Register

A password will be e-mailed to you.

Talianske štúdio Milestone poznajú všetci priaznivci pretekárskych hier. Je pritom jedno, či máte radi motorky, prípadne rally, od tohto štúdia je dostupné takmer všetko. Po minulé roky sa zaoberali najmä sériou WRC (ktorú už prenechali inému štúdiu) a MotoGP, no popri tom rozbehli aj ďalšie série ako RIDE, MXGP. Tento rok mal podľa zaužívaných pravidiel doraziť nový ročník MotoGP s číslovkou 16, avšak Milestone šikovne spojili sily s obľúbeným jazdcom Valentinom Rossim a nastala menšia zmena.

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Ktokoľvek sa aspoň trochu vyzná v motošporte, tomu istotne meno talianskej legendy musí byť známe. Sympaťák Valentino Rossi patrí medzi najlepších jazdcov súčasnosti, navyše je extrémne populárny a bola by škoda, keby nedostal svoju “vlastnú” hru. Milestone sa rozhodli, že to sérii MotoGP prospeje po marketingovej stránke a voilà, MotoGP 16 sa nekoná, privítajme Valentino Rossi The Game.

01

Čím tento počin zaujme je skutočne veľké množstvo obsahu. Nájdete tú samozrejme kariéru, kde nechýbajú triedy Moto3, Moto2 či najslávnejšia MotoGP, no okrem toho sú tu aj isté “bonusy”, ktoré súvisia práve s menom Valentina Rossiho. Azda každý jeden priaznivec motošportu vie, že Rossi je predovšetkým jazdcom MotoGP, avšak okrem toho sa venuje na aj ďalším odnožiam pretekov. Na svojom súkromnom Moto Ranch z času na čas usporadúva preteky v tzv. Flat Track pretekaní, číže jazda na plochej dráhe. Laicky povedané, dostanete do rúk krosovú motorku a hor sa do pretekania bokom. Valentino nie je iba priaznivcom dvoch kolies, takže sa zúčastňuje aj rally pretekov, najznámejší pretek je asi Monza Rally Show. Oboje v hre nájdete, takže dokopy to máme Moto3, Moto2, MotoGP, Flat Tlack preteky a rally, no autori ešte pridali driftovanie s Mustangom. Čo sa obsahovej stránky týka, tento titul ponúka toho naozaj veľa.

Každý jeden pretek vám prináša body. Tie sú dvojaké – prvé sú skrátka skúsenosti, ktoré sa vám automaticky pripočítajú k doterajším skúsenostiam, pričom sa vás jazdec zlepšuje v brzdení, pridávaní plynu, držaní tela či v jazdení za dažďa. Je to všetko pekné, no veľký rozdiel som veru nepostrehol. Druhé body môžu byť zaujímavejšie, keďže slúžia ako platidlo, za ktoré si nakúpite nové vybavenie.

02

Meno Valentino Rossi však nie je s hrou spojené iba ako pozlátko na obale. Rossi v skutočnosti vedie VR 46 Academy, čo sa prenieslo aj do samotnej hry – tu slúži ako centrálny hub. Váš jazdec, ktorého si máte možnosť vytvoriť je súčasťou tejto akadémie, takže práve vďaka tomu máte navodený pocit postupného progresu jazdca. Okrej toho počas kariéry riešite klasické veci ako e-maily od fanúšikov, možnosť vybrať si tím, za ktorý budete jazdiť, no a tým všetkým vás bude sprevádzať komentár od samotného Valentina. Jeho angličtina je pomerne “vtipná”, predsa len ten taliansky prízvuk robí svoje, no aspoň mu budete dobre rozumieť. Tú najvýznamnejšiu spojitosť s Valentinom som si nechal na záver, pretože ako sa hovorí, to najlepšie na koniec.

03

To “niečo” je režim Rossi Experience. Možno to nebude taká bomba pre všetkých, avšak tento režim mapuje dvadsať najdôležitejších, prípadne najvýznamnejších momentov doterajšej kariéry Valentina. Hneď prvý pretek hráča zavedie do roku 1996, kedy Valentino Rossi v susedných Čechách v Brne vybojoval svoje prvé víťazstvo v MotoGP. Takto si postupne prejdete dôležité momenty mimoriadne bohatej kariéry tohto talianskeho pretekára, a to pekne aj s komentárom a dobovými zábermi. Nie som síce verným fanúšikom MotoGP, no prítomnosť tohto režimu považujem i napriek tomu za veľké plus.

04

Okrem toho ešte máte možnosť na zabojovať v rôznych pretekoch proti Rossiho najrýchlejším časom, čo je v niektorých prípadoch skutočná výzva. Aby toho nebolo málo, v hre je prítomná aj encyklopédia – tzv. Rossipedia, ktorá obsahuje asi všetko, čo je spojené s Valentinom Rossim. Ak máte chuť dozvedieť sa o tejto legende prvé – posledné, tento titul je veľmi dobrou príležitosťou. Milestone využili licenciu skutočne výživne, z čoho na jednu stranu hráč profituje, no je tu aj určitý problém spojený s obsahom.

05

Zmienený problém spojený s obsahom by sa dal presne popísať známym “menej je niekedy viac”. Vo Valentino Rossi The Game to platí do bodky. Všetko ohľadom motoriek je fajn, v tomto smere som bol spokojný, no už spomínané rally preteky a driftovanie na mňa pôsobili ako keby boli navyše. Beriem, že to všetko má súvis s Rossim, avšak Milestone vedia lepšie spracovať preteky motoriek ako áut. Prítomnosť týchto pretekov je síce iba akýmsi bonusom, no mám pocit, že im nebola venovaná príliš veľká pozornosť pri vývoji. Ovládanie vozidiel je zvláštne, ťažkopádne a to hlavné – vôbec nie je zábavné. K tomu si treba pripočítať jazdný model, ktorý nepatrí medzi tie najlepšie a problém je na svete. Našťastie jazdenie autami nie je v tejto hre to hlavné, no i napriek tomu výrazné zaostávanie tejto časti za zvyškom zamrzí.

Spomínal som jazdný model áut, ten neprestavuje nič extra, avšak u motoriek je to podstatne lepšie. Ostatne, ide o MotoGP hru, takže motorky tu hrajú prím. Kto čaká simuláciu, bude musieť hľadať inde, no nejde ani o arkádu. Valentino Rossi The Game sa zastavilo niekde v polovici cesty, no bližšie má k tej simulácii. Musíte si však povypínať rôznych asistentov, zapnúť “realistickú” fyziku a hneď je to veselšie. Dobrý dojem z jazdy však trochu môžu narušiť kolízie, ktoré sa prihodia pomerne často. Nemusí pritom ísť o vašu nešikovnosť, no umelá inteligencia si ide po svojej ideálnej stope a z nej nemieni uhnúť. Ak “stojíte” v ceste, máte seriózny problém. Konkurenčný jazdec nemá problém s tým, že vás zrazí k zemi, takže v tomto smere to nie je úplný ideál. V tejto oblasti by to chcelo do budúceho roku zapracovať trochu viac.

06

Veľmi kolísavá mi prišla úroveň grafického spracovania. V niektorých pretekoch si poviete, že to vôbec nevyzerá zle, no v iných zase budete rozmýšľať, či skutočne pozeráte na tú istú hru. Stačí sa pozrieť na obrázky číslo dva a tri – na týchto záberoch hra vôbec nevyzerá zle. Samozrejme, etalón kvality to rozhodne nie je, ale nič čo by dokázalo uraziť. Naproti tomu je tu obrázok nad týmto odstavcom, ktorý už na prvý pohľad nepôsobí veľmi vábne. Neviem čím je to spôsobené, no úroveň grafického spracovania je veľmi nekonzistentná. Framerate však “poslúchal” a za celú dobu testovania som nenarazil na žiadne pády, ktoré by spôsobovali trhanie.

08

Pri tej nekonzistentnosti ešte zostanem, no presuniem sa k zvukovej zložke. Hudba je nudná a zastaralá, pripomínala mi časy Need for Speed 3 či Ridge Racera. Ak vám to nevadí, môžete si pripočítať menší plusový bodík, no za mňa je to krok späť, predsa len doba pokročila. Pri pretekárskych hrách sú však veľmi dôležité zvuky jednotlivých strojov. A práve tu je problém. Či jazdíte na motorkách alebo autami, stroje znejú zvláštne. Chýba im potrebná “živosť”, ktorá by vás ako – keby vtiahla do pretekov a zosobnila pocit z rýchlosti. Tu by bolo potrebné zapracovať, motorka má znieť “poriadne” a nie ako sekačka na trávu.

09

Valentino Rossi The Game vôbec nie je zlou pretekárskou hrou, no niekoľko múch sa určite nájde. Ak vlastníte MotoGP 15, bude zbytočné očakávať od tejto novinky nejakú revolúciu. Ide skôr o malú evolúciu, aspoň čo sa týka jazdenia, fyzikálneho modelu a pod.. Pokiaľ vás však zaujíma meno Valentino Rossi a tomuto talianskemu pretekárovi fandíte, určite na vás v tomto titule čaká kopec zaujímavého obsahu. Zatiaľ ide o najlepšiu MotoGP hru, dokonca prekypuje obsahom, no na tie úplne najvyššie méty zatiaľ nemá. Štúdiu Milestone sa však pomaličky zlepšuje a ja pevne dúfam, že o rok či dva dokážu svojim fanúšikom priniesť skutočné pretelárske “orgie”.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Valentino Rossi The Game - "MotoGP 16" s obsahom navyše
Valentino Rossi The Game je jednou z najlepších hier od talianskeho štúdia Milestone. Hra je doslova natrieskaná obsahom, avšak v niektorých oblastiach pokrivkáva. Pokiaľ fandíte MotoGP, prípadne samotnému Rossimu kľudne zvážte kúpu, vôbec nejde o zlú záležitosť.
Pozitíva
  • Dobre využitá licencia na Valentina Rossiho
  • Množstvo obsahu
  • Rozličné druhy pretekov
Negatíva
  • "Strojová" umelá inteligencia
  • Nekonzistentné grafické spracovanie, slabé zvuky strojov
  • Pretekanie v autách kvalitou zaostáva za motorkami
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
82%

Komentuj!