Register

A password will be e-mailed to you.

Keď už sa zdalo že zombie nákaza bola navždy zažehnaná, vo Willamette sa znova začali diať podivné veci. Frank West sa tak musí minimálne ešte raz stať hrdinom, ktorého toto mesto zúfalo potrebuje. Síce sa mu do toho nechce, ale nakoľko nemá nič lepšie na práci, rozhodne sa vrhnúť do práce a popritom si vychutnávať krásnu vianočnú atmosféru zamoreného mestečka v Colorade. Takto nejak znie premisa štvrtého dielu série Dead Rising s jednoduchým názvom Dead Rising 4.

Recenzovaná verzia: Xbox One

A pritom to vyzeralo tak nádejne. Nakoľko sú povinné Zombrex čipy, výrazne spomaľujúce celý proces zombifikácie, všetci ľudia by mali byť prakticky imúnni voči zombie nákaze. No podivné experimenty v neďalekej vojenskej základni v mestečku Willamette spôsobia, že zombie nákaza sa začne znovu šíriť. Frank West už prežil niekoľko nákaz a tak už mu to už prestáva byť  vtipné. Jeho hlavnou zbraňou sa stáva hlavne pragmatizmus, sarkazmus a cynizmus.

DR4Vy sa vžívate práve do roly Franka Westa, v ktorého koži sa vydáte na popud vašej študentky Vick preskúmať tajný vojenský komplex vo Willamette. Zatiaľ čo vaša postava však v tom všetkom vidí skôr šťavnatý kúsok do novín, Vick je odhodlaná odhalené experimenty ukončiť. No keď nákaza naplno prepukne, všetko to ide bokom a prvoradou úlohou je zistiť, čo sa presne deje. Vaším najväčším nepriateľom je Obscuris, organizácia, ktorá po meste pátra po zvláštnom a veľmi nebezpečnom monštre, no nepočítajte s tým, že všetci preživší k vám budú automaticky priateľskí.

Popritom, ako budete prechádzať mestom, budete sem-tam na žiadosť lokálnej blogerky zastavovať lokálnych maniakov a ich zvrátené experimenty. Počítať však musíte s tým, že tip na maniakov sa občas nevydarí. Okrem toho samozrejme môžete zachraňovať jednotlivých obyvateľov mesta, ktorí potom zamieria do najbližšieho verejného úkrytu, no ten ešte predtým musíte zbaviť všetkých zombíkov.

V úkryte si následne môžete zakúpiť zbrane, vozidlá, či mapy okolia spolu s umiestnením zbierateľných predmetov. Inventár si, samozrejme, môžete zaplniť všetkým čo nájdete. Pritom platí, že čím viac civilistov zachránite a čím viac stanovíšť Obscuris zničíte, tým máte vyšší máte level, zdravie a väčší počet slotov na jeho dopĺňanie.

dr4Pokiaľ ste hrali predošlé diely, tvorenie rôznych bláznivých zbraní a vozidiel vám bude veľmi dobre známe. Zbrane v Dead Rising 4 nie sú nejak revolučné, no nájde sa tu pár skvelých kúskov, ako zbrane s tématikou Vianoc a Nového roku. Taký ľadový meč alebo kuša s ohňostrojom je taktiež fajn. Čo sa týka grafickej stránky, tá je na dobrej úrovni. Síce vás vyložene neohromí, no lokácie sú pestré a detailné. No zároveň je to staré dobré Willamette, takže nejaké prekvapenia nečakajte.

Hru u mňa zo začiatku sprevádzali aj rôzne grafické chyby. Väčšinou sa jednalo o chyby pozície objektov alebo nefunkčné kolízie. Aj neskôr sa vám občas môže stať, že keď zachraňujete obyvateľa pred zombie, nejaký sa vám zatúla za stenu alebo auto. Vy ho tak nemôžete zabiť a s nechuťou to vzdáte a idete ďalej.

dr4Čo sa týka nepriateľov, stretnete sa s klasickými zombie, ktorých poznáte z predošlých dielov, super rýchlymi a agresívnymi zombie, ktorých je ťažšie zabiť, no narazíte aj na zvláštnych svietiacich zombie ktorých zabíjate na etapy a nechýba ani finálny boss. K tomu vám z času na čas cestu skrížia aj členovia Obscurisu a niektorí preživší, medzi ktorými nájdete aj zopár mini bossov. A aká by to bola Vianočná nálada, keby vám do cesty nevstúpil aj sám Santa s elfami a nepokúšal sa vás zabiť.

Jedinou väčšou novinkou je prítomnosť takzvaného exosuitu. Ide o robotický oblek ktorý vám prepožičia zvýšenú silu a odolnosť. No jeho výdrž je smiešna a nenájdete ho všade. Preto je zvláštne, keď máte po meste roztrúsené objekty, ktoré môžete použiť jedine s oblekom, ale oblek je na druhej strane mesta a než sa vrátite, dôjde vám energia a oblek sa rozpadne. No v misiách, kde je oblek povinný, vám energia zázračne nedochádza.

12-16-2016_3-31-18_pmV ochodnom dome, kde nákaza vypukla, dokonca natrafíte na náznak frakcií, no po čase zistíte, že ide len o také spestrenie. Vy ste však hlavne novinár a preto všetko dokumentujete svojou modernou kamerou. Kamera ponúka klasický režim, nočné videnie a spektrálny analyzátor. Klasický režim vám príde vhod keď dokumentujete nejaký prípad a fotíte si dôkazy, z ktorých potom vaša postava dedukuje, čo sa deje.

Spektrálny analyzátor vám odhalí napríklad kombináciu k zámku, skryté priestory, odtlačky a stopy, ako aj obsah niektorých dokumentov. Hra vás navyše vždy upozorní, pokiaľ používate na konkrétny objekt zlý režim. No a nočné videnie vám príde vhod v tmavých miestach. S fotoaparátom môžete blbnúť do sýtosti a pokojne si fotiť selfie s hordou zombíkov, ktorí sa na vás rútia. Fotografie vyfotené mimo vyšetrovania sú hodnotené podľa počtu tiel, akcie, alebo zvláštnosti scény a sú dokonca oznámkované.

Dead Rising 4 taktiež ponúka i mini prípady, o ktorých sa dozviete z rôznych nahrávok, listov, alebo telefónov. Vďaka nim tak môžete odhaliť hlbšie pozadie obyvateľov Willamette. Väčšinou si však ani neskontrolujete, že ste na nejaký prípad narazili a tak ostane bez povšimnutia. Podľa počtu vyriešených prípadov budete na konci epizódy ohodnotený a vám bude priradený určitý status žurnalistu.

12-16-2016_3-30-52_pmOkrem chýbajúcich inovácií komunitu pobúrila hlavne zmena postavy Franka Westa. Nielenže tvorcovia zmenili jeho výzor, ale vymenili aj herca, ktorý ho daboval. Likvidovanie zombíkov je každopádne stále zábava, ako aj v predošlých dieloch. No ten kto ich nehral, môže byť zo začiatku trochu stratený v príbehu.

Dead Rising 4 je každopádne dobrá a zábavná hra, i keď nejde o nič, čo tu už nebolo. Oproti predošlému dielu je inovácií naozaj minimum. Ale keď môže každý rok vychádzať nový Call of Duty alebo Assassin’s Creed, potom môžem konštatovať, že i Dead Rising 4 má svojim spôsobom zmysel a oceniť ho môžu nielen verní fanúšikovia série, ale aj noví hráči. Zabíjanie zombíkov dokáže baviť dlhé hodiny a humorne ladený príbeh vás bude tiahnuť až do svojho záveru. A to nie je úplne málo.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

msft_logo_rgb_c-gray-3b156229

 

Dead Rising 4 - Prežite sviatky vo Willamette
Dead Rising 4 je na prvý pohľad pokračovanie do počtu, lenže na druhej strane to vôbec neznamená že si s hrou neužijete dostatok zábavy, Škoda akurát technických problémov a niektorých otravných prvkov, ktoré by však nemali zásadne narúšať hráčsky zážitok.
Pozitíva
  • Otvorené mesto s množstvom zombíkmi
  • Vtipné hlášky hlavného hrdinu
  • Vianočná atmosféra a štylizácia
Negatíva
  • Málo inovácií
  • Frank West nie je Frank West, na akého sme zvyknutí
  • Technické chyby
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!