Register

A password will be e-mailed to you.

Produkty od spoločnosti Creative sa mi testujú veľmi dobre, nakoľko sa mi do rúk vždy dostanú zaujímavé a vo výsledku vydarené kúsky. Iba nedávno som mal tú časť s headsetom H5 Tournament Edition, reproduktorom Sound Blaster Roar Pro, a predtým to boli ďalšie produkty, pričom ich recenzie nájdete taktiež na našej stránke. Pred Vianocami sa mi do rúk dostala horúca novinka od Creative, a to ich herný soundbar nazvaný Katana. Ako dopadli spoločne strávené chvíle, vám prezradím na nasledujúcich riadkoch.

V prvom rade musím povedať, že som skôr priaznivec samostatne rozmiestnených reproduktorov, než soundbarov, no Katana nedostala svoj názov iba náhodou. Je to produkt, ktorý je precízny, správne vyvážený, zbavený nedokonalostí, rovnako ako meč nesúci toto meno. Sound BlasterX Katana je produkt, ktorý vás dokáže rozsekať, no v tom pozitívnom zmysle slova.

creative-sound-blasterx-katana_aa42cd932506c4d4

Balenie

Krabica od produktu je skutočne veľká, no nemožno sa tomu čudovať. Všetko je v nej pekne uložené, nič sa nemôže poškodiť, doškriabať, ani nič podobné. Miestom vo vnútri krabice by sa síce dalo aj ušetriť, avšak prvoradá je bezpečnosť produktu.

Vo vnútri nájdete samotný soundbar, subwoofer, nevyhnutnú kabeláž, diaľkové ovládanie, úchyty na pripevnenie ku stene a užívateľské príručky. Všetko je prehľadne pooddelované a v balení má svoje miesto. Je to síce detail, no z môjho pohľadu jednoznačné plus. Jedna vec mi však trochu chýbala. Ide o optický kábel, ktorý by mohol byť v balení, ale zrejme nie je možné mať všetko.

Špecifikácie produktu

– Konfigurácia systému: systém 2.1

– Rozmery (V x Š x H):

  • Soundbar: 60.0 x 600.0 x 79.0 mm
  • Subwoofer: 333 x 130 x 299 mm

– Hmotnosť:

  • Soundbar: 1.5 kg
  • Subwoofer: 4 kg

– Farba: čierna

Vyhotovenie

Samotný soundbar je vyhotovený naozaj precízne. Skriňa je vyrobená a zosilnená panelom z lešteného hliníku. Na pohľad je všetko tip – top, na dotyk taktiež a vďaka povrchovej úprave nevidno na soundbare každú špinku.

Subwoofer je taktiež vyhotovený kvalitne a ako hlavný materiál bol zvolený plast. Nevidím v tom žiaden problém, je to bežná prax. Čo sa mi však skutočne páčilo, sú zaoblené rohy a hrany, takže ak by ste náhodou nohou zavadili o skrinku, nebude to tak bolieť. Mne sa to síce neprihodilo, no hráči, ktorí budú mať subwoofer umiestnený niekde pri nohách pod PC stolíkom, sa to môže stať. Vyhotovenie je teda ukážkové.

under-monitor-system

Vzhľad

Dizajn zariadenia sa z môjho pohľadu vydaril, čo môžem povedať ihneď v úvode tejto časti. Sound BlasterX Katana je tzv. “Under Monitor Audio System”, pričom jeho význam si ľahko domyslíte z prekladu. Vďaka zvolenému dizajnovému riešeniu Katanu bez problémov umiestníte priamo pod monitor, respektíve TV. Výška soundbaru je približne 6 centimetrov, čo je skutočne málo na to, čo všetko v sebe tento produkt skrýva, avšak k tomu sa dostanem neskôr. Vďaka tejto výške je Katana vhodná pre každého, kto hľadá soundbar, pri ktorom nebude musieť riešiť umiestnenie. Elegantný vzhľad je už iba takým bonusom, ktorý s celkovou praktickosťou učaruje jeho užívateľom. Ako napríklad mne…

creative-sound-blasterx-katana

Aurora Reactive

Táto časť recenzie sa bude venovať osvetleniu. Aurora Reactive je systém reaktívneho osvetlenia, o ktorý sa stará 49 programovateľných LED diód umiestnených na spodnom leme soundbaru. Farebný rozsah je 16.8 milióna farieb, takže ak budete túžiť po blankytne modrej, alebo khaki farbe, nie je to problém. Môžete využiť prednastavené profily, no nechýba ani možnosť vytvoriť si vlastný profil za pomoci obslužného programu. Pri profile Gaming sa budú priebežne meniť rôzne farby, pri profile Cinema je osvetlenie čisto oranžové a podobne. Fantázii sa medze nekladú a skutočne môžete mať pod monitorom, respektíve TV aj cirkusovú manéž.

Konektory, ovládacie prvky a pripojiteľnosť

Soundbar Katana prináša pre záujemcov množstvo konektorov, slúžiacich pre zapojenie. K dispozícii je vstup na mikrofón, slúchadlá, AUX-in, optický vstup, USB vstup a micro USB konektor pre spojenie Katany s PC. Chýba vám niečo? Čo tak bezdrôtové pripojenie? I to je prítomné, k dispozícii je aj Bluetooth vo verzii 4.2, takže počúvanie hudby priamo z mobilu taktiež nie je problém. Jedinou podmienkou je, že váš telefón, prípadne iné Bluetooth zariadenie musí disponovať podporou profilu A2DP.

Ak sa čudujete, z akého dôvodu je na soundbare vstup pre slúchadlá, je to preto, aby ste počas večerného hrania nebudili polovicu bytovky, respektíve suseda, ktorý oddychuje po náročnej poobednej smene.

Creative-Sound-BlasterX-Katana-01

Čo sa týka ovládacích prvkov, na hornej strane Katany nájdete päticu tlačidiel. Je to klasické on/off tlačidlo, ktoré však slúži aj pre spustenie párovania s Bluetooth zariadením, plus a mínus pre korekciu hlasitosti, Source a SBX. Source vysvetľovať zrejme netreba, no a SBX je tu z dôvodu zmeny prednastavených profilov (tie sú nasledovné: Neutral, Gaming, Night, Cinema a Concert).

Ku Katane je pribalené aj diaľkové ovládanie, ktoré presne spĺňa to, na čo je určené. Každé tlačidlo má svoju funkciu, všetko je prehľadné, ale sa dalo očakávať.

remote-control

To najpodstatnejšie – zvuk

Dostávam sa k tej najpodstatnejšej časti, a to zvuku. Načo by predsa niekomu bol soundbar, prípadne slúchadlá, ktoré síce pekne vyzerajú, majú dobré vybavenie, no v konečnom dôsledku hrajú ako “z kanála”? Odpoveď na túto otázku je jednoduchá, nanič. Creative Sound BlasterX Katana však našťastie do tejto kategórie nepatrí, práve naopak. Nech už je soundbar akokoľvek dobre vyzerajúci a vybavený, zvukovo je na to ešte lepšie. Ide o špičkový produkt bez kompromisov.

Katana v sebe ukrýva 5 meničovú zostavu, pozostávajúcu z dvoch stredne basových meničov orientovaných nahor, dva výškové reproduktory a jeden menič s dlhým dosahom, ktorý je umiestnený do subwooferu. Každý jeden menič má vlastnú komoru a je napájaný zosilňovačom, ktorý má DSP riadenie pre zaistenie presného zvukového prednesu.

Beze jména

Aby som bol ohľadom zosilňovačov presnejší, Katana v sebe ukrýva tri zosilňovače s celkovým výstupom 75 RMS a maximálnym výkonom 150 W. Zosilňovače sú riadené viacjadrovým procesorom DSP (Digital Signal Processor) SB-Axx1, a ako to vlastne celé funguje znázorňuje nasledovná ilustrácia.

tri-amp-design

Keď odhliadnem od podrobného popisu, zvuk soundbaru je skrátka vynikajúci a ostrý, ako Katana. Výšky sú jasné a zreteľné, nesplývajú s inými zvukovými zložkami a platí to samozrejme aj naopak. Stredy rozpoznateľné bez problémov, žiadne splývanie, no a basy sú na tom podobne. Je to síce strohé hodnotenie, ale po zvukovej stránke nemám Katane čo vytknúť. Takže soundbar nielen dobre vyzerá, ale aj výborne zvučí. Čo viac chcieť, no nie?

Opomenúť samozrejme nemožno ani 24bitový zvuk vo vysokom rozlíšení. Pokiaľ máte k dispozícii zvukové stopy, ktoré sú bezstratové a v skutočne výbornej kvalite, Katana vám umožní vychutnať si ich naplno. SB-Axx1 je totiž certifikovaný dekodér Dolby Digital pre prevod analógového zvuku (stereofónneho alebo 5.1) z optického zdroja do digitálnych 5.1 konfigurácií (až 24 bitov/96 kHz).

inside_subwoofer

Katanu okrem toho môžete využiť aj ako zvukovú kartu, ktorá vie simulovať Virtual 7.1 kanálový zvuk. Vďaka tomu reprodukuje herné efekty a zvukové vnemy (výborná vec pre hráčov, uľahčí vám to súboje vo virtuálnych bojiskách), no pre využitie tejto funkcionality Katanu musíte mať pripojenú k PC.

Software

Aby ste naplno mohli využiť funkcionality Katany, musíte si nainštalovať obslužný program Sound Blaster Connect. Nebudem sa mu venovať príliš dlho, je to zbytočné, iba v krátkosti vám poviem, že vďaka tomuto šikovnému nástroju môžete meniť farebné podsvietenie, nastaviť virtuálny 7.1 zvuk, hrať sa so zvukom, vytvárať nové profily a podobne. Nechýbajú vychytávky ako Crystalizer, Dialog+, Immersion, Smart Volume či herné profily, ktoré zvuk Katany prispôsobia zvolenému titulu. Program je jednoduchý na obsluhu, dostatočne prehľadný, skrátka sa s nim pracuje dobre a nechýba v ňom nič podstatné.

Záver

Herný soundbar Creative Sound BlasterX Katana je skutočne vynikajúci produkt, na ktorom sa iba ťažko hľadajú chybičky. Ponúka vynikajúci zvuk, elegantný, no zároveň nie prekombinovaný dizajn, prispôsobiteľné osvetlenie, bohaté možnosti pripojenia, skrátka nechýba nič. Za odporúčanú predajnú cenu 299 € dostanete skutočne vydarený produkt, ktorý vám dokáže podať verný, “bohatý” a kvalitný zvuk. Hoci som už v úvode povedal, že radšej mám samostatne stojace reproduktory, Katana je soundbar, ktorý by som mal doma rád. Je iba škoda, že sa po testovaní museli naše cesty rozísť. Na záver iba poviem, choďte do toho, Katana stojí za to!

Za zapožičanie produktu na testovanie ďakujeme tuzemskému zastúpeniu spoločnosti

Creative Sound BlasterX Katana – Soundbar, ktorý vás rozseká
Pravdepodobne to bude znieť zvláštne, ale soundbar Creative Sound BlasterX Katana je produkt, na ktorom je ťažko nájsť slabé miesto. Vynikajúci zvuk, vydarený dizajn, bohatá funkcionalita, výborné hardware vybavenie, taká je skrátka Katana. Nekompromisná, premyslená do detailov, rovnako ako jej smrtiaca predloha. Takto má vyzerať produkt, ktorý svojmu majiteľovi bude robiť radosť.
Pozitíva
  • Vynikajúci zvuk bez kompromisov
  • Dizajn umožňujúci umiestniť soundbar pod monitor/TV
  • Bohatá funkcionalita
Negatíva
  • Nič podstatné, snáď iba mohol byť v balení optický kábel
5.0Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (8 Hlas)

Komentuj!