Register

A password will be e-mailed to you.

Videoherné spracovanie F1 vychádza rok čo rok a určite patrí medzi to lepšie zo žánru pretekárskych hier. Nie vždy je to však bez problémov, čoho príkladom bol napríklad aj minulý ročník. Autori z Codemasters mali minulý rok plné ruky práce s novým enginom, kvôli čomu im pravdepodobne nezostal čas na spracovanie všetkých režimov a podobne. Tento rok je však všetko inak…

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Kto sleduje F1 v televízii, určite mi dá za pravdu, že v posledných rokoch je atraktivita týchto pretekov skôr na úpadku. Neustále zmeny pravidiel, znižovanie objemu jednotlivých agregátov, stále viac a viac elektroniky vo vozidlách pomaly, ale isto znížili “dravosť” týchto pretekov. Kedysi ste mali pocit, že sledujete skutočne výkonné mašiny s množstvom koní pod “kapotou”, no dnes si pripadáte ako na pretekoch veľmi rýchlych kosačiek. O tom sa však dnes baviť nemusíme, situácia je aká je. Omnoho dôležitejšie je, či sa Codemasters podarilo videoherné spracovanie aktuálneho ročníku F1.

01

Kariéra, vitaj späť!

Ako som už avizoval, v F1 2015 chýbal kariérny režim, za čo si Codemasters vyslúžili od fanúšikov slušnú dávku “nenávisti”. Tento rok je kariérny režim späť a ponúka všetko, čo si od neho predstavujete. K dispozícii je desaťročná kariéra, kde si vytvoríte svojho vlastného jazdca a hor sa do pretekania. Nie je potrebné začínať v nejakom slabšom tíme, výber je čisto na vás. Takže ak túžite jazdiť za Mercedes, Hondu či Ferrari, nie je to žiaden problém. Naberať skúsenosti však nebudete iba tak, v aktuálnom ročníku naozaj potrebujete jazdiť aj tréningy. Je to z toho dôvodu, aby ste získali skúsenosti, váš tím zbiera potrebné informácie a na základe tohto procesu vyvíja technológie, ktoré zaručia to, že zostanete konkurencieschopný. Samotný tréning je rozdelený na tri kategórie a to adaptovanie na danú trať, prekonanie kvalifikačného času a otestovať svoje zručnosti v tom, aby ste behom troch kôl čo najmenej opotrebovali pneumatiky.

Celá kariéra síce nie je úplne výborná, no chyby sa vyskytujú predovšetkým mimo pretekov, čo sa ešte ako – tak dá tolerovať. Reč je najmä o animáciách postáv, ktoré skutočne pôsobí dosť toporne a keď sa nad tým zamyslím, detailnosť postáv tiež nepatrí medzi to najlepšie. Našťastie ide o pretekársku hru, takže to nie je nejaký veľký problém. Trochu zbytočné mi prišlo aj striedanie tímových kolegov pred vašim stolom, kde vám každý jeden predstaví niečo odlišné a na základe toho sa vám začnú objavovať ponuky v notebooku. Je to podľa mňa zbytočné a narúša to tempo hry.

02

Simulácia? Nie je problém

Hra je čo sa týka nastavení veľmi dobre pripravená na ľudí, ktorí si budú z hry chcieť urobiť simulátor. Keď povypínate všetkých možných aj nemožných asistentov, rázom sa z hry stane simulácia, ktorá vám chyby nebude odpúšťať. Budete musieť byť dôrazný, presný a dokonale poznať jednotlivé trate. K tomu sa práve hodia vyššie spomínané tréningy, ktoré sú v tomto ohľade výborným pomocníkom. Ak máte záujem, pred každým pretekom sa môžete pohrabať v nastaveniach samotnej formuly a zmeniť tak nastavenia svojmu k obrazu. Nie je to síce pre každého, no fanúšikov simulácií to určite poteší. V prípade ak hľadáte “iba” arkádové pretekanie, ani s tým nemá F1 2016 žiaden problém. Stačí mať zapnuté asistenčné prvky, všetko nechať na automatike a môžete jazdiť doslova ako “blázon”.

03

Jazdenie je radosť

Nadviažem na predošlé riadky, keďže samotné jazdenie sa veľmi odvíja od toho, akú F1 chcete hrať – či simulátor alebo arkádu. Oboje je však bezproblémové a zábavné, v tomto smere musím autorov pochváliť. Na vozidle skutočne cítiť, že má nejakú váhu a nešoférujete iba lepenkovú krabicu vznášajúcu sa nad traťou. Formuly sa v zákrutách mierne nakláňajú, pôsobí na ne odpor vzduchu a je iba na vás, či zákruty pred Vami prejdete ako elegán, prípadne sa zahráte na kosačku a trochu upravíte okolie trate. Nájazdy sú veľmi dôležité, no stačí cvik a razom vám to všetko prejde do krvi.

03

Umelá inteligencia sa zlepšila, no stále to nie je ono

Správanie vašich protivníkov podľa mňa urobilo celkom slušný pokrok, na trati je možné pozorovať viacero kolízií, ktoré sa našťastie netýkajú vás. Nie je problém, aby sa zrazili aj ďalší jazdci, čo pôsobí vierohodne a konečne je v tomto smere badať zlepšenie. Stále to však úplne nie je bez chýb, čo je vidieť najmä na tom, ako si jazdci “idú svoje” a nezaujíma ich nič naokolo. Ak sa im postavíte do cesty, nemajú problém do vás nabúrať. Na tomto nedostatku je ešte potrebné popracovať. Predsa len – Vy sa uhnúť musíte, ale umelá inteligencia nie? Asi sa chápeme kam týmto mierim, no či dôjde k náprave, uvidíme až budúci rok…

05

Grafický štandard, no ozvučenie na úrovni

Z priložených obrázkov ste si už mohli urobiť ako – takú predstavu aj o grafickej stránke samotnej hry. Modely formúl pôsobia vydarene, nájdete na nich množstvo malých detailov. Príjemným bonusom je aj teplý zvlnený vzduch za vozidlami. O poznanie slabšie na tom je okolie tratí, ktoré často pôsobí stroho a plocho, ale pri tej rýchlosti je zbytočné sa extrémne rozptyľovať okolím. Efekt dažďa však pôsobí veľmi pekne a preteky v tomto počasí stoja za to. Na PS4 hra beží v 1080p pri 60 FPS, čo tomuto typu hier jednoducho svedčí. Zamrzí prítomnosť tearingu, i keď sa mi zdá, že po aktualizáciách je na tom hra v tomto smere o niečo lepšie.

Čo sa týka zvukov, v tomto smere niet čo vytknúť. Hudba v menu je ok, nič čo by nadchlo, alebo urazilo. Zvuky formúl sú presné také, aké majú byť, autori v tomto smere majú zviazané ruky. Nie, že by som chcel Codemasters niečo v tomto smere vyčítať, no chýba mi ten hukot, ktorý vydávali staršie agregáty s poriadnym objemom. Skrátka, 1.6l motor s turbom nenahradí poriadny trojliter. To už sem ale nepatrí.

Menej skúseným jazdcom prídu vhod rôzne dostupné pomôcky.

Menej skúseným jazdcom prídu vhod rôzne dostupné pomôcky.

Kolízie konečne doznali zlepšenia

Tento ročník konečne vyzerajú kolízie o niečo lepšie. K poškodeniu formuly dochádza pri náraze a nie niekoľko sekúnd pred samotným nárazom, ako tomu bolo napríklad minulý rok. Čelný náraz samozrejme pôsobí stále rovnako – čiže maximálne odtrhnete predný spojler, prípadne koleso, no žiadna fatálna demolícia sa nekoná. Bočné nárazy sú na tom podstatne lepšie, odtrhnuté koleso zostáva pekne visieť na lanku a búcha o formulu, vidieť lietať rôzne roztrieštené kúsky. Zamrzí iba, že na povrchu dráhy nezostávajú kúsky gúm, čo by mohlo byť zaujímavé.

08

Multiplayer poteší, no dokáže aj nahnevať

Multiplayer ponúka online šampionát, kde sa môže na trati stretnúť až 22 hráčov, takže žiadneho jazdca nebude riadiť umelá inteligencia. Vtedy sú preteky o poznanie zaujímavejšie, “živšie” a uveriteľnejšie. Jedinú chybičku vidím v sólo pretekoch. Niekedy je pomerne ťažké nájsť správnu lobby a dostať sa okamžite do pretekov. Väčšinou sa dostanete už do rozbehnutého preteku a pokiaľ sa ten jazdí na plný počet kôl, počkáte si pomerne dlho. Veľa záleží aj od ľudí, ktorých v lobby stretnete, nakoľko tí si niekedy mýlia Destruction Derby s F1. Situácia s pripájaním sa však môže zlepšiť  a nejde o nič neodstrániteľné.

09

Cieľová rovinka

Všetko podstatné bolo povedané, tento ročník F1 sa skrátka podaril. Codemasters si vzali k srdcu odozvu od hráčov a priniesli im za dlhé roky najlepšie formuly. Kto má v obľube pretekárske hry, ten môže po F1 2016 siahnuť bez váhania. Garantujem vám, že dostanete naozaj kvalitný počin, ktorý síce stále má niekoľko chybičiek, no žiadna výrazná sa medzi nimi nevyskytuje. A to je to hlavné…

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Playman_logo

F1 2016 - Konečne poriadne formuly?
F1 2016 je veľmi kvalitnou pretekárskou hrou, ktorá sa po menšom zakopnutí v podobe minulého ročníku opäť vracia do formy. Nechýba plnohodnotná kariéra, vylepšené kolízie, dobrý jazdný model, skrátka fanúšikom pretekov by mal aktuálny ročník F1 urobiť radosť. A možno nielen im...
Pozitíva
  • Návrat plnohodnotnej kariéry
  • Vylepšené kolízie
  • Jazdný model
Negatíva
  • Tearing, slabšie okolie trate, toporné animácie postáv
  • "Strojová" AI
  • Pripájanie do lobby potrebuje doladiť
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
85%

Komentuj!