Register

A password will be e-mailed to you.

Značka Resident Evil je známa každému správnemu hráčovi, pričom vôbec nezáleží na tom, či vás bavia hororové hry. Pred príchodom regulárneho siedmeho dielu sa Capcom rozhodol spustil vlnu remasterov, nakoľko na aktuálne konzoly priviedol až päť dielov. Na štvrtý diel sme sa pozreli iba nedávno, no a dnes sa pozrieme na to, ako piata časť obstála v súboji so zubom času.

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Podobne, ako tomu bolo aj u recenzie štvrtého dielu je pravdepodobne zbytočné hru do nejakých detailov rozpitvávať. Predsa len, od vydania ubehlo už dlhých sedem rokov a mnoho hráčov už má Resident Evil 5 za sebou. V prípade, ak ste náhodou tento diel minuli, vlastníte niektorú z konzol súčasnej generácie a chceli by ste svoj rest napraviť, táto recenzie vám napovie, či hra stojí za niečo aj po takej dobe.

_dsc0001

Pár slov k príbehu nemôže chýbať, takže poďme rovno k veci. Po pochmúrnom Španielsku, kde sa odohrával štvrtý diel sa päťka presunula do Afriky, konkrétne ide o oblasť Kijuju. V čase sme sa posunuli o päť rokov dopredu a Leona S. Kennedyho v hlavnej úlohe vystriedal Chris Redfield, ktorého veteráni série určite dobre poznajú z kultového prvého dielu. Ten je aktuálne agentom Bioterrorism Security Assessment Alliance (BSAA) a keďže sa všetko opäť raz točí okolo vírusu, nemôže predsa do akcie vstúpiť niekto iný. Menšiu zmenu oproti predošlým častiam predstavuje nový Progenitor vírus, z ktorého sa vyrába T-Virus, G-Virus či Uroboros. Chrisa počas tejto akcie sprevádza partnerka Sheva Alomar, ktorá bude stáť po vašom boku väčšinu času. Viac by som k deju prezrádzať nechcel. Tí z vás, čo už hru majú za sebou príbeh poznajú, no a hráčom, ktorí sa do tohto dobrodružstva ešte len túžia pustiť zase nemienim pokaziť zážitok. Ak to však potrebujete v skratke, ide skrátka o boj proti bioterorizmu. Príbeh inak patrí medzi to lepšie z tejto série, i keď sa stále pohybujeme v béčkových vodách.

_dsc0006

Presuňme sa k tomu dôležitejšiemu, a to k tomu, ako piaty Resident Evil zostarol. Začnem ovládaním, ktoré to schytalo pravdepodobne najviac. Nakoľko si hra vypožičala základy ovládania zo štvrtého dielu, budete sa musieť zmieriť s tým, že chôdza a strieľanie naraz je pojem neznámy. Vo štvrtej časti sa to ešte dalo celkom chápať, veď išlo o titul z éry PlayStation 2, no piaty diel už prišiel na tretí PlayStation / Xbox 360. Už v roku 2009 to nebolo veľmi príjemné a dnes je to doslova archaizmus. Mnohokrát vás práve tento prvok bude frustrovať natoľko, že hru jednoducho nebudete mať chuť hrať ďalej. V prípade, že sa dokážete s týmto herným mechanizmom zmieriť dostanete i na dnešné pomery zábavnú akčnú hru s prvkami hororu.

Graficky na tom hra vôbec nie je zle, i keď samozrejme nedokáže konkurovať súčasnej špičke. Slnkom zaliata a rozpálená africká krajina vyzerá dobre aj dnes, modely postáv tiež obstoja, no pri detailnejšej analýze samozrejme narazíte na nejaké tie zastarané textúry. Pri celkovom pohľade však môžem povedať, že s grafickou stránkou nemám žiadne problémy, všetko beží pekne plynulo, rozlíšenie 1080p a 60 snímkov za sekundu je v tomto prípade samozrejmosťou. Remaster je na tom po technickej stránke dobre, i keď ihneď po vydaní sa zopár problémov objavilo.

_dsc0005

Spomínal som Shevu Alomar, ktorá je vašou partnerkou, no to nie je všetko. Vďaka tomu, že tu máme dve plnohodnotné postavy sa môžete do príbehovej časti pustiť v kooperácii a zatočiť s nákazou a nepriateľmi vo dvojici. Práve spoločné hranie zdvíha zábavu tohto titulu na úplne novú úroveň, navyše sa vďaka tomu stráca problém spojený s umelou inteligenciou, ktorá inak Shevu ovláda. Nemôžem povedať, že by AI odvádzala zlú prácu, no z času na čas jednoducho zazmätkuje.

Pri zakúpení remasteru dostanete s hrou aj všetky DLC, takže obsahu je tu skutočne dostatok. Samotná príbehová kampaň navyše vydrží slušných 10 – 12 hodín (v závislosti od obtiažnosti), čo tiež nie je málo a na dnešné pomery je to dokonca mierny nadštandard.

_dsc0003

Resident Evil 5 je taký, aký bol aj pred pár rokmi – stále zábavný, no už iný. Horor je tu zastúpený iba minimálne, do popredia sa dostala akcia, ktorá určite nie je zlá, no archaické ovládanie ju trochu narušuje. Za 19,99 € však dostanete stále dobrú porciu zábavy, na pomery série slušný príbeh, možnosť hrať v kooperácii, no a ani tá grafika nie je zlá. Príbeh má navyše dobré tempo, hra odsýpa jedna radosť, takže ak ste náhodou tento diel doteraz nehrali, skúste o hre pouvažovať, môžete sa pri nej dobre zabaviť. Je to síce staršia hra, no až na jednu výtku dobre funkčná aj dnes.

Hru na recenziu poskytla spoločnosťCenega LOGO

Resident Evil 5 – Stále dobrý akčný horor?
Resident Evil 5 je aj po rokoch stále zábavnou hrou. Má slušný príbeh, zábavnú kooperáciu, nevyzerá zle a navyše sa predáva za veľmi slušnú cenu. Škoda, že ovládanie zostarlo, no po chvíľke si na neho dokážete zvyknúť. Potom sa naplno môžete pustiť do riešenia problému, za ktorým stojí jeden (pre fanúšikov) starý známy.
Pozitíva
  • Výborné tempo hry, slušný príbeh
  • Dobre zvládnuté po technickej stránke
  • Zábavná kooperácia
Negatíva
  • Ovládanie zostarlo
  • Málo hororových prvkov
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!