Register

A password will be e-mailed to you.

Séria System Shock patrí k legendám fps žánru, no druhý a zatiaľ posledný diel vyšiel ešte v roku 1999. Už dávnejšie sa vie, že tretí diel je už v príprave, no okrem neho sa chystá aj remaster prvého dielu. Rozhodne sa máme na čo tešiť, pričom remaster System Shocku sľubuje zaujímavý zážitok nielen pre fanúšikov originálu.

Od vydania prvého System Shocku uplynulo už dlhých 22 rokov.  Vo svojej dobe patril k titulom, ktoré boli povinnosťou pre každého hráča, no zub času je neúprosný. Jeho priaznivci na neho pochopiteľne nedajú dopustiť, ale nových fanúšikov už naláka len veľmi ťažko. Remaster od Nightdive Studios sa preto javí ako dobrá voľba a značka môže vďaka nemu dostať do povedomia mladšej generácie hráčov, ktorí by o neho normálne nezavadili. Vydané demo síce neponúklo veľa, no nepochybne splnilo svoj účel.

704.9683_screenshot

Hrateľná Pre-Alpha ponúka krátku pasáž z úplného začiatku. Pokiaľ ste hrali originál, určite si všimnete, že všetko podstatné je na svojom mieste a zmeny sú vskutku iba minimálne. Výrazných úprav sa dočkala prakticky len audiovizuálna stránka (vylepšená grafika a úplne nový soundtrack), ale na druhú stranu, načo meniť niečo, čo funguje aj po toľkých rokoch? Atmosféra opustenej vesmírnej stanice je zvládnutá na jednotku. Na stretnutie s prvým nepriateľom nebudete čakať dlho, no System Shock nie je frenetická akcia, ale survival horor v cyberpunkovom balení. Nepriateľov je poskromne a zbrane, ktoré máte k dispozícii, sú pomerne slabé. Zabudnúť môžete aj na autoheal, ale v prvom leveli môžete okrem klasických lekárničiek využiť aj medpod, ktorý vás vylieči na počkanie.  V hre je inak prítomný klasický inventár s obmedzeným množstvom slotov a je len na vás, čo so sebou zoberiete a čo nie.

1920x-1Demo poháňa engine Unity, čo sa nestretlo s jednoznačne pozitívnou odozvou. Horšia kvalita textúr je daná skôr pre-alpha štádiom, ale náročnosť na výkon a citeľne slabší framerate je daný práve použitým enginom. Hodí sa pritom poznamenať, že prvý level je zasadený do menších priestorov, v ktorých sa pritom ani naraz nepohybuje veľa nepriateľov súčasne. Autori sa však nechali počuť, že vo finále možno využijú Unreal Engine.  Okrem PC verzie je v pláne aj aj Xbox verzia, no vylúčené nie je ani to, že sa nový System Shock nakoniec objaví aj na PS4, nakoľko vývojári potvrdili, že jednania so SONY sú v plnom prúde. Či sa Nightdive Studios dohodne so spoločnosťou Sony je zatiaľ otázne, no my máme za to, že ide o hotovú vec.

Nám v redakcii sa demoverzia pozdáva a na zmodernizovaný System Shock sa zatiaľ tešíme. Ako ste na tom vy? Zaujal vás staronový System Shock, alebo vás návrat legendy necháva chladným?

Komentuj!