Register

A password will be e-mailed to you.

Po Bethesde prišla na rad aj tlačová konferencia Microsoftu, respektíve Xboxu. Ukázaných bolo mnoho vecí, takže to nebudeme zbytočne naťahovať a poďme rovno k veci.

Tlačová konferencia bola poznamená únikom kompletného programu, takže mnoho ľudí vedelo, čo sa bude diať. I napriek tomu stála predvádzačka za to, no po zhliadnutí všetkých konferencií treba spravodlivo priznať, že Microsoft skončil čo do programu a “výživnosti” na druhom mieste. Ešte skôr než začneme tu máme jedno menšie upozornenie, Microsoft podľa všetkého končí s exkluzivitami pre konzolu Xbox One a všetky tituly od tejto spoločnosti (či už vyvíjané alebo distribuované) budú po novom dostupné ako pre Xbox One, tak aj pre Windows 10. Ide o stratégiu s názvom “Xbox Play Anywhere”, čo znamená nielen vydávanie titulov pre obe platformy, ale aj podpora cross-play, cross-buy (titul zakúpený digitálne na Xboxe budete automaticky vlastniť aj pre W10, platí to aj naopak), cross-save a prenášanie získaných trofejí medzi jednotlivými platformami. Takže všetky hry od Microsoftu uvedené nižšie vyjdu ako na XOne, tak i na Windows 10.

Začiatok tlačovky sa niesol v duchu predstavenie Xbox One S, zoštíhlenej verzie aktuálnej konzoly od Microsoftu. Nová revízia je po novom bielej farby, až o 40 % menšia, má v sebe integrovaný zdroj a je o poznanie krajšia, ako pôvodná verzia. Slim verzia však prišla o port pre pripojenie Kinectu, no keďže naň nevychádzajú takmer žiadne hry, nie je to až tak veľký problém. Novinkou je podpora prehrávania videí v 4K rozlíšení, taktiež funkcia HDR, ktorá by mala do hier a videí priniesť väčší rozsah kontrastu a bohatšie farby. S novou konzolou bol predstavený aj vylepšený ovládač, ktorý má textúrovaný grip, okrem klasického bezdrôtového pripojenia, ktoré sa používalo doteraz zvláda nový ovládač aj pripojenie cez Bluetooth (takže odpadá nutnosť kupovať k PC doteraz nutný prijímač do USB) a vylepšenia sa dočkal aj dosah bezdrôtového pripojenia. Xbox One S sa začne predávať v auguste, pričom pre záujemcov budú k dispozícii tri varianty – prvá, s 500 GB HDD bude za 299 $/€, verzia s 1 TB HDD za 349 $/€ a 2 TB za sumu 399 $/€.

Prvým titulom boli Gears of War 4, ktoré Microsoft odprezentoval prostredníctvom gameplay ukážky. Kampaň, ktorej príbeh sa odohráva 25 rokov po udalostiach v tretej časti bude možné hrať v kooperácii, pričom si zahráme za J.D. Fenixa, syna Marcusa Fenixa. Ten na všetko nebude sám, v boji mu pomôžu Delmont “Del” Walker a Kait Diazová. Ukážka predstavuje niekoľko nových zbraní, spomínanú kooperáciu a “klasickú” hrateľnosť. Do akcie sa vyberieme 11. októbra tohto roku.

Ihneď po predvedení gameplay ukážky došiel na rad Elite ovládač práve s tematikou Gears of War 4. Pôjde o limitovanú edíciu, takže ak máte niekto záujem, dlho s objednávkou neotáľajte.

Druhým titulom bola bojovka Killer Instinct, ktorá sa chystá už na svoju tretiu sezónu. Autori okrem klasických rečí, že ide o najhranejšiu (cez 7 miliónov hráčov) a najlepšiu bojovú hru pre Xbox One spomenuli aj port pre Windows 10, no to najdôležitejšie bolo dozaista predstavenie novej postavy, ktorou je Generál RAAM ze série Gears of War.

Omnoho zaujímavejšie však bolo predstavenie titulu Forza Horizon 3. Samozrejme, oznámenie pokračovania nebolo vzhľadom na zaužívaný cyklus vydávania nových dielov značky Forza žiadnym veľkým prekvapením, no i tak je radosť na hru pozerať.

Po skončení priloženého traileru sme sa o hre dozvedeli niekoľko dôležitých informácií. V prvom rade sa potvrdil presun do Austrálie, ako naznačovali úniky pomerne dávno pred samotnou E3. V hre bude niekoľko odlišných prostredí, ako pláže, klasické vozovky, no nebude chýbať ani “džungľa”. Má ísť o doposiaľ najrozsiahlejší svet v podsérii Horizon, navyše bude k dispozícii aj najväčší vozový park doposiaľ – vybrať si bude možné z viac ako 350 vozidiel. Zásadnou novinkou bude kooperatívna kampaň pre štyroch hráčov, dokonca si budete môcť zahrať aj s kamarátmi na PC (už spomínané Xbox Play Anywhere). Kooperáciu Microsoft predviedol priamo v akcii, pričom dvaja hráči titul hrali na PC a ďalší dvaja na Xboxe. Zbesilé závodenie odštartuje už 27. septembra.

Minulý rok Microsoft predstavil na E3 titul ReCore. Vtedy sme videli iba CGI trailer, ktorý o hre nepovedal mnoho a dokonca sme sa nedočkali ani žiadnych poriadnych informácií, no hra dokázala upútať moju pozornosť. Tento rok sme konečne videli hru v pohybe, no za seba musím povedať, že minuloročné nadšenie opadlo, no súdiť popredu nebudem. Poďme ale na informácie o hre, o dojmoch sa môžeme baviť inokedy. Hlavnou hrdinkou bude dievča menom Joule Adams, ktorú bude sprevádzať robot Mack. Joule pracuje planete Far Eden, ktorá sa má stať novým domovom pre ľudstvo, no nie všetko bude vychádzať podľa plánov. Počas hrania narazíte na niekoľko odlišných druhov robotov, pričom na každého budete musieť použiť inú farbu streliva z Vašej zbrane. Má vraj ísť o jeden z dôležitých prvkov hrateľnosti. Okrem strieľania dôjde aj na skákanie, prieskum prostredia či riešenie logických hádaniek. Ako titul ReCore dopadne zistíme po letných prázdninách, konkrétne 13. septembra.

Po ReCore nasledovala ukážka z Xbox One verzie Final Fantasy XV. Na pódiu sa odohrala bitka s bossom pomenovaná The Trial of Titan. Tu nie je moc čo opisovať, stačí si pozrieť ukážku. Titul po neuveriteľne dlho vývoji vyjde okrem XOne aj na PlayStation 4, a to 30. septembra.

Ďalej sa pokračovalo opäť multiplatformovým titulom, tentokrát sa k slovu dostal Tom Clancy’s The Division. V krátkej ukážke došlo k odhaleniu expanzie nazvanej Undergrdound, pričom na XOne dorazí už 28. júna, ostatné platformy budú musieť čakať o niečo dlhšie.

Na rad prišiel Battlefield 1, no okrem traileru stojí za zmienku iba oznámenie, že hráči s predplatenou službou EA Access si zahrajú už 13. októbra, zvyšok si počká do 21. októbra.

Nasledujúci blok prezentácie sa venoval Minecraftu (možnosť hrať s ostatnými platformami, ako napr. iOS, Android; vďaka dedikovaným serverom budete môcť zdieľať svoj vlastný svet, kam pozvete svojich priateľov, ide o tzv. Minecraft Realmsa počas jesene dorazívnový balíček s textúrami) a Xbox Live, kam pribudnú nové funkcie.

Počas leta dorazí prehrávanie hudby na pozadí, možnosť výberu jazyku bez ohľadu na región, v ktorom sa nachádzate a okrem toho príde aj Cortana, tzv. virtuálna asistentka. Od jesene budú sprístupnené služby Clubs (obdoba komunít z PlayStationu – vytvoríte si vlastnú komunitu / skupinu s podobnými záujmami, hernými štýlmi a cieľmi), Looking for Group (jednoduchšie hľadanie ľudí, s ktorými si môžete zahrať) a Arena (jednoduchší spôsob ako preskúmavať, registrovať sa a súťažiť v rôznych turnajoch).

Vďaka Xbox Design Lab si budete môcť navrhnúť vlastnú farebnú kombináciu Xboxového ovládača, dokonca nebude problém ani podpis. K dispozícii má byť neuveriteľné množstvo variánt, takže si skutočne budete môcť vytvoriť ovládač podľa svojho gusta.

Od autorov výborného titulu Limbo príde novinka nazvaná Inside, a to už 29. júna (7. júla na PC). Na oslavu prichádzajúceho vydania Inside si teraz možno na XOne stiahnuť Limbo úplne zadarmo, takže ak ste ešte hru nehrali, odporúčame Vám tento rest napraviť.

Nasledovný blok sa venoval nezávislým hrám, konkrétne teda programu ID@Xbox. Najlepšiu ukážku z line-upu si urobíte, ak si pozriete nasledovné video, viac k tomu dodávať netreba.

Do programu Xbox Game Preview (obdoba Early Accessu) už budúci mesiac, konkrétne 26. júla dorazí nádejne vyzerajúci titul We Happy Few, ktorý autori predviedli novým gameplayom. Svet, v ktorom sa titul odohráva je postavený na konzumácii drog a omamných látok, no hlavnému hrdinovi sa zrovna tento životný štýl nepozdáva, a preto bude doslova “na odstrel”.

CD Projekt RED následne predstavil samostatnú Gwent hru. Keďže sme titule už písali, odkážem Vás na samostatný článok, nech sa zbytočne neopakujeme.

Po Gwente sa ukázal Tekken 7, ktorý bol týmto (okrem PS4) potvrdený pre XOne a PC s tým, že hra vyjde začiatkom budúceho roku. Ako bonus pre predplatiteľov Xbox Live Gold je k dispozícii Tekken Tag Tournament 2 úplne zadarmo. O samotnej hre veľa noviniek nepadlo, no niečo predsa. Vynovený má byť príbehový režim, ktorý tentokrát bude plynulo prepínať medzi samotným súbojom a animáciami.

Ešte pred E3 došlo k úniku, ktorý potvrdil príchod Dead Rising 4. Tak sa aj stalo, hra bola odprezentovaná trailerom, no inak sme sa nič nové nedozvedeli. Hra príde už koncom roku (podľa všetkého 6. decembra), pričom Microsoft si podobne, ako pri Rise of the Tomb Raider zaplatil na jeden rok exkluzivitu, potom hra vyjde aj na PS4. Viac o hre nájdete na tomto odkaze.

Scalebound od PlatinumGames bol síce odložený na budúci rok, no napriek tomu došlo na novú prezentáciu, ktorá sa zamerala na najväčší súboj s bossom, aký kedy PlatinumGames vytvorili. Hlavnému hrdinovi v boji pomáha jeho drak, no taktiež aj kooperatívni hráči. Ako vyzerá najväčší boss-fight v podaní PlatinumGames sa môžete pozrieť prostredníctvom priloženého videa.

Spoločnosť Rare netreba bližšie predstavovať, ide o skutočných veteránov v hernom priemysle. Microsoft na tlačovke odprezentoval aj ich najnovší počin Sea of Thieves, ktorý po prvý krát predstavili na minuloročnej E3. Pôjde o kooperatívny titul s pirátskou tematikou situovaný do rozľahlého sveta, kde budeme preskúmavať ako pevninu, tak i šíre more. Okrem gameplay ukážky sme sa opäť moc nedozvedeli, no aspoň máme predstavu, ako hra vyzerá v akcii.

Následne na rad prišlo oznámenie State of Decay 2, ktoré síce prekvapiť nemohlo nikoho (ak teda niekto žije bez internetu, potom možno áno), no aspoň bol koniec dohadom. O hre nepadli žiadne informácie, dostali sme iba oznamovací trailer a informáciu, že hra vyjde budúci rok.

Halo nesmie chýbať asi na žiadnej tlačovke Microsoftu. Tentokrát je to v podobe stratégie Halo Wars 2, ktorá dostala nový trailer, avšak ohlásená bola i nová nepriateľská frakcia, dátum vydania – 21. február 2017 a oznámenie beta testu na XOne, ktorý potrvá do 20. júna. Ak ste ešte hru nevyskúšali, určite tak urobte, času už veľa nezostáva.

Záver tlačovej konferencie sa niesol v oznámení (respektíve skôr v potvrdení) nového Xboxu, ktorý zatiaľ nesie označenie “Project Scorpio”. Konzola bude oplývať výkonom 6 teraflopov, čo je pre hráčov asi ten najdôležitejší údaj. Rovnako, ako v terajšom Xboxe bude mať Scorpio 8 jadrový CPU (no zvýši sa ich takt). Priepustnosť pamäte sa pýši údajom 320GB/s, navyše nová konzola prinesie podporu VR a hranie v 4K rozlíšení. Samozrejmosťou je aj kompatibilita s doterajšími hrami. Ak máte doma pôvodný Xbox, respektíve plánujete kúpu Xbox One S, netreba sa obávať, tieto konzoly s príchodom Scorpia nepôjdu do dôchodku, ich podpora je garantovaná i naďalej (t. j. do konca tejto konzolovej generácie; Scorpio nie je nová generácia, aby nedošlo k nedorozumeniu). Phil Spencer sa neskôr vyjadril, že Scorpio bude mať význam iba pre hráčov, ktorý majú doma 4K televízory, ostatným vraj bude postačovať terajšia verzia. Ako to však bude v skutočnosti sa dozvieme niekedy koncom budúceho roku, zatiaľ máme iba údaj “Holiday 2017”.

Úplnou bodkou za tlačovkou bola nasledovná rekapitulácia highlightov.

Komentuj!