Register

A password will be e-mailed to you.

Milovníci adrenalínových arkád, zbystrite pozornosť. Hra GRIP sa na Steame nachádza už dlhšiu dobu v Early Access verzii a my sme sa jej nedávno pozreli na zúbok. Duchovný nástupca série Rollcage totiž stojí za vašu pozornosť.

Na veľmi dobré arkádové pretekanie v hrách Rollcage z čias PS1 si už dnes spomenie asi málokto. Dlhú dobu sa po podobne kvalitných hrách zľahla zem, to už ale neplatí. GRIP prišiel ako ich duchovný nástupca a po našich prvých krokoch s hrou musíme skonštatovať, že návrat je to naozaj podarený.

grip_3

Náplňou hry je pretekanie vo vysokých rýchlostiach na rôznych bláznivých tratiach. Do ruky dostanete veľmi nestabilné štvorkolesové žihadlo, ktoré dosiahne rýchlosť 500 km/h, ako keby sa nič nedialo. Navyše má namontované trysky, takže aj počas letu môžete neustále trieliť dopredu. Jeho konštrukcia taktiež zabezpečuje, že môže jazdiť aj po streche. A to už znie celkom zaujímavo. Navyše máte na výber z viacerých druhov vozidiel, pričom každé má rozdielne štatistiky. Môžete zasadnúť do chodiaceho a takmer nezničiteľného tanku, prípadne do rýchleho malého tryskáča, ktorý však toho veľa nevydrží. Každé vozidlo si navyše môžete upravovať a nafarbiť tak, ako sa vám páči.

Aby bolo pretekanie správne adrenalínové, po trati sú rozmiestnené rôzne power-upy. Po ich získaní dostanete do arzenálu napr. navádzanú raketu alebo mínu. Vďaka tomu môžete vašich nepriateľov na pekných pár sekúnd odrovnať a zanechať ich v prachu za vami. Samotné trate sú kvalitne navrhnuté, ale niektoré by ešte potrebovali trocha doladiť. Autori sú si však vedomí tohto faktu a už avizovali, že trate sú stále vo vývoji a zatiaľ sa nejedná o ich finálne verzie. Počet tratí je už teraz celkom dostačujúci na pekných pár hodín zábavy. Navyše je pri každej z nich možnosť zapnúť si ich v zrkadlovej konfigurácii, čím si hru môžete ešte viac obohatiť.

grip_1

Herné módy vyzerajú zaujímavo. Okrem rôznych variácií na klasické preteky môžete trénovať techniku jazdy v súboji s časom. Pre bojovnejších hráčov je k dispozícii aj deathmatch a okrem toho sa na chvíľu zabavíte aj v pripravených výzvach. Niektoré módy majú ešte len prísť a ak sa všetky sľuby autorov naplnia, finálna hra by mohla ponúkať naozaj pestré možnosti zábavy. V nedávnom update navyše pribudol aj multiplayer. Okrem botov tak môžete zmerať sily aj s kamarátom v split-screene. Online multiplayer je zatiaľ v nedohľadne a zrejme si naň ešte nejaký piatok počkáme.

Technický stav zodpovedá nedokončenej verzii. Občas sa v hre vyskytne bug, ale na naše prekvapenie ich nebolo veľa. Optimalizácia by si určite zaslúžila ešte vyladiť, pretože často dochádza k prepadom frameratu. Aj ovládanie by taktiež potrebovalo jemne vylepšiť. Celkovo to však nie je také zlé, ako by človek čakal od early accessu. Elektronická hudba sa perfektne hodí k pretekaniu vo vysokých rýchlostiach a príjemne dopĺňa hranie.

GRIP sa zatiaľ skrátka javí veľmi dobre. Preteky s botmi a viacero módov už teraz zabezpečujú dostatok obsahu na hodiny hrania. Autori zo štúdia Caged Element tak majú nakročené veľmi dobre. Čakanie na plnú verziu zrejme ešte chvíľu potrvá, na túto hru sa však oplatí počkať. Ak sa vydanie neunáhli, mohlo by sa jednať o vynikajúce arkádové preteky, ktoré budeme hrať ešte veľmi dlho po vydaní.

Hru na preview poskytla spoločnosť


Komentuj!