Register

A password will be e-mailed to you.

AGS adventúry patria medzi obľúbené a dokážu si nájsť svoj verný okruh priaznivcov. Hráči už presne vedia, čo od nich môžu očakávať a dokážu si z nich vybrať to svoje. Za pravidelný prísun kvalitnej AGS tvorby môžeme vďačiť aj indie štúdiu Wadjet Eye Games, ktoré ich nielen vytvára (vynikajúca séria Blackwell), ale pomáha i vydávať (Gemini Rue, Resonance, Technobabylon).  Pod Kathy Rain nie sú podpísaní ani v jednom smere, ale na kvalitách jej to našťastie nijak neuberá.

Recenzovaná verzia: PC

Kathy-Rain-3-minKathy Rain je rebelantská študentka žurnalistiky a od väčšiny rovesníkov na škole má poriadne ďaleko. Výstredné oblečenie a večne sarkastický tón sú jej hlavnými poznávacími znameniami a viac ako prednášky,  či priatelia pre ňu znamená jej motorka Katmobile, alkohol, či cigarety. Spolubývajúca katolíčka Eileen je jej jasným protikladom, ale z nejakého záhadného dôvodu ju nielenže toleruje, ale aj má rada. Prave Eileen však Kathy jedného dňa navedie do nečakaného dobrodružstva, keď jej oznámi, že sa bude konať pohreb jej starého otca. Kathy, ktorá má so svojou rodinou veľmi komplikované vzťahy a o tejto udalosti by sa pôvodne ani nedozvedela sa nakoniec pohrebu aj na jej naliehanie zúčastní. Po návšteve starej mamy, ktorú nevidela už dlhé roky sa však prebudí jej rozkvitajúca žurnalistická zvedavosť. Čo sa presne stalo s jej dedkom a kto bol zodpovedný za to, že už dlhé roky pred smrťou bol upútaný na invalidný vozík a vôbec nevnímal svoje okolie?

Dej je zasadený do deväťdesiatych rokov, pričom základná premisa evokuje klasickú detektívku. To do istej miery platí a pátrania po stopách minulosti sa naozaj dočkáte, lenže Kathy Rain trochu klame telom. Príbeh začne pomerne rýchlo nadobúdať jemne mysteriózne prvky a tie sa postupom času sa začnú predierať na povrch čoraz viac. Bez toho, aby som prezrádzal ďalší priebeh poviem len toľko, že ma to prekvapilo, pretože som čakal realistickejší smer. To však neberiem ako negatívum, iba ako konštatovanie, pretože dianie ako také mi stále prišlo dostatočne zaujímavé.

ss_54889a37c1dfabb76e0649d986027f9a84aa706e.0Aj vizuálna stránka je pomerne vydarená a hoci jej chýba detailnosť a nápaditosť Bena Chandlera (z nedávnej doby napríklad aj Shardlight), no pevná ruka Naurisa Krauzeho (Resonance) je cítiť. Postavy sú napísané prirodzene a a realisticky, pričom kvalitný dabing je ďalším výrazným plusom. Hrateľnosť je viacmenej klasická a našťastie vás ani nenúti k žiadnym krkolomným úkonom. Pokiaľ je možné nejakú stopu vypáčiť z konkrétnej postavy, nedáva zmysel, aby ste to robili inak. Ak vám táto studnica informácii vyschla, musíte na to ísť inak – napríklad cez zložky na policajnej stanici.  Súčasne ale musíte počítať s tým, že potrebné informácie vám  nik len tak neposkytne na podnose a tak musíte zapojiť svoj mozog. Aj logické hádanky sú viacmenej logické a nehrozí žiadne nezmyselné kombinovanie predmetov inventári. Takmer vždy je  jasné, čo máte urobiť, hoci dopracovať sa k riešeniu nie je vždy jednoduché. Zopár hádaniek mi prišlo ťažších, ale postup je väčšinou logický. Až na samotný záver, kde sa už príbeh posunie niekam inam.  V rámci navoleného typu prostredia mi to vlastne až tak hrozne neprekážalo.

Samotný koniec ma však trochu sklamal. Dej postupne graduje, naznačí viacero zaujímavých podzápletiek a hra následne skončí. Nedá sa tvrdiť, že by hra nemala záver, nakoľko ústredná záhada sa v zásade dočká rozriešenia. Za vyložene uspokojivé by som ho však nepovažoval a jediné, čo chýba je obrazovka: To be continued…  Dá sa to brať ako scenáristický úmysel, ktorý vás má prinútiť k zamysleniu sa, ale inak je cítiť, že koniec si ponecháva úmyselne pootvorené zadné dvierka. Aj preto som zvedavý, či sa niekedy dočkáme druhého dielu.

1b8afc6b0b1d5453e66bf1fb418980c526add3c4Bez ohľadu na to je však Kathy Rain vydareným zástupcom svojej kategórie a nerobí nikomu hanbu. Hoci neprináša takmer nič nové, tých šesť hodín vás dokáže solídne zabaviť. Kvalitných adventúr naviac nikdy nie je dosť, takže jej nemám problém udeliť palec nahor. Pokiaľ si však stále nie ste istý, či jej dať šancu, môžete vyskúšať bezplatné demo na GOGu.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

2852811-rawfury

Kathy Rain - Zrodenie detektíva
Pokiaľ máte radi AGS adventúry, Kathy Rain by vás nemala sklamať. Osobne však verím, že sa v budúcnosti dočkáme druhého dielu, ktorý vyplní viaceré otázniky nastolené záverom.
Pozitíva
  • Dobre vymyslený príbeh s uveriteľnými postavami
  • Bezproblémová hrateľnosť
Negatíva
  • Kratšia dĺžka
  • Očividne iba začiatok väčšieho celku
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)
100%

Komentuj!