Register

A password will be e-mailed to you.

Legendárnu českú sériu Polda si nie je potrebné zdĺhavo predstavovať. Prvá časť vyšla ešte v roku 1998 a keďže sa u našich západných susedov tešil nesmiernej popularite, niet divu, že postupne vznikli ďalšie pokračovania. Po piatom a všeobecne nepríliš pozitívne prijatom dieli, to však vyzeralo, že Zima Software definitívne rezignuje na svoju najslávnejšiu značku. Lenže nestalo sa tak a hoci to trvalo dlhých deväť rokov, Polda nakoniec vstal z popola ako bájny vták Fénix. Šiesty prírastok nielenže napravil štúdiu pošramotenú reputáciu, on v konečnom dôsledku dokázal ešte viac. Stal sa totiž prvým dielom, ktorý sa vďaka svojmu úspechu dostal aj za hranice. Výsledkom je steam verzia a tú si môžete zahrať už teraz.

Recenzovaná verzia: PC

Mnohí ste už šiesteho Poldu pravdepodobne hrali, tak sa zdržím zbytočného popisovania. Stačí ak napíšem, že v podstate ide o reštart série, v ktorom sa Pankrác snaží nájsť odcudzený zoznam víťazov oscarového ceremoniálu. Ani predošlé diely na seba síce nijak zvlášť nenadväzovali, ale tu je ešte o niečo viac cítiť, že na piaty diel chce Zima Software čím skôr zabudnúť. Nie sú tu žiadne známe vedľajšie charaktery, žiadne narážky na minulosť, preč je i cestovanie časom a grafický štýl jasne hlási návrat k začiatkom. Inak je to presne ten Polda, akého poznáme a to aj s neopakovateľným hlasom Luďka Sobotu. Pravda, zápletka zasadená do hollywoodskych reálií mi prišla vzhľadom k nižším ambíciám tvorcov skôr zbytočná. To som, pravda, ešte nepočítal s tým, že sa Zima Software naozaj pokúsi presadiť aj na medzinárodnej scéne. Z tohto pohľadu totiž celá tá Oscarová šaráda zvyšuje atraktivitu titulu a vrhá na neho trochu iné svetlo.

polda-3

Steam verzia by si však nevystačila iba s češtinou. Okrem češtiny, ktorú tu pochopiteľne stále nájdete (ako titulky, tak klasický dabing), je najväčší dôraz kladený na kompletnú anglickú lokalizáciu a vďaka nemeckému vydavateľovi Mamor Games si môžete vyskúšať aj nemecké titulky. Anglickú verziu som sám testoval a v zásade proti nej nemám výhrady. Z Pankráca sa stal Johny Hayseed, čiže po našom Vidlák, ale s tým nemám žiadny problém. Aj Luděk Sobota je síce z pohľadu našinca nenahraditeľný, ale inak môžem nového dabéra iba chváliť. Veľmi dobre sú naviac preložené i viaceré české popkultúrne referencie, takže ani z tohto pohľadu nemám čo vyčítať. S humorom je to niečo zložitejšie a pokiaľ vám prišiel trápny už v češtine, tu to nebude inak. Mne osobne sa niektoré vtipy zdali v angličtine o niečo znesiteľnejšie, ale inak to bude asi individuálne.

detective-hayseed

Okrem spomínanej lokalizácie steam verzia ponúka dnes už skoro klasické achievementy a zberateľské karty, čo môže byť pre niekoho ďalšie plus. Škoda len, že to je tak asi všetko. Nastavenia sú stále mimoriadne jednoduché, až sparťanské a úvodné menu celkovo nepôsobí úplne ideálne a to ani zvoleným fontom. S tým som mal menší problém aj v rámci samotnej hry. Okrem toho by som mohol vytknúť ešte zopár ďalších maličkostí – ako keď sa v anglickej verzii občas pri ničnerobení ozve povzdych Luďka Sobotu, alebo zmena formátu obrazu, ktorý sa však akosi netýka formátu animovaných cutscén. Všetko sú to však skôr detaily, inak Detective Hayseed – Hollywood šliape bez najmenších problémov – žiadne bugy, pády, vynikajúca optimalizácia a podobne. Technické spracovanie je na menší český titul až na slabšie animácie celkovo na úrovni a sympatický je i vizuál sčasti adventúrne evokujúci klasiky od LucasArts, či Sierry.

hayseed-hollywood

K tomu pripočítajme aj plynulú a dostatočne zábavnú hrateľnosť. Obtiažnosť titulu je mimoriadne nízka a to aj napriek tomu, že často nie je podriadená logike veci. Stačí stlačiť medzerník a vysvietia sa vám nielen všetky aktívne predmety na obrazovke a často dokonca aj predmety z inventára, ktoré na nej môžete použiť. Tieto vymoženosti vám síce nepomôžu vždy, ale čo i len trochu skúsenejší adventurista musí hru dokončiť bez akýchkoľvek zásekov. Toto však neberiem ako negatívum. Trochu zvláštne pôsobí akurát nutnosť kombinovať predmety výhradne na najbližšom stole, ale nejde o nič, na čo by sa nedalo zvyknúť. Bezproblemová je implementovaná možnosť teleportovať sa dvojklikom na vybrané miesto.

Zima Software už dávnejšie oznámila, že sa plánuje pustiť i do siedmeho dielu. Pokiaľ im spätná odozva hráčov Detective Hayseed – Hollywood dopomôže k tomu, aby bol ešte o niečo lepší, osobne budem iba rád. Pokiaľ ste náhodou ešte posledného Poldu nehrali a chcete si rozšíriť svoju zbierku titulov na Steame, máte na to ideálnu možnosť a to za vcelku sympatickú cenu. A ktovie, možno sa neskôr dočkáme aj anglických verzií iných dielov…

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

bkhdspap

Detective Hayseed - Hollywood - Polda znova zasahuje
Z Pankráca sa sa stal detektív Hayseed, no inak je všetko na svojom mieste. Pokiaľ vás bavil Polda 6, bude vás baviť aj Detective Hayseed – Hollywood a naopak. Nová verzia zrejme nespraví výraznejšiu dieru do sveta, ale hanbu našim susedom určite nerobí.
Pozitíva
  • Je to Polda so všetkým pozitívnym
  • Anglická lokalizácia sa vydarila
Negatíva
  • Je to Polda so všetkým negatívnym
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)
80%

Komentuj!