Register

A password will be e-mailed to you.

Nezabudnem na časy, keď som ako malý žil v domnení, že každá dobrá videohra pochádza z Ameriky. Bolo to už dávno, no aj dnes sa nájde zopár jedincov, čo ešte stále zastáva tento názor. Je však potrebné ich vyviesť z omylu, pretože i v iných krajinách sa urodilo mnoho kvalitných titulov. Možno práve teraz hráte svoju obľúbenú hru o ktorej ani len netušíte, že pochádza od našich severných susedov. Naši severní susedia, Poliaci, pokojne môžu taktiež pokojne konkurovať viacerým prestížnym herným vydavateľstvám a my si dnes predstavíme TOP 12 najlepších poľských videohier podľa našej redakcie.

12. Layers of Fear

Desivý horor s často meniacim sa herným prostredím iste vystraší aj na horory zvyknutých hráčov. Svojím netradičným a nie tak často vídaným spracovaním, je táto hra jedinečná a vystupuje z davu. Jedná sa o príbeh duševne chorého maliara, ktorý vyjadruje svoje pocity prostredníctvom svojich malieb. Príbeh, ktorý vás vydesí, ale zároveň vás bude priťahovať, budete hltať plnými dúškami a neprestanete hrať kým hru zdarne nedokončíte. A ak by ste chceli viac, k hre vyšlo aj vydarené DLC Inheritance, kde si pre zmenu zahráte za maliarovu dcéru.

Layers Of Fear 2016-03-06 00-48-58-02811. Gorky 17

Zábavná a vydarená kombinácia real-time stratégie a RPG hry si získala mnoho priaznivcov a hoci by sme ju mohli radiť medzi tie old school kúsky, ešte aj dnes má mnoho vyznávačov. V hre ovládate trojčlennú skupinu vojenskej jednotky NATO, ktorá sa snaží prísť na stopy svojim zmiznutým kolegom zo skupiny Jedna. Vyriešiť záhadné zmiznutie však nebude jednoduché, nakoľko postup vo vašej záchrannej misii vám budú komplikovať mutanti.

gorky_screen110. Vanishing of Ethan Carter

Vanishing of Ethan Carter je mierne mysteriózny príbeh detektíva Paula, ktorý sa snaží vyšetriť prípad zmiznutia mladého Ethana. Ethan, ktorý sa ocitá v nebezpečenstve, totiž posiela detektívovi záhadný list. Na základe neho, ste nútení vydať sa do pôsobivého, no miestami desivo pôsobiaceho mesta Red Creek Walley. Výborná hrateľnosť s hlbokým a prepracovaným príbehom vás vtiahne do deja a pohltí.

the_vanishing_of_ethan_carter9. This War of Mine

Hoci vás This War of Mine možno na prvý pohľad neočarí vizuálom, či ihneď nepohltí hrateľnosťou, svojou prepracovanosťou zaujme mnohých hráčov, obľubujúcich realistické post-apokalyptické hry. Život vo vojne je krutý a prináša mnoho obetí. Práve túto krutosť chcú autori hry This War of Mine ukázať svetu a pri hraní sa človek často krát pozastaví nad tým, ako sám premýšľa čo by robil v obdobnej situácii on sám. K tomuto simulátoru prežitia neskôr vyšlo aj DLC The Little Ones.

this-war-of-mine8. Bulletstorm

Tvorcovia hry Painkiller ako svoj prvý veľký projekt vytvorili veľmi zábavnú strieľačku z pohľadu prvej osoby, ktorá vyniká svojským spracovaním. Vašou úlohou bude pomstiť sa veliteľovi vášho oddielu, ktorý zradil celú jednotku a úspešne a hlavne živý a zdravý uniknúť z neznámej planéty. Cestu vám budú komplikovať mutanti a za ich likvidáciu zbierate takzvané bulletpointy, za ktoré ste odmeňovaní v systéme skillshot. Pritom platí, že čím kreatívnejšie ich zabíjate, tým ste lepšie ohodnotení.

bulletstorm7. Séria Shadow Warrior

Netradičné spojenie historického obdobia japonského šogunátu s novodobými prvkami akčných hier vzbudilo v mnohých fanúšikoch veľký obdiv. Shadow Warrior z roku 2013 bol vlastne rebootom staršej hry, no u hráčov uspel na jednotku s hviezdičkou. Vžijete sa v ňom tak ako v origináli, bojovníka Lo Wanga, ktorý to s katanou ovláda rovnako dobre, ako so strelnými zbraňami, či mágiou. Druhý diel z roku 2016 naviac nepriniesol žiadny zosun kvality, naopak znova dodal skvelú porciu zábavy.

shadow-warrior-26. Séria Dead Island

Štúdio Techland to so zombíkmi vie a dokázali to už prvým Dead Islandom. Hra ponúka zábavnú a návykovú hrateľnosť, dynamickú akciu a zaujímavý príbeh. Hráč má možnosť vžiť sa do úlohy jedného zo štyroch preživších, ktorých osud neúprosne vrhne na tropický ostrov zamorený nemŕtvymi. Hra vlastne ponúka protipólny pohľad na svet, ktorý je na jednej strane rajom na zemi, no na strane druhej peklo, v ktorom by sa nechcel nik normálny ocitnúť.

dead-island-e3-20115. Painkiller

V rebríčku samozrejme nemôže chýbať ani už spomínaný Painkiller. Neopakovateľná hororová atmosféra s démonickým herným prostredím dodáva tejto hre to pravé neopozerané čaro, ktoré z nej robí unikát. Strach a napätie na vás číha na každom kroku a vy netušíte, čo na vás vybehne na ďalšom rohu. Nielen atmosféra ale aj veľmi zábavná hrateľnosť, ktorú dokázali poľskí vývojári People Can Fly povýšiť na ďalší level, má za následok kultový status tejto hry a zaradila ju medzi to najlepšie, čo si v rámci arénových FPS môžeme zahrať. Dočkala sa aj viacerých expanzií a dokonca aj remaku a sequelu v jednom.

painkiller-recurring-evil4. Two Worlds II

Kvalitne spracovaná RPG hra zasadená vo fantasy svete si vybudovala vo svojom rebríčku podobných hier popredné miesta. Neostáva konštatovať len to, že právom, nakoľko spĺňa všetky kvality RPG hier zo starej školy. Prepracovaný príbeh, pod kožu derúca sa atmosféra, podmanivý svet, chytľavá hrateľnosť to všetko robí túto hru právoplatným konkurentom takých skvostov ako napríklad Oblivion či Gothic.

two-worlds-ii3. Séria Call of Juarez

Hoci sa hráči počítačových hier doposiaľ  nikdy nedočkali svojho portu hry Red Dead Redemption, nemôžeme tvrdiť že o kvalitné westerny je na PC núdza. Tvrdí chlapi, ktorí sa s hrdosťou neboja vyriešiť si svoje nezhody pred salónom a zašpiniť si ruky, to sa už dnes veľmi nenosí. No nezúfajte, zažiť skutočný pocit z prestreliek divokého západu stále máme možnosť v hre Call of Juarez od Techlandu, ktorá sa následne dočkala troch pokračovaní. A hoci Call of Juarez: The Cartel, zasadený do prítomnosti nebol takou trefou do čierneho,  Gunslinger zase zase znamenal návrat na vrchol.

call-of-juarez-gunslinger2. Dying Light

Populárny a v dnešnej dobe veľmi často využívaný námet zombie apokalypsy využilo poľské štúdio Techland aj vo svojej parkourovej FPS Dying Light. Z hry je možnosť vycítiť hmatateľný pocit konca sveta a dokonale graficky spracovaní nemŕtvi skutočne vedia poriadne vydesiť. Hoci je podobných hier veľmi veľa, tých z pohľadom prvej osoby máme iba od našich poľských susedov a je kvalitou im zatiaľ konkuruje málokto. Vydarené bolo aj rozšírenie The Following, kde ste si mohli pre zmenu viac zajazdiť na bugine.

dying_light_the_following_011. Trilógia The Witcher

Veľmi populárna a povedal by som jedna z najhranejších RPG hier posledných rokov pochádza z Poľska. Je veľmi pozitívne, že aj hru takýchto rozmerov dokáže vytvoriť európske štúdio. Nedá sa popierať, že za časť popularity vďačí i pôvodným knihám od Andrzeja Sapkowskeho, lenže celý svet ju pozná hlavne vďaka videohrám. Videohernú sériu Witcher si hráči obľúbili až natoľko, že si kupujú rôzne komiksy, oblečenie či šperky súvisiace s hrou. Každoročne môžeme na rôznych videoherných výstavách vídať aj prepracované kostýmy, do ktorých sa obliekajú fanúšikovia a to nielen mužského pohlavia.

Ako vidíte, naši severní susedia z Poľska toho majú na rováši viac než dosť a ja sám som ešte donedávna netušil, že také kvalitné tituly aké sme dnes predstavili, vytvorili práve oni. Môžeme byť právom hrdí na to, že aj v strednej Európe vyrastá vývojárska elita, dosahujúca obdobných kvalít, aké možno vídať u amerických štúdií. Dúfajme, že nás svojimi počinmi budú aj naďalej príjemne prekvapovať.

Komentuj!