Register

A password will be e-mailed to you.

Posledný firmware update s označením 4.5 priniesol aj veľmi očakávanú novinku, ktorou je možnosť rozšíriť svoju PlayStation 4 o externý harddisk. Funkcia je zaujímavá najmä pre tých z nás, ktorým nie je po chuti rozoberať svoju konzolu za účelom rozšírenia pôvodného ukladacieho priestoru. Povedzme si totiž na rovinu, 500 gigabajtový harddisk pôvodnej PlayStation 4 zaplníte vzhľadom na veľkosť dnešných hier pravdepodobne pomerne rýchlo.

Externý harddisk by mal po sformátovaní fungovať ako PLUG and PLAY a PlayStation 4 ho ihneď rozozná. Všetky downloady a inštalácie sú po jeho pripojení ukladané na toto externé úložisko. Tiež môžete presúvať existujúce súbory na externý disk.

Keďže na trhu máme nespočetné množstvo externých diskov, v niekoľkých bodoch si zhrnieme aký si vybrať, respektíve nevybrať pre svoju PlayStation 4:

  • Externý disk musí byť kompatibilný s USB 3.0

Tento bod nepotrebuje ďalšie vysvetľovanie. Externé harddisky s USB 2.0 nebudú s vašou PlayStation 4 kompatibilné. Pozor na to!

  • Nekupujte SSD harddisk

Tieto obyčajne rýchle a stále viac a viac používané harddisky vám budú fungovať s PlayStation4, no nezaznamenáte žiadne zrýchlenie v porovnaní s klasickými harddiskami. Tie sú navyše podstatne lacnejšie. Takže kúpa drahšieho SSD, len pre potreby PlayStation 4 sa jednoducho neoplatí. Toto obmedzenie vyplýva z obmedzení v hardvéri PlayStation 4.

  • Ak už máte kúpený harddisk USB 2.0, nemusíte zúfať

Pokiaľ chcete použiť svoj starší, no stále spoľahlivý harddisk s rozhraním USB 2.0, stačí vám zakúpiť redukciu USB 2 – USB 3 a harddisk môžete použiť, aj keď dôjde k určitému obmedzeniu rýchlosti. Dôležité však je, že bude použiteľný.

  • Konkrétna značka nerozhoduje

Rozhranie USB 3.0 je univerzálne a aj keby vám SONY odporúčalo niektorú z ich preferovaných značiek, nemusíte ich počúvať. Úložisko bude fungovať aj keď sa nebude jednať o niektorú z veľkých značiek harddiskov.

  • Doplnkové funkcie harddiskov môžete ignorovať

Harddisky, ktoré používajú rôzne bezpečnostné prvky a doplnkový software využijete prevažne pri pripojení k PC. Ak však plánujete použiť harddisk len pre svoju PlayStation 4, môžete ušetriť a kúpiť lacnejší – základný model. Rozhranie PlayStation 4 neumožňuje využitie doplnkových funkcii harddiskov a každý bude pracovať, len ako štandardné úložisko.

Ak máte vlastné skúsenosti, alebo postrehy s pripojením externých diskov k PlayStation 4, budeme radi ak sa s nami o ne podelíte v diskusii.

Komentuj!