Register

A password will be e-mailed to you.

Premýšľali ste niekedy na tým, aké to asi musí byť z pohľadu vývojárov, keď im niekto neustále piráti hry? Niektorí z nich sa však rozhodli, že sa nebudú zaoberať implementáciou komplikovaných protipirátskych ochrán a radšej si z pirátov vystrelia. Predstavujeme vám 10 kreatívnych spôsobov, ktorými vývojári spôsobili niektorým pirátom vrásky na čele.

qb10. Quantum Break

Pokiaľ ste sa rozhodli zahrať si načierno najnovšiu hru od Remedy, možno vás prekvapilo, že hlavný hrdina nosí pirátsku pásku cez oko. V skutočnosti ju samozrejme nemá a ide len o dodatočné opatrenie. Páska samozrejme nijak neovplyvňuje hrateľnosť ani príbeh a tak môžete hru dohrať s pokojom angličana. Avšak pirátska páska pôsobí v niektorých scénach doslova komicky. Remedy túto istú techniku použili aj pre svoju staršiu hru Alan Wake. Avšak musíme uznať, že byť pirátom manipulujúcim s časom je vcelku impozantné.

syotd-19. Spyro: Year of the Dragon

Táto hra bola výnimočná v tom, že okrem klasickej anti-copy ochrany implementovala aj anti-crack ochranu na niekoľkých úrovniach. Takže tá neustále kontrolovala či hra beží z originálneho disku a zároveň detekovala zmeny v kóde samotnej hry. Stačil jeden zlý bit a protipirátska ochrana sa okamžite spustila. Postavička Zoey vás potom slušne informovala, že vlastníte pirátsku verziu hry. Náhodné vajíčka a drahokamy boli z levelov odstránené, hra padala na rôznych miestach, náhodne sa menil jazyk hry a pri finálovom bossovi sa vám zmazal celý postup. A to rozhodne nemohlo potešiť nikoho.

gdt-18. Game Dev Tycoon

Ach, to tvorenie hier v garáži. Každý kto si Game Dev Tycoon vyskúšal, rýchlo získal prehľad o zjednodušenom postupe tvorby hier. Pirátske verzie tejto hry však pôsobili ešte o niečo reálnejšie, nakoľko vám v nich piráti začali vo veľkom kradnúť vaše diela, čo viedlo k veľkým stratám na ziskoch. Netreba dodávať, že to hru činilo v praxi nedohrateľnou. V realite to až takto samozrejme nefunguje a veľké štúdia generujú dostatočne veľké zisky, ale i tak išlo o mimoriadne originálne opatrenie.

ts4-17. The Sims 4

Herná séria The Sims bola vždy jednou z najobľúbenejších a najrozšírenejších, pretože mierila na masy. Nie je prekvapením, že sa pirátila vo veľkom. Posledný diel však obsahuje pomerne zaujímavé opatrenie. Keď totiž pošlete vášho Simíka na záchod, alebo do sprchy, dlaždičkový efekt ktorý má rozmazať intímne partie tam už ostane aj po tom, čo sa váš Simík oblečie. A začne sa šíriť. Nakoniec tak budete mať celú obrazovku rozdlaždičkovanú a hra sa tak stane absolútne nehrateľnou.

baa-16. Batman Arkham Asylum

Rocksteady Studios vo svojom prvom dieli Batmanovi implementovali veľmi zaujímavú protipirátsku funkciu – jednoducho zablokovali Batmanovu schopnosť plachtenia vzduchom. Takže hráč nemohol pokročiť ďalej v príbehu, alebo jednoducho zomrel po páde. Keď sa naštvaní hráči začali sťažovať že kód hry obsahuje chybu, vývojári im následne odpísali, že chyba nie je v kóde hry, ale v morálnom kóde daných pirátov. Len dúfame, že títo hráči mali po ruke nejaký ľad, nakoľko sa pekne popálili.

me-15. Mirror’s Edge

Poznáte niečo lepšie, než sa slobodne pohybovať po strechách výškových budov? Asi poznáte, ale Mirror’s Edge bola hra s unikátnym konceptom a nadčasovou grafickou stránkou. Nie je preto divu, že si ju chceli niektorí hráči vyskúšať i neoficiálne. EA Dice však pre nich pripravilo jedno veľké prekvapenie, spočívajúce v tom, že Faith na konkrétnom mieste pred dôležitým skokom spomalila tak výrazne, že nemohla preskočiť na druhú stranu budovy. Žeby strach z výšok?

w2-14. Witcher 2

Séria Witcher je výstavným klenotom poľského štúdia CD Projekt RED. A vyzerá to tak, že Poliaci majú dobrý zmysel pre humor. V hernej sérii Witcher máte možnosť nadviazať romantický vzťah s rôznymi NPC postavami. Pokiaľ však vlastníte pirátsku verziu hry, herné modely pekných a mladých dievčat boli v cutscénach nahradené starými a nie tak pohľadnými “slečnami”. No, vždy môžete zavrieť oči, prehryznúť to a pokračovať v hre. Len by ste sa tým nemali chváliť kamarátom.

ss3-13. Serious Sam 3

Serious Sam 3 je plný rôznych nepriateľov, no piráti narazia na jedného navyše. Pokiaľ ste za hru nezaplatili, okrem toho že sa vám zvýši obtiažnosť, tak sa vám bude náhodne objavovať postava podobná škorpiónovi, ktorá je rýchla a hlavne nesmrteľná. Takže sa cez ňu ďalej nedostanete. No aby toho nebolo málo – pokiaľ sa vám náhodou podarí túto pasáž obísť, číha na vás ešte jeden zákerný moment v pri súboji s mimozemšťanmi. Vaša kamera bude zamknutá v pohľade na oblohu a nemôžete tak mieriť.

cw-12. Crysis Warhead

Nabijete si svoju zbraň, opatrne namierite na nepriateľa a… vystrelíte kura. Áno, presne takto sa na účet pirátov zabavili v Cryteku. Nielenže sú  sliepky narozdiel od guliek neúčinné voči nepriateľom, ale toľko nových, pohybujúcich sa objektov na scéne má za následok zasekávanie a spomaľovanie hry. A je jedno koľkokrát si zbraň vylepšíte, stále bude strieľať sliepky. Chvíľu to môže byť zábava, no niet pochýb o tom, že týmto spôsobom sa ďalej nedostanete.

gta4-11. Grand Theft Auto IV

Rockstar Games pri svojich hrách neskôr zaviedli ako formu ochrany Social Club, ktorý je potrebný aj kvôli online funkcionalite. No pokiaľ sa vám v GTA IV podarilo Social Club obísť, autori pre vás pripravili jedno nemilé prekvapenie. Hneď po scéne vysvetľujúcej safehouse funkciu, sa kamera začala nekontrolovateľne kývať do strán ako na horskej dráhe. Navyše, pokiaľ ste nastúpili do auta, to začalo samo zrýchľovať a dymieť. Okrem konštantnej nevoľnosti, tak bolo navyše nemožné mieriť a jazdiť a zážitok z hry tak klesol na nulu.

Je vidieť že herné štúdiá majú občas zmysel pre humor. Niektorí chcú pirátov len postrašiť, niektorí ich chcú nachytať s “rukami od krvi” a niektorí im chcú len znepríjemniť deň a možno sa trochu pobaviť na ich účet. Mali ste niekedy do činenia s podobnými ochranami a nebojíte sa k tomu priznať?

Komentuj!