Register

A password will be e-mailed to you.

Nie je tomu dávno, čo sme Vás informovali o tom, že spoločnosť SONY na 7. september usporiadala akciu s názvom PlayStation Meeting. Práve na akcii s rovnakým názvom bola v roku 2013 oznámená PlayStation 4 (i keď ešte bez jej finálnej podoby). Tentokrát sa očakáva, že SONY oznámi výkonnejšiu verziu PlayStation 4 s kódovým označením NEO, no okrem toho sa objavili aj náznaky o zmenšenej PlayStation 4, alias PS4 Slim. Podľa včerajšieho úniku je oznámenie zmenšenej PS4 na septembrovej akcii považované za hotovú vec.

Fotografie akejsi zmenšenej PlayStation 4 začali počas včerajšieho dňa kolovať internetom, no ľudia ich začali považovať za podvrh. Nesedelo im logo na vrchnej strane konzoly, ktoré bolo ihneď označené ako “zlý Photoshop”. Do celej situácie sa rozhodol vložiť užívateľ Tweetru @shortmaneighty2, ktorý pripojil ďalšie fotografie, napríklad porovnanie s pôvodnou PlayStation 4. A to už veľa ľudom zatvorilo ústa, keďže sú to viac než dobré dôkazy toho, že konzolu má skutočne doma, i keď nie je zrejmé, kde sa konzola, keďže predajcovia v obchodoch by ju ešte mať nemali. Dôležitým faktom však je, že zatiaľ nie je k dispozícii fotografia zapnutej konzoly, ktorá by potvrdila, že nejde o podvrh. Sám autor fotografii uverejnil nasledovný tweet, kde tvrdí, že fotografie a videá sú na ceste, tak uvidíme.

Podľa doterajších informácií by mala byť konzola oznámená 7. septembra a do predaja by mala ísť takmer ihneď po oznámení, čo by vzhľadom na predošlé vyjadrenia kompetentných ľudí zo SONY dávalo zmysel. Z uverejnených fotografií však už stihli fanúšikovia vypátrať zopár informácii. Podľa všetkého nová revízia PS4 nebude mať UHD Blu-Ray mechaniku a nebude podporovať rozlíšenie 4K, keďže o tom nikde nie je zmienka (či už na krabici alebo samotnej konzole), čo by mohlo v tomto prípade nahrávať do karát Microsoftu s jeho Xboxom One S, ktorý uvedené rozlíšenie aspoň čo sa týka videa podporuje. Je tu možnosť, že si túto funkcionalitu SONY schováva pre NEO, ktoré by taktiež malo vyjsť ešte tento rok. Odstránený by mal byť aj optický audio výstup, ak náhodou port nie je niekde ukrytý, túto informáciu sa zatiaľ potvrdiť nepodarilo. Označenie konzoly je CUH-20XX, ktoré sa však zatiaľ nikde neobjavilo (žiaden registračný úrad a pod.), takže ešte stále môže byť uvedená PlayStation 4 Slim iba šikovný podvrh.

Pri porovnaní veľkostí oboch verzii, teda pôvodnej a Slim je vidieť, že už pôvodná verzia PS4 bola malá a SONY nemalo v tomto prípade veľa priestoru na zmenšovanie, i keď predsa len sa im to podarilo (najmä pri výške oboch verzií je vidno rozdiel). Je však vidieť, že vyhotovenie samotného zariadenia je trochu odlišné, odstránené boli ostré hrany a došlo k ich zaobleniu; po vzore novších revízií PS4 má aj Slim verzia mechanické tlačidlá miesto dotykových a úplne bol odstránený svetelný pás na hornej strane zariadenia. Príjemným detailom na spodnej strane zariadenia sú “nožičky” s podobou charakteristických tlačidiel DualShocku (respektíve pôvodného ovládača).

Uvidíme ako sa celá situácia vykryštalizuje, či ide o reálnu PS4 Slim, alebo si len niekto chcel s fanúšikov PlayStationu urobiť dobrý deň je zatiaľ otázne. Nezostáva nič iné než počkať na sľubované fotografie a videá od @shortmaneighty2, prípadne na samotný PlayStation Meeting.

UPDATE

Britský Eurogamer spoločne s partnerským portálom Digital Foundry potvrdili pravosť samotnej konzoly. Redaktor z Digital Foundry bol osobne navštíviť autora včerajších fotografií a na točil u neho video, ako sa konzola spúšta, nahrá sa operačný systém a plus ešte ukazuje, že sa na konzole nachádza dióda signalizujúca, že je zariadenie zapnuté. Spomínané video od Digital Foundry muselo byť na základe dohovoru s právnikmi stiahnuté z obehu, avšak nič nebránilo tomu, aby vzniklo nasledovné video od užívateľa s prezývkou ZRZ:

Komentuj!