Register

A password will be e-mailed to you.

Vítame vás pri prvom článku našej novej pravidelnej rubriky nazvanej Hity a prešľapy. V nej si predstavíme tie najlepšie ale aj tie najhoršie hry, ktoré ponúkol daný mesiac. Tentokrát sa pozrieme na marec 2017. Ak vás teda zaujíma aké hry by sa oplatilo zahrať a naopak akým by ste sa mali oblúkom vyhnúť, tento článok je určený práve pre vás.

Najprv si predstavíme tie najlepšie hry aké nám ponúkol  marec 2017 a v krátkosti si o nich aj niečo povieme. Informácie o hodnoteniach a recenziách hier čerpáme z portálu metacritic.com, ktorý priemeruje hodnotenia z najznámejších herných serverov.

1. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Wii U, Switch)

Minulému mesiacu jednoznačne kraľoval launch titul Nintenda Switch a to konkrétne Zelda. Hra získavala veľmi vysoké hodnotenia a to ako od kritikov tak aj od samotných hráčov. Zelda bola najviac chválená za jej otvorený svet a krásne grafické spracovanie, ktoré dopĺňa zábavná hrateľnosť. O kvalitách hry v neposlednom rade svedčí aj celkové metascore o hodnote 97%.

2. Shovel Knight: Treasure Trove (Switch)

Shovel Knight: Treasure Trove je Switch verziou veľmi úspešnej skákačky, ktorá bodovala už v roku 2014. Hru kritici ospevujú za jej vyzývavú hrateľnosť a klasické 8-bitové retro spracovanie, ktoré je okorenené výborným soundtrackom.  Hre získala celkové metascore 90%. U hráčov je to o niečo slabšie ale aj tak dosahla slušné hodnotenie a to konkrétne 7,6, pričom najviac jej bol vyčítaný nedostatok noviniek oproti pôvodnej verzii.

 3. NieR: Automata (PS4)

NieR: Automata nebol prijatý s bezvýhradným nadšením a kým mnohí hru ospevujú za jej post-apokalyptický svet a skvelý bojový systém, iní jej zasa vyčítajú nezaujímavý príbeh a miestami slabšie grafické spracovanie. Ani tento fakt však nezabránil tomu aby titul dosiahol metascore 88%. O kvalitách hry teda niet pochýb a v čom vyniká, sa môžete dozvedieť aj z našej recenzie.

4. Zero Escape: The Nonary Games (PS4)

Zero Escape: The Nonary Games je ultimátna kolekcie 2 hier a to konkrétne Zero Escape: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors a jej nasledovníka Zero Escape: Virtue’s Last Reward. Celá kolekcia je chválená za perfektne spracovaný a nervydrásajúci príbeh so zaujímavými postavami a zložitými hádankami, ktoré precvičia vašu myseľ a v neposlednom rade i za 80 hodín herného obsahu. To všetko ju vystrelilo až k metascore 87%.

5. Thimbleweed Park (PC)

Posledným hitom minulého mesiaca je adventúra v štýle osemdesiatych rokov s klasickými prvkami a poctivo vypracovanými hádankami, zaobalená do detektívnej zápletky. To to sú najväčšie klady za, ktoré je hra tak chválená. Vyzývavé hádanky a výborná atmosféra skombinovaná s humornými vložkami nerobia z hry len retro poctu tomuto žánru, ale naozaj kvalitný žánrový prírastok. To sa tejto adventúrke pomohlo vyšplhať sa až na metascore 85%.

Špeciálne umiestnenie: Horizon Zero Dawn (PS4)

Hra Horizon Zero Dawn síce vo svete oficiálne vyšla na konci februára, no k nám sa dostala až 1. marca. Keďže ju vidíte v neoficiálnych hitoch mesiaca marec tak je jasné, že dopadla veľmi dobre. Hra si získala hráčov po všetkých stránkach a okamžite sa stala novým klenotom PlayStation 4. O tom sa môžete presvedčiť nielen v našej recenzii, ale veľa napovedá aj celkové metascore hry 89%.

Teraz sa však pozrieme na hry ku ktorým by sa autori pravdepodobne radšej ani neprihlásili. Tento mesiac vám dávame do pozornosti tri tituly, ktoré by ste sa mali radšej vyhnúť.

1. Vroom in the Night Sky (Switch)

Tak ako nám Nintendo Switch ponúklo najlepšiu hru mesiaca, Zeldu, tak nám pripravilo aj jedno trpké herné sklamanie. Malo pôvodne ísť o klasickú pretekársku Nintendo hru, kde ste mohli namiesto áut lietať s motorkami v oblakoch, no autori pokazili čo sa dalo. Hra obdržala katastrofálne hodnotenia ako od kritikov tak aj od hráčov, pričom najviac jej vyčítali celkovú nedotiahnutosť a žalostne málo obsahu. Na metascore sa to samozrejme odrazilo a výsledné hodnotenie je teda 16%.

2. Troll and I (PC, PS4)

Pôvodne nádejný titul so zaujímavým nápadom a príbehom zabila na indie hru AAA cena ale aj neskutočné množstvo bugov hneď v deň vydanie, ktoré doposiaľ neboli opravené. Niektorí kritici a dokonca ani hráči sa takto nemôžu dostať ani cez prvý level. Na druhej strane tí šťastní, ktorým sa podarilo nejakým spôsobom hru dohrať tvrdia, že ide o dobrú adventúrnu akciu ktorej však žalostne chýba väčší rozpočet. Tých pár kladných hodnotení hru vytiahlo na metascore 41% a u hráčov je to veľmi podobné a to konkrétne 4,6.

3. Verdun (XONE)

Hra Verdun by sa dala označiť za najrozporuplnejšiu hru minulého mesiaca. Na jednej strane hra prepadla u kritikov kvôli nestabilným serverom a mnohým glitchom, na strane druhej tu máme bežných hráčov, ktorí hru vytiahli na obstojných dobrých 7,5. Metascore je ale 44% a záleží teda od každého hráča či mu táto multiplayerová akcia z prvej svetovej vojny sadne alebo nie.

To je teda výber toho najlepšieho a najhoršieho, čo ponúkol marec 2017. Výber nie je tvorený našou redakciou, ale priemernými hodnoteniami hráčov a kritikov z celého sveta. Ak s ním nesúhlasíte, podeľte sa o svoj názor v diskusii 😉

Komentuj!