Register

A password will be e-mailed to you.

Farming Simulátor patrí k jedným z tých sérií, ktoré asi netreba dlho predstavovať, nakoľko názov hovorí za všetko. Prejdime tak rovno k veci. Ako sa vydaril najnovší prírastok do série, nazvaný jednoducho Farming Simulator 17?

Recenzovaná verzia: Xbox One

Napriek tomu, že ma séria Farming Simulator veľmi špecifické a verejne nepríliš hlasné publikum, vychádza každým druhým rokom už nejaký ten čas (Farming Simulator 2013, Farming Simulator 15, Farming Simulator 17). Farming Simulátor 17 je jednoducho hra pre každého správneho virtuálného farmára. A tentokrát si farmár našiel aj ženu … čiže si môžete zahrať i za farmárku.

screenshot05_en

Ak by som mal však posúdiť hru jednou vetou, tento prapodivný počin som si užil dostatočne na to, aby stál za zmienku v našej recenzii. Jedným dychom však dodávam, že rovnakú skúsenosť určite nedostane každý. K nosnej téme hry, a teda farmárčeniu, musíte mať akýsi natívny vzťah aby vás to bavilo. Hra ponúka, pre skúseného farmára, skutočne široké možnosti a na svoje si prídu rovnako fanúšikovia ťažkých agro strojov, ako aj hráči, ktorých zláka ekonomický faktor hry. Hra nenesie dovetok simulátor len tak pre nič za nič.

Ak mi vo Farming Simulator 17 niečo vyslovene prekážalo, tak je hlúposť umelej inteligencie. AI skutočne nie je na veľmi vysokej úrovni a skrz tento nedostatok môžete v niektorých momentoch nepekne nadávať. Ak si napríklad prenajmete robotníka, ktorý vám má poorať roľu, a on narazí hoci i na miniatúrnu prekážku, začínajú sa problémy. AI si s ňou jednoducho neporadí a musíte to prevziať vy. Ak sa však o svoju farmu staráte poctivo, určite na to prídete skôr, ako sa vám to odrazí na vašej ekonomike. Na druhej strane, niet nad možnosť zveriť jej ovládanie komplexnejšieho stroja. Dokáže to ušetriť hrozne veľa času, čo vám v konečnom dôsledku zrýchli prechod hrou.

screenshot06_en

Ak patríte k hráčom, ktorý si chcú len zajazdiť na ťažkých strojoch, zábava vás pomerne rýchlo prejde. Počas hrania budete musieť rozumne narábať s financiami, čo prináša príjemne realistický mikromanažment farmárskeho remesla. Musíte sledovať, aký obrat vyprodukujete za mesiac, ako sa darí vašemu dobytku, či si budete môcť dovoliť nové vozidlá pre váš ďalší farmársky projekt… niekedy nezostáva nič iné, ako vziať pôžičku z banky, poprípade vziať potrebný stroj na lízing.

Možností, ako spadnúť na finančné dno je neúrekom a preto je potrebné každý nákup poriadne zvážiť. Stačí zopár nesprávnych finančných rozhodnutí a za chvíľu ste na mizine. A  odtiaľ sa dostáva nahor len veľmi ťažko. Predtým, než budete konať, musíte si tak vždy položiť otázku “oplatí sa to”? Napríklad prenájom pomocníkov vám na jednej strane ponúkne väčšiu produktivitu, no na druhej strane si ním vyrábate paušálny náklad, čo sa nie vždy vyplatí. Treba jednoducho správne balansovať a to nie je také jednoduché. Iba skúsený farmár bude vedieť povedať, či je v poriadku vziať ťažký stroj na lízing, alebo si ho môže dovoliť aj v hotovosti.

screenshot13_en

Keď už sme pri tých peniazoch, poďme sa pozrieť na to, ako ich v hre vlastne získavate. Príjem je priamo závislý od predajov úrody, ktorú dopestujete na svojej farme. Akonáhle dopestujete nejakú surovinu, musíte ju však ešte predať. To môžete spraviť hneď na niekoľkých miestach dostupných v meste. Na jednom mieste vám vykúpia obilie, inde zasa vajíčka. Ako farmár teda nebudete riešiť len samotné pestovanie a zber úrody, musíte vyriešiť aj prepravu tovaru na predajné miesto, kde zaň dostanete finančnú odmenu. Aj pre skúsenejšieho, respektíve rozhľadeného fanúšika agro techniky bude ťažké odsledovať všetky dostupné značky niekedy až absurdne pôsobiacich vozidiel. Ich výber je skutočne obrovský. Okrem tradičného predaja úrody sa môžete zabaviť aj plnením vedľajších úloh, ktoré po väčšine obsahujú jednoduché zadanie. To treba splniť v rámci stanoveného časového limitu a je hotovo. V ekonomicko-zberateľskom miš maši je niekedy na nezaplatenie zamerať sa na jeden konkrétny ciel a pokoriť ho v rámci pár minút/hodín…

Ak ste čítali pozorne, určite cítite, že istým problémom hry je určitá repetitívnosť. To je však viac-menej pochopiteľné a tak by asi bolo neférové to kritizovať. Hlavne vzhľadom na konkurenciu v rámci žánru, ktorá v praxi neexistuje, patrí Farming Simulátor k najlepším simulátorom na trhu. I tak by som si do ďalšieho dielu želal nejaký pokus o oživenie repetitívneho farmárskeho života. Poďme sa teda pozrieť ako vyzerá váš bežný deň v hre Farming Simulátor 17.

screenshot07_en

Ráno vstávate so sliepkami, ako správny farmár. Dnes, rovnako ako každý deň na farme, môžete vykonávať dookola v ľubovoľnom poradí nasledovné činnosti:

  • Môžete sa voziť na traktore po svojom pozemku
  • Môžete k traktoru pripojiť radlicu a poorať pôdu
  • Môžete na svojom traktore jazdiť v kruhoch
  • Môžete na poli s vysoko rastúcou plodinou vyryť do poľa rôzne znaky, aby si ľudia mysleli že to spravili mimozemšťania
  • Môžete sadiť úrodu, hnojiť ju, zbierať, obrábať, predávať a tak podobne.

screenshot10_en

Áno, máte k dispozícii tonu rôznych prípojných vozidiel, radlíc, obrábacích strojov, výber je obrovský a skutočne rozumiem tomu, že niekoho jednoducho baví pohodlne sa usadiť a postarať sa o svoju virtuálnu farmičku. Hra mi svojím tempom a poslaním silne pripomína sériu Euro Truck simulátor. Ďalším unikátom takéhoto titulu je fakt, že sa ho neoplatí rozohrať na chvíľu. Vzhľadom na žáner je jasné, že ak niečo v hre spravíte, efekt na vašu celkovú ekonomiku sa prejaví až podstatne neskôr. Poteší však obrovská maličkosť, vďaka ktorej sa môžete aspoň medzi agro strojmi presúvať cez funkciu fast travel. Toto je obrovská úspora času a bez tejto funkcionality si Farming Simulator 17 neviem predstaviť.

Čo sa týka grafickej stránky veci, v tomto smere u mňa osobne hra celkom pohorela. Presne toto je totiž parameter, kde som očakával viac. Nie že by sa hra nesnažila zaujať hráča aj svojou vizuálnou stránkou, no ostalo iba pri snahe. Audio stránka je pritom v  poriadku. Nie som síce priveľký fanúšik do agro techniky, no ako malý chlapec som pochodil nejeden agro komplex a zvuky strojov a techniky pomerne sedia.

screenshot11_en

Problémom je, že človek si pri tom pokojnom zbere úrody či oraní, všíma viac ako v hocijakej dynamickejšej hre. A to doslova a do písmena. Napríklad taká tráva bez problémov prechádza cez fyzikálny model vozidla. Je humorné, že v situácii, ktorá je v hre úplne bežná, sa deje stále dookola to isté. Ani ovládanie vozidiel sa úplne nevydarilo a so simulátorom to nemá nič spoločné. Engine si z vás taktiež niekedy nepekne vystrelí. Neuverili by ste aké je niekedy jednoduché prevrátiť vozidlo na miniatúrnej prekážke, a to aj v nízkej rýchlosti, alebo dostať šmyk pri preprave úrody do mesta. Diaľka vykresľovania je zase taká nízka, že sa vám niekedy doslova objaví auto pred očami. A toto všetko strašne zamrzí..

Aký je teda Farming Simulátor 17? Repetetívny, komplexný, ale pre klasických hráčov zrejme skôr nudný. Hra trochu trpí technickými nedostatkami ľahkého charakteru, no je pravdou, že som nenašiel nič, čo by mi bránilo plnohodnotne plniť úlohy. Zastaralý engine je však cítiť a a to je škoda… Komplexnosť hry je však tak veľká, že ak patríte k tým, čo nedajú dopustiť na predošlé diely, užijete si i najnovší prírastok do série.

screenshot12_en

Hre podľa môjho názoru chýba nejaký arkádovejší mód, alebo niekoľko arkádových prvkov, ktoré by slúžili vyslovene na rozptýlenie opakujúceho sa farmárskeho života. Áno viem, názov hry je Farming Simulátor, no keď reálny život prestáva byť zábava, treba niečo vymyslieť, no nie?

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Farming Simulator 17 - Ďalší rok v živote farmára
Farming Simulator 17 výrazne ťaží z toho, že na trhu nemá takmer žiadnu konkurenciu. Nakoľko iba ťažko nájdete na trhu niečo podobné, nemôžete byť sklamaní, avšak musíte presne vedieť do čoho idete. V rámci rôznych prapodivných simulátorov naviac patrí k tým serióznejšie poňatým a za vyskúšanie svojim spôsobom stojí.
Pozitiva
  • Spracovanie témy / originalita
  • Očividný pokrok série
  • Príjemná cena
Negativa
  • Umelá inteligencia
  • Nie najmodernejší engine
60%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (6 Hlas)
78%

Komentuj!