Register

A password will be e-mailed to you.

Zohnať relatívne cenovo dostupné osemjadro je v praxi utópia. Niet sa však čomu čudovať. Intel drží pomyselný štafetový kolík pevne vo svojich rukách už niekoľko rokov.

Nakoľko AMD nedokázalo konkurovať Intelu inde, ako na poli low-end procesorov, ceny mid/high-end a enterprice procesorov sa dlhodobo držia pomerne vysoko. Spoločnosť AMD však konečne predstavila svoj výplod päťročnej práce a z výsledku vyplýva, že tomuto výrobcovi skutočne môže svitať na lepšie časy. Stane sa však pravdepodobne niečo ešte dôležitejšie. Je možné, že AMD svojou agresívnou cenovou stratégiou tak razantne pohne cenami procesorov (najmä tých výkonnejších), že aj menej peňažne zabezpečený hráč bude schopný vyskladať si výkonnú zostavu za zlomok peňazí.

Poďme sa pozrieť na fakty ohľadom predstaveného novej rady procesorov s produktovým názvom Ryzen.

AMD na začiatku svojej novej a dlhej cesty predstavil logicky najskôr pomyselný high-end. Tieto procesory majú výkonovo konkurovať i7mičkovým procesorom od Intelu. Schválne píšem o výkonovej konkurencii, pretože čo sa týka ceny, AMD zvolilo veľmi agresívnu cenovú politiku, na ktorú bude musieť Intel bez pochýb zareagovať.

Predstavené procesory integrujú až osem fyzických jadier, ktoré sú dodatočne rozdelené až na 16 logických jadier. Áno, čítate dobre, AMD ponúka už v základe 7mičkovej triedy 8 jadier pre každý dostupný model. Predstavené boli 3 modely. Všetky sú kompatibilné s päticou AM4, do ktorej zasadíte výhradne DDR4 pamäte. Všetky predstavené procesory sa budú dať pretaktovať, pokiaľ to bude podporovať základná doska.

Model AMD Ryzen 1800X prináša základný takt na úrovni 3,6 GHz. Nejde o nič horibilné, no ak zvážime aplikáciu až ôsmich fyzických jadier, toto číslo vzbudí rešpekt. Každý z predstavených procesorov integruje niečo čomu AMD vraví „Boost clock“ . Ide o staré známe Turbo, na ktoré sme si rokmi zvykli pri Intel procesoroch. AMD však tvrdí, že táto technológia je v praxi iná, toto však potvrdia až dodatočné testy. Boost takt pre model 1800X predstavuje pekne okrúhle 4GHz. A áno, pre všetkých 8 jadier naraz. Aktivácia tejto vyššej frekvencie by mala závisieť od osadeného chladenia. Ak budete schopný procesor chladiť s dobrými výsledkami pri plnej záťaži, teoreticky je možné, že sa procesor v prípade potreby (rendering, gaming, multitask) pretaktuje a zostane na 4GHz po celú dobu záťaže. AMD prekvapila udávaným TDP pre tento TOP model s hodnotou LEN 95W. Najzaujímavejšia je však na všetkom cena takéhoto riešenia. AMD by si mal pri uvedení na trh vypýtať „len“ 559€, čo o oproti konkurencii takmer o polovicu menej. K procesoru sa nebude pravdepodobne ani pribalovať „stock“ chladič, čo síce zamrzí, no v praxi je tento počin úplne logický, a v rámci trhu normálny.

Ďalší predstavený model sa pýši modelovým označením AMD Ryzen 1700X. Základný takt bol stanovený na 3,4 GHz. Boost takt taktiež klesol, a to na 3,8GHz. TDP ostáva však identické s modelom 1800X a teda 95W. K procesoru taktiež nebude k dispozícii základný chladič. Na chladenie budete musieť myslieť dodatočne. Cena bola predbežne nastavená na 439€.

Posledný s predstavených procesorov je pre mňa osobne najzaujímavejší a boduje najmä cenou. Predstavený model nesie modelové označenie AMD Ryzen 1700, tento krát bez Xka. Čo vám však absencia Xka na konci označenia prinesie? Základný takt procesora je nastavený „len“ na 3GHz. Boost takt sa však vie vyšplhať až na 3,7GHz. Zaujímavé je udávané TDP na úrovni len 65W. V tomto prípade teda nie je pre AMD problém pribaliť aj základný chladič, ktorý si AMD pomenoval Wraith Spire. Tento papierovo najslabší model by mal byť ponúkaný za cenu 359€. Z uvedených špecifikácii mi vyplýva, že ak budete chcieť procesor poriadne pretaktovať, poprípade budete chcieť profitovať s Boost frekvencie, budete musieť zakúpiť výkonnejší chladič, čo však finančne rozhodne nezruinuje peňaženku.

Viaceré testy naznačujú, že výkon predstavených 8 jadrových (16 logických jadier) AMD Ryzen procesorov bude veľmi vysoký, v niektorých neoficiálnych, predbežných testoch sa výkon vyšplhal až nad svojich konkurentov od Intelu.

Medzičasom samozrejme unikli na internet výkonové testy. Ich validita je však pred vydaním otázna, vzhľadom na často chýbajúcu metodiku testovania.

Server wccftech uvádza hneď niekoľko meraní, ktoré si v krátkosti preberieme:

Test bol zameraný na reálny výkon jedného jadra v porovnaní s testovacím polom, v ktorom sa nachádzajú procesory od Intelu v porovnaní s novým, zatiaľ výkonovo najvyššie postaveným procesorom s modelovým označením AMD Ryzen 1800X. Ďalšie testy prebiehajú v podobných podmienkach pri režime, ktorý využíva všetky dostupné vlákna (threads/vituálne jadrá). V teste boli tieto procesory:

R7 1800X: @ 4.1GHz (s XFR) predpokladaná cena €550,90
i7 7700K: @ 4.5GHz približná cena €391,90
i7 6900K: @ 4.0GHz (s Turbo Core 3.0) približná cena €1 179
i7 6800K: @ 3.8GHz (s Turbo Core 3.0) približná cena €484,90
i7 5960X: @ 3.5GHz približná cena €1 159
FX 8350: @ 4.2GHz približná cena €162,90

V nasledujúcich obrázkoch, ktoré sme získali zo servera wccftech, si môžete pozrieť, ako sa novinka od AMD presadí v CPU testoch oproti momentálnej konkurencii.

 

AMD Ryzen CPU Počet jadier/počet vlákien Cache TDP Chladič Základný takt na jadro Turbo takt na jadro XFR Predpokladaná Cena
AMD Ryzen 7 1800X 8/16 20MB 95W N/A 3.6GHz 4.0GHz 4.0GHz+ €550,90
AMD Ryzen 7 1700X 8/16 20MB 95W N/A 3.4GHz 3.8GHz 3.8GHz+ €440,90
AMD Ryzen 7 1700 8/16 20MB 65W Wraith Spire 3.0GHz 3.7GHz N/A €359,90

Nech nový počin od AMD dopadne hocijako, faktom zostáva, že nove Ryzen procesory s určitosťou vdýchnu AMD svieži vietor do plachiet. Najdôležitejšie na tom však je to, že už nebudeme musieť ako konzumenti trpieť dlhotrvajúci monopol Intelu, čo ho v konečnom dôsledku skôr, či neskôr bude viesť k zníženiu cien desktopových procesorov. Či už napokon Intel zabojuje a stihne nové Ryzeny pokoriť ešte tento rok je v podstate jedno. Tak či onak, cenová vojna sa začala, a v nej vždy vyhrávajú hráči!

Komentuj!