Register

A password will be e-mailed to you.

Rok 2012 priniesol hráčom mnoho vynikajúcich hier ako napríklad Mass Effect 3, Far Cry 3, Max Payne 3 či Borderlands 2. Všetky menované hry mali spoločnú jednu vec, a to, že išlo o pokračovania. Jeden titul sa však predstavil premiérovo a ihneď si získal ako srdcia hráčov, tak i priazeň odbornej kritiky. Áno, tušíte správne, hovorím o Dishonored. Corvo Attano na svojej prvej ceste dokázal zaujať natoľko, že sa takmer ihneď začalo medzi hráčmi hovoriť o pokračovaní. To dorazilo na pulty obchodov a do digitálnej distribúcie nedávno, no a na mne zostáva zodpovedať otázku, či sa oplatí vrátiť do sveta Dishonored.

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Príbeh druhého dielu Dishonored hráčom vyobrazuje udalosti, ktoré sa odohrávajú pätnásť rokov po prvej časti. Vracia sa hlavný hrdina Corvo Attano, no tentokrát nie je sám, keďže okrem neho môžete hrať za jeho dcéru, cisárovnú Emily Kaldwin. Postavy však nemôžete počas hry prepínať kedy sa vám zachce a svoju voľbu učiníte ihneď v úvode hry. Úplný začiatok hry sa odohráva počas dňa, kedy si ľud pripomína úmrtie cisárovnej Jessamine. Na scéne sa však objavuje hráčom série známa Delilah, ktorá o sebe tvrdí, že je sestrou Jessamine a tým pádom aj právoplatnou dedičkou trónu. Po tom, ako sa stanete svedkami prevratu a vyberiete si jednu z dvoch hlavných postáv, sa začne vaša cesta za pomstou. Z príbehu vám nebudem prezrádzať viac. Na rovinu však poviem, že mi príbeh neprišiel nijak zvlášť zaujímavý a za prvým dielom zaostáva.

Dishonored 2_20161115004907Keď som sa už pristavil pri spomínanej voľbe postáv, prejdem rovno k prvej veci, ktorá ma trochu sklamala. I keď autori vsádzali na voľbu hlavného hrdinu a túto novinku spomínali pomerne často, ide iba o marketingový ťah. Je úplne jedno, či si zahráte za Corva alebo Emily, priechod hrou sa bohužiaľ nebude odlišovať. Je pravda, že obe postavy majú svoje jedinečné schopnosti, no za obe postavy prejdete rovnakými lokalitami a budete plniť rovnaké úlohy. Nemohol som si však pomôcť a najmä pri opakovanom priechode som mal pocit, že sa autori mohli na druhú hrateľnú postavu vykašlať a smerovať svoje úsilie niekam inam. Spomínané odlišné schopnosti sú síce fajn, no čakal som, že výber hrdinu bude mať väčší význam.

Podobne ako v predošlej časti, aj tu nájdeme systém chaosu, ktorý sa odráža od toho, ako postupujete vpred. Ak sa rozhodnete veci riešiť mierumilovne, respektíve s chladnou hlavou, narastie šanca, že sa  dopracujete k šťastnému koncu. V prípade, že tichý postup vpred a omračovanie protivníkov nie je vaša šálka kávy a rozhodnete sa z Corva či Emily urobiť stroj na zabíjanie, pravdepodobne v závere uvidíte koniec, ktorý nespadá do kategórie happy endov. V tomto smere by som si však taktiež dovolil jednu menšiu pripomienku, nakoľko systém chaosu viditeľne ovplyvňuje iba to, ako sa zachováte k „bossom“. To, že vyvraždíte polovicu armády, zohráva menšiu úlohu, a je to rozhodne škoda. Aký má význam využívať stealth, keď som „potrestaný“ viac–menej iba za to, že bossa zabijem, miesto toho, aby som ho omráčil? Áno, i zabíjanie stráží či občanov sa premieta do hodnotenia, ale prišlo mi to ako nedostatočné, prípadne benevolentné.

Dishonored 2_20161115233730Hoci som väčšinou využíval tichý postup vpred, autorom sa podarila aj akčná časť. Pri prvom priechode som sa snažil ušetriť životy čo najväčšieho počtu nepriateľov, no pri opakovanom hraní som to skúsil Rambo štýlom. Likvidovanie nepriateľov je rovnako zábavné, ako stealth prístup, čo je rozhodne dobrá správa. Či už skrížite svoj meč s obyčajnými vojakmi, alebo mechanickými nepriateľmi, nie je podstatné, hlavné je, že sa hráč bude baviť.

Veľkým pozitívom Dishonored 2 je bez najmenších pochýb vynikajúci level dizajn. Autori sa so svetom naozaj vyhrali a pre vyznávačov stealth postupu pripravili mnoho rozličných cestičiek a miest na schovávanie, takže naozaj je čo objavovať. Vynikajúce sú aj niektoré úrovne, ktoré vám pravdepodobne utkvejú v hlave na dlhšiu dobu. Spomenúť musím napríklad návštevu domu, kde sa budete pohybovať v dvoch časových rovinách. A takto by som mohol pokračovať, keďže podobných výborných nápadov s výborným prevedením je v hre viac.

Dishonored 2_20161116142426Čo sa týka grafickej stránky, Dishonored 2 nevyzerá vôbec zle. Samotný svet je v zásade pôsobivý a zvolená grafická štylizácia mi prišla dostačujúca. Zamrzia však niektoré viditeľné nedostatky – či už sú to prepadávajúce sa objekty, alebo viditeľné low-res textúry na niektorých miestach. Rozhodne však môžem pochváliť, že si hra na PlayStation 4 drží stabilný framerate. Niektoré scenérie sú naviac natoľko pôsobivé, že menšie chybičky jej radi odpustíte. Nabudúce by som však uvítal, aby sa Arkane Studios posunuli výraznejšie vpred. Keď už som pri grafike, pár slov poviem aj k audiu. To je naozaj vynikajúce, či už ide o dabing, zvuky prostredia alebo predmetov. V samotnom soundtracku mi trochu chýbal výraznejší hudobný motív, no to vám počas hrania zrejme nebude prekážať.

Dishonored 2_20161117235303Keďže je Dishonored najmä stealth záležitosť, určite nemožno nespomenúť umelú inteligenciu nepriateľov. Tá je však z môjho pohľadu mierne rozporuplná. Nebudem teraz rozoberať, nakoľko ju ovplyvňuje zvolená obtiažnosť hry a skôr by som sa chcel pozastaviť nad niektorými detailami. Nepriatelia na jednej strane vedia pohotovo reagovať na maličkosti, pokojne prehľadajú celé okolie, pozrú sa aj pod stôl, no na druhej strane, ich nezaujíma čo sa deje nad nimi. V prípade potreby vám stačí, ak vyleziete, prípadne sa teleportujete na potrubie a máte vyhrané. Taktiež mi prišlo zvláštne, že si nepriatelia vôbec nevšimnú, keď im za chrbtom škrtíte, alebo zabíjate kolegu. Inak je umelá inteligencia v poriadku a patrí medzi tie lepšie. Škoda spomínaných detailov, no i tak ide o dobrú prácu.

Na prvý priechod hrou vám bude stačiť približne štrnásť až pätnásť hodín, čo rozhodne nie je zlé číslo, no problém vidím niekde inde. A ten problém má aj pomenovanie, a to opakované hranie. Pri druhom hraní si uvedomíte, že nepriatelia sú stále na tých istých miestach, pohybujú sa po rovnakých trasách a vy si tak budete môcť dovoliť niektorými úsekmi doslova prefrčať. Pri ďalšom priechode nie je problém podliezť hranicu desiatich hodín, čo už začína byť omnoho horšie.

dishonored-2_20161123085837V texte vyššie som spomínal špeciálne schopnosti, ktoré prispievajú k zábavnosti celej hry. V úvode máte odomknutý iba základ, no neskôr naučíte hlavného hrdinu ďalšie zaujímavé kúsky. Kvôli zlepšovaniu a nákupu nových schopností je potrebné hľadať runy, či bonecharmy. V úvode sa snažil nájsť čo najviac týchto špeciálnych predmetov, no neskôr som na to mierne rezignoval. Nové schopnosti sú samozrejme vítané, no prišlo mi, že niektoré runy autori do úrovní umiestnili iba preto, aby ste danú lokalitu preliezli krížom krážom. Schopnosti si inak môžete vytvárať aj sami prostredníctvom craftingu.

Hra celkovo funguje ako dobre namazaný stroj. Tomu napomáha aj ovládanie, ktoré je intuitívne a responzívne, čo vám určite pomôže k tomu, aby ste si hru užívali a nie sa pri nej rozčuľovali. Súboje, skákanie, či stealth, všetko funguje tak, ako som očakával, takže v tomto smere nemám osobne čo vytknúť.

dishonored-2_20161123091915Dishonored 2 je aj napriek istým výhradám výbornou hrou. Trochu zamrzí, že autori viac neodlíšili priechod ňou za jednotlivých hrdinov, čo je asi najväčšia slabina hry. Ak vám však neprekáža, že druhý diel oproti svojmu predchodcovi neprináša takmer nič nové a drží sa šablóny „more of the same“, nemali by ste dlho váhať. Spomínate si na otázku z úvodu recenzie? Do sveta Dishonored sa rozhodne oplatí vrátiť a hoci je preč moment prekvapenia, kvalita sa nevytratila. A to je to hlavné.

Hru na recenziu poskytla spoločnosťCenega LOGO

Dishonored 2 – Návrat starého známeho
Dishonored 2 je ako stretnutie so starým známym - viete o koho ide a čo od neho čakať. Skrátka tu platí, že dostanete takmer to isté, len vo väčšom. To je síce škoda, no kto si zamiloval prvý diel, bude rovnako nadšený aj z pokračovania. Druhý Dishonored je vynikajúci počin, no rozhodne nie je bez chýb. Napriek niektorým výhradám vám však hru môžem pokojne odporučiť, ponúka mnoho hodín kvalitnej zábavy a určite bude ašpirovať na titul jednej z najlepších tohtoročných hier.
Pozitíva
  • Zaujímavý herný svet, level dizajn
  • Výborná hrateľnosť
  • Rozličné možnosti riešenia situácií
Negatíva
  • Voľba postavy je skôr marketingový ťah
  • Niektoré grafické nedostatky
85%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)
98%

Komentuj!