrane naraz, zbraň a štít, či väčšiu obojručnú zbraň. Potom sú tu luky, ktoré potrebujú zásobu šípov a niektoré zbrane sa dajú využiť aj ako hádzacie projektily. Inak boj pozostáva najmä z klikania ľavého tlačidla myši. Žiadne špeciálne pohyby, či možnosti odrazenia útoku zatiaľ nie sú prítomné, aj keď nie je vylúčené, že sa v budúcnosti objavia.

Vybuduj

Keď už je postarané o základné ľudské potreby, nastáva čas preskúmať ďalšie možnosti. Začať loviť zvieratá s pomocou luku, či použiť krompáč a sekeru na zaistenie základných surovín. S tým ako postava stúpa na nové a nové úrovne, rozširujú sa aj možnosti stavania.  Nechýba medzi nimi ani tvorba stavebných blokov a tak je čoskoro čas na vybudovanie prvého skutočného príbytku.

Budovanie v Conan Exiles je jednoduché a intuitívne. Vývojári si na ňom dali záležať a to do takej miery, že dokonca nie je problém postaviť si svoju pevnosť na strane kaňona, či hory namiesto toho, aby museli stáť na zemi. Vzniknúť tak môžu naozaj epicky vyzerajúce stavby akoby vystrihnuté z fantasy románov. Hoci nič nebráni tomu postaviť si podobnú pevnosť sám, nejaká pomoc sa vždy zíde. Konieckoncov, jedná sa o multiplayer hru, kde je dôležitá aj interakcia s ostatnými obyvateľmi sveta.

Možnosť hrať so svojimi priateľmi, či si vytvoriť nových, je v Conan Exiles dôležitá. Spolupráca pomáha skrátiť nezáživnejšie úlohy ako zber materiálov, tvorbu naozaj megalomanských projektov, zaistenie väčšieho množstva surovín a je takisto dôležitá pri súboji medzi jednotlivými frakciami hráčov o domináciu nad svetom.

Dominuj

Dôležitou súčasťou budovanie ekonomiky vo svete Conan Exiles sú otroci. Tí poskytujú dodatočnú ľudskú silu potrebnú pre vybudovanie naozaj silného mesta, či pevnosti. Taktiež môžu pôsobiť ako skúsení remeselníci, čím môžu poskytnúť prístup k technológiám, ktoré hráči sami nedokážu vyrobiť – ako zbrane špecifických oblastí sveta Hyborie. Iní otroci môžu zase podať pomocnú ruku pri obrane. Skúsení lukostrelci, či bojovníci nie sú nikdy na škodu. Dokonca je možné na svoju stranu získať legendárnych otrokov, ktorí svojimi schopnosťami predčia svojich rovesníkov.

Iným dôležitým aspektom je náboženstvo. Postava môže svoj život dedikovať hneď niekoľkým rôznym bohom, medzi ktorými nechýba napríklad ani boh kanibalov. Bez možnosti dostatočne uctievať svojho boha sa postava môže zblázniť a začať vidieť a počuť veci, ktoré neexistujú. Uctievanie boha prebieha prostredníctvom oltárov a častokrát aj ľudských obetí. Lepšie možnosti uctievania prostredníctvom vyšších úrovní portálov odomykajú nové schopnosti, či recepty na crafting, mimo zlepšenia mentálneho stavu.

Koncovým obsahom hry sú bitky o nadvládu medzi samotnými hráčmi. Čas na otestovanie súperových stien a prípravy oboch strán. K prelomeniu nepriateľských stien existuje hneď niekoľko veľmi zaujímavých ‘hračiek’ – obliehacie stroje, výbušniny a mocní avatari.

Avatar je ultimátne vyjadrenie náboženského vyznanie postavy. Jedná sa o masívne tvory, vtelenia bohov. Keď sa dostanú na bojisko, nič čo je v ich ceste neprežije a jedinou možnosťou je útek. Pre zastavenie avatara je nutné prerušiť jeho vzývanie oznámené mohutným stĺpom svetla na bojisku. Vzývacieho hráča je tak nutné chrániť, zatiaľ čo druhá strana ho musí zabiť, než bude neskoro. Pri úspešnom povolaní avatara sa hráč ujíma jeho kontroly a môže sa s ním do sýtosti vyblázniť.

Zhrnutie

Conan Exiles je v podstate len ďalšou hrou na prežitie, no disponuje i vlastnou osobnosťou a je z neho cítiť skúsenosti dlhodobo fungujúceho štúdia. Brutálne prostredie Conanovho univerza je nepochybne lákavé a má potenciál vytvoriť užšie putá medzi hráčmi, s cieľom spolupracovať za spoločným cieľom – nadvládou nad krutým svetom Zeme Vyhnaných. K tomu môžu pomôcť mocné budovacie nástroje, otroci a božskí avatari. Budúcnosť hry vyzerá nádejne a bude zaujímavé ďalej sledovať jej vývoj.

Hra je momentálne dostupná v Early Access programe na Steame. Beží na najnovšom Unreal Engine a oproti často zlej optimalizácii konkurencie beží pomerne dobre, prejavuje sa tu skúsenosť vývojárov.

Hru na preview poskytla spoločnosť

evolve-logo

Komentuj!