Register

A password will be e-mailed to you.

V prvom článku nášho odteraz pravidelného spomienkového špeciálu nazvaného Pohľad do hernej minulosti sa spolu vrátime presne o 10 rokov späť, konkrétna do marca 2007. Čo zaujímavé sa v ňom udialo z pohľadu nás hráčov a akých atraktívnych titulov sme sa dočkali? Bol to nepochybne silný mesiac a bližšie si predstavíme tri z nich, ktoré sa napevno zapísali do našich hráčskych sŕdc a na ktoré doteraz spomíname s obľubou. 

God of War II – PS2

 Hra vyšla 13 marca 2007 ako dielo štúdia Santa Monica Studia a vydanie sa postaral Sony Computer Entertainment. Bol to už druhý diel série, ktorú nemusíme nijak zvlášť predstavovať, pretože má svojich fanúšikov dodnes. V remasterovanej verzii vyšiel neskôr v roku 2009 aj na PS3 ako súčasť God of War Collection, potom ešte raz v roku 2012 v God of War Saga na rovnakú platformu. Momentálne je v príprave najnovší diel na PS4, ktorým pokračuje príbeh tejto ságy.

O hlavnom hrdinovi tejto akčnej adventúry z tretieho pohľadu ste už iste počuli. Je ním Kratos, ktorý nás zoberie na dobrobrodružnú cestu po starovekom Grécku. Tu sa veľmi krvavým spôsobom vysporiadava s bohmi Gréckej mytológie. Hra má zjednodušený RPG systém, kde počas hrania zlepšujete rôzne typy zbraní. Tie potom používate na likvidáciu nepriateľov pomocou rýchlych kombo útokov. Stretávate sa najmä s klasickými nepriateľmi, no všetko vrcholí ohromnými bossfightmi. Vývojári sa nevyhýbali ani quick time eventom a jednoduchým hádankám. Hodí sa povedať, že súbojová časť hry predstavuje na vyššej obtižnosti solídnu výzvu.

God of War II je pokladaný za jednu z najlepších hier na konzolu PlayStation 2 a bol vyhlásený „Playstation hrou roku“ na predávaní cien Golden Joystick Award 2007. V roku 2009 ho IGN vyhlásilo za druhú najlepšiu hru v celom cykle Playstation 2, no a Complex v roku 2012 dokonca za najlepšiu Playstation 2 hru všetkých čias. Hodnotenie na Metacritic je 93/100. Darilo sa mu aj finačne – išlo o najlepšie predávajúci sa titul vo Veľkej Británii počas prvého týždňa od vydania a celosvetovo bolo predaných 4,24 milióna kópií, vďaka čomu sa stal štrnástou najpredávanejšou hrou na Playstation 2. Jeho príbeh bol vydaný aj knižne a to vo februári 2013.

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl – PC

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl voľne inšpirovaný filmom Stalker od Andreja Tarkovskeho vyšiel v Európe 23. marca 2007. Hra by sa dala definovať ako first person shooter survival horor situovaný do otvoreného sveta , konkrétne do nehostinného prostredia zničeného černobyľskou katastrofou. Hru vytvorilo štúdio GCS Game World  a jednalo sa o úplne prvý diel z tohto univerza. Neskôr však vyšli ešte dve pokračovania: Clear Sky a Call of Pripyat.

S.T.A.L.K.E.R. je primárne FPS, ale obsahuje aj prvky RPG. Nejedná sa však o klasické levelovanie, aké poznáme z iných hier. Postava sa vyvíja od nováčika po experta, kde má každý ďalší stupeň pozitívny dopad na schopnosť presnejšie mieriť pri streľbe. Okrem toho zbierate artefakty, ktoré majú následne pozitívny, ale aj negatívny dopad na postavu. Výnimočné vzácne artefakty majú potom čisto pozitívny dopad. V hre je veľké množstvo predmetov a preto musíte rozumne manažovať vlastný inventár a zbavovať sa zbytočných predmetov. S.T.A.L.K.E.R. sa pokúšal aj ako akúsi interaktivitu v rámci rozhovorov, ale v konečnom dôsledku je všetko limitované len možnosťou prijať, alebo odmietnuť misiu. V hre bojujete ako proti klasickým protivníkom, tak aj proti zmutovaným stvoreniam.

Hra získala decembri 2007 ocenenie Gamespot, za najlepšiu atmosféru v hre. Hodnotenie na Metacritic je 82/100. Čo sa týka predajov, celá séria S.T.A.L.K.E.R. nakoniec predala cez 2 milióny kópii a stala sa celosvetovou populárnou značkou.

MotorStorm – PS3

V naších končinách uzrela táto bláznivá pretekárska hra svetlo sveta 23. marca 2007. Pod jeho vývoj sa podpísali tvorcovia z Evolution Studios a vydanie zastrešila spoločnosť Sony Computer Entertainment. Hra vyšla výlučne na Playstation 3 a dočkala sa aj troch pokračovaní: Pacific Rift, Apocalypse a Arctic Edge. V januári 2012 došlo k úplnému vypnutiu online multiplayer serverov. V súčasnosti nie je oznámené žiadne pokračovanie ani remaster.

Každý z vás, kto hru vyskúšal nám dá určite za pravdu, že Motorstorm ponúkal jednu z najlepších adrenalínových atmosfér a pocitu z rýchlosti, spomedzi všetkých pretekárskych hier. Odohrávala sa na fiktívnom šampionáte zvanom MotorStorm Festival v Monument Valley a cieľom bolo vyhrať tieto off-road preteky. K dispozícii ste mali nákladné autá, buginy, rally, motorky a ďalšie. Vďaka tomu sa hra dostala aj do Guinessovej knihy rekordov, pretože použila sedem rôznych druhov použiteľných vozidiel, s ktorými sa dalo pretekať. Jednotlivé vozidlá ste dokonca mohli ovládať pomocou pohybových senzorov na PlayStation 3 Joysticku. Táto funkcia však bola skôr na pobavenie a vyhrávať s ňou bolo takmer nemožné. Aby ste uspeli, museli ste dokonale poznať každú trať,  možné skratky, správanie každého z vozidiel a navoliť aj vhodnú stratégiu. Online multiplayer bol príbehom sám o sebe.

Hra bola prijatá pozitívne kritikmi aj hráčmi. Na Metacritic si vyslúžila hodnotenie 82/100. Na jedenástom vyhlasovaní Interactive Achievement Award, získala ocenenie pretekárska hra roka.

Spomínate si na tieto hry tiež s nostalgickým povzdychom? Alebo s nimi máte iné skúsenosti? Spomeňme však schválne i ďalšie zaujímavé tituly, ktoré vyšli v tomto mesiaci. Menovite sú to napríklad Tekken 5: Dark Resurrection, Tom Clancy’s Ghost Recon Advanced Warfighter 2, Ratchet & Clank: Size Matters, Armored Core 4, Virtua Tennis 3, Command & Conquer 3: Tiberium Wars, The Elder Scrolls IV: Shivering Isles, Penumbra: Overture, Tom Clancy’s Splinter Cell: Double Agent. To je už naozaj slušný výber, čo poviete?

Udalosti mesiaca marec 2007, ktoré stoja za zmienku… Vedeli ste, že?

  •  Presne 14. marca Microsoft oznámil vznik neveľmi populárnej služby Games for Windows – Live pre osobné počítače. Samotná služba odštartovala ešte v máji toho istého roka a vydržala až do roku 2014. Nech je jej zem ľahká.
  • Microsoft koncom mesiaca, presnejšie 27. marca oznámil nový Xbox 360 Elite, ktorý sa prezentoval väčším pevným diskom a možnosťou HDMI výstupu. Do predaja sa dostal v apríli.
  • Len o deň neskôr došlo k ďalšiemu zaujímavému oznámeniu.  Spoločnosti Nintendo a Sega totiž 28. marca oznámili spoločný titul nazvaný Mario & Sonic at the Olympic Games pre Nintendo DS a Wii. Pýtate sa, čo je na tom vlastne zaujímavé? Mario & Sonic at the Olympic Games boli totiž prvou hrou, kde sa spolu stretli tieto dve veľké videoherné legendy.

Prvý diel nášho špeciálu je na konci. Marec roku 2007 nepochybne patril k tým silnejším mesiacom a priniesol veľa zaujímavého. Ako ho vnímate vy osobne?

Komentuj!